Löpning Kost & Näring 6 inlägg 6225 visningar

Frisk utan flum poddar om ultra

Stefan Tall
1971 • Stocksund
#1
28 januari 2020 - 17:08
Gilla
”Frisk utan flum-podden” avsnitt 33 innehåller en lyssnarfråga om fettdrift vid ultralöpning. FuF-tjejerna baserade sitt svar på ett statement från International Society of Sports Nutrition rörande ultraträning och nutrition. Där sades att ”man kan inte bevisa” att train low ger några prestationsfördelar. Förmodligen en totalt safe konklusion att göra eftersom prestation på ultralopp är extremt svårt att forska om. I.a.f. om vi snackar konventionella forskningsupplägg där man försöker identifiera och belägga orsakssamband mellan specifika faktorer och utfall.

I sitt vidare resonemang verkar det dock som att poddarna resonerar som att ”man kan inte bevisa” = ”du får inga prestationsfördelar”. Det är ju inte samma sak.

Dom tar alltså ett papper från en organsiation som är i stor utsträckning finansierad av sportnutritionsindustrin och sedan skruvar dom svaret några snäpp ännu mer åt ”train high”-hållet.

Jag tycker att frågeställaren förtjänar ett mer nyanserat svar. Någon här som känner sej manad?

(Bara så att det inte blir missförstånd: jag är inte rabiat motståndare till sportdryck på träning. Har förbrukat ca 1,5 kg sportdryckspulver på träning senaste året)
Walker67
1947 • Växjö
#2
28 januari 2020 kl 22:54
Gilla
En smula rörigt och okoncist inlägg - train low och ultra är inte samma sak.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#3
28 januari 2020 kl 23:25
Gilla
Om man lyssnar på poddavsnittet jag hänvisar till så borde man förstå ämnet för tråden.

(Den aktuella frågeställningen är först i det poddavsnittet.)
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#4
30 januari 2020 kl 10:08
1 Gilla
Jag har inte lyssnat på denna podd, men lyssnat och läst på vad de studier som finns säger om att förbättra "fett-driften" genom att träna med låga glykogennivåer.

Ja du kan förbättra fett-driften, men det kommer inte ge dig några prestationsfördelar på tävling eftersom på tävling är det alltid bättre att tillföra energi i tillräcklig mängd under loppet och "springa på kolhydrater".

Tittar du på de duktigaste ultralöparna (dvs de som faktiskt vinner tävlingar) så har de alltid en plan för hur exakt mycket kolhydrater de skall tillföra sin kropp varje timma.
#5
25 augusti 2020 kl 21:04
Detta inlägg har raderats
2009 • Klippan
#6
26 augusti 2020 kl 23:18
Gilla
Tycker att Prestera Mera/ Umara på ett pedagogiskt sätt förklarar hur dels effektivisering av fettdrift är möjlig och att effektiviserad fettdrift ger fördelar tillsammans med kolhydratintag.
Nedanstående saxat från, del 2 under rubriken "Compete High"; https://www.presteramera.com/train-low-compete-high-praktiska-tips/
"Så, nu har du effektiviserat train low-delen och förhoppningsvis blivit lite effektivare på att använda fett som energikälla. Med en riktig effektiv fettoxidation så kan fett användas som en viktig energikälla högre upp i registret, d.v.s närmare ditt max. I dagsläget är din fettoxidation i princip noll vid en intensitet över 80% av max, men med en effektivare fettoxidation kanske fettet kan bidra med energi upp till 85% vilket på sikt kan göra en väldigt stor skillnad."
Fördjupad läsning av de tudier som de bygger artiklarna är bifogade slutet av artiklarna.
Del 1; https://www.presteramera.com/train-low-compete-high/

Har inga kopplingar till Umara annat än deltagit i lopp där deras produkter har erbjudits.

mvh
Andre''
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.