Löpning Träning 7 inlägg 6017 visningar

Kraschade, 2,2 i blodsocker på Gbg-varvet - undvika?

_888_
Göteborg
#1
23 maj 2019 - 22:44
Gilla
Hej!

Sprang Göteborgsvarvet för första gången och kraschade totalt efter 18 km, ambulans till akuten med 2,2 i blodsocker. Höll i snitt 3:57 tempo fram tills dess (dock långsammare/per km mot slutet). Hade kolhydratladdat veckan innan och ätit en bra frukost. Första milen mycket lätt, fick ej i mig så mycket sportdryck (några munnar). Räknade med att mina glykogendepåer skulle hålla för detta men det gjorde dom uppenbarligen inte. Var även min första halvmara. Tråkigt att det slutade såhär, men tacksam för att det slutade väl. Får självklart skylla mig själv. Plockade upp löpningen nu 1:a mars och har väl helt enkelt ej lyckats förbereda kroppen tillräckligt=Dålig förberedelse.

Vore mycket tacksam för om någon skulle ha tips (tacksam för allt) på hur man lägger upp ett träningsprogram för att kunna köra på i detta/snabbare tempo men undvika akutenbesök och dropp i framtiden. Givetvis är detta också relaterat till näringsintag etc, men vet inte riktigt i vilken ände jag skall börja. Har försökt att hitta litteratur som beskriver hur man kan optimera träningen efter detta, men hittar inte supermycket.

Delmål: kunna trycka på i halvmara under 4(helst <1:20 tot), milen sub35 i år. Längre distanser/Marathon ej intressant för tillfället. :)

Har nu även inhandlat gels, carboloader etc. för framtiden för användning kring lopp/längre pass..

Bakgrund:
30 år, 183, 65 kg. Sprang/tränade mycket, ca 9 pass/vecka 15-20 år, därefter max 10 gr/år i 10 år. Från 1:a mars: fult ös, men inga standardpass över 1,5 mil. Milen på 38,5 slutet av mars.
1990 • Kalmar
#2
23 maj 2019 kl 23:04
Gilla
Är du typ 1 diabetiker? Jag svarar som om du är det, då jag själv har typ 1 och efter år av kämpande med dessa problem, äntligen kommit till en lösning som fungerar bra för mig. Mycket tack vare Robin Bryntesson (youtube) & Stig Mattsson (specialistläkare på diabetes på SOK).

2.2 låter inte som du egentligen borde behöva åka ambulans för. Var själv nere på 2.2 senast för ett dygn sedan, det är väldigt lågt men inget som inte går åtgärda relativt snabbt med en gel eller söt dryck. För 2 år sedan på varvet var jag nere på 1.7 efter 12km, stannade vid vätskekontrollen där och väntade på rekylen som alltid kommer vid ett lågt blodsocker pga kroppens försvarsmekanismer i form av adrenalinpåslag. Tappade uppskattningsvis 5 minuter, men kunde ta mig i mål.

Det som händer när man springer snabbt är att musklerna börjar käka all energi du ger dem, förenklat: sockret går rakt in i musklerna utan insulinets assistans. Om du är typ 1 diabetiker är det därför viktigt att ta sista måltidsdosen minst 3 timmar innan start för att inte ha för mycket aktivt insulin i kroppen, såvida du inte kan energikompensera för detta på ett effektivt sätt, vilket undertecknad har svårt att göra då min plan utgår från ett bra blodsocker vid start.

Då jag själv är typ 1 diabetiker ser min energiplan för halvmaraton ut som följer: Försök ligga mellan 5-8 mmol/l vid start, dra i mig en gel med ett par minuter kvar när man står i startfållan. Därefter trycker jag en gel var 15-20:e minut ungefär, de gels jag äter har ca 20g kolisar per styck vilket ger ett energiintag på ca 60-80g/h. Det brukar räcka för mig, men vet vissa som får i sig uppåt 100g/h.

Vid målgång kommer blodsockret sticka iväg som kim jong uns raketer och det är då viktigt att dutta lite insulin vid avslutat träningspass/lopp.

--

Är du inte typ 1 diabetiker kan du antingen bortse från mitt svar, eller använda en snarlik energiplan då det även fungerar på liknande sätt för friska personer. Kroppens depåer tar slut omkring 60 min när du ligger på en så hög ansträngning oavsett om du är diabetiker eller inte, så någon form av energi är nog att rekommendera. Kan också rekommendera Prestera Mera podcast, nörderi inom nutrition där de tar upp hur man planerar energi under olika former av fysiska prestationer.
Lars Severin Johansson
1981 • Umeå
#3
23 maj 2019 kl 23:06
Gilla
Betyder ju i.a.f att du är bra på att pressa dig. I detta lopp hade säkert ett glas sportdryck per vätskestation hjälpt dig hålla sockret, gels vid 2-3 olika tillfällen en bit in i loppet är ju annars vettigt.
Angående kolhydrater så är det nog rätt individuellt hur lätt man går tom o blir låg. Testa dig fram hur nära inpå hårdare ansträngning du kan äta. Vid lopp som startar lunchtid så tar jag gärna en banan eller kexchoklad ca 1 h före. F.ö så ladda med bra fika kvällen före, det är nog viktigaste målet. Lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
24 maj 2019 kl 07:18
Gilla
För egen del har jag bara "kolhydratladdat" när jag åkt vasaloppet. Om man äter normal kost ( med ganska mycket kolhydrater ) vid all träning och tävling klarar man sig utan mer än lite tillskott av sportdryck under loppen. Min gräns för att äta lite extra låg på tävlingstider runt två timmar, stoppade bara in något extra mellanmål vid Lidingöloppet och när jag testade maran.
1965 • Kungsholmen
#5
24 maj 2019 kl 09:02
Gilla
Låter väldigt underligt. Hade din frukost bestått av ok mängd kolhydrater? Gick starten långt efter frukosten?
Om du inte har något problem med insulinreglering så borde en välfylld lever kunna hålla uppe blodsockret i en halvmara.
_888_
Göteborg
#6
24 maj 2019 kl 13:49
Gilla
Tack för utförligt svar Jimmie!

Jag har inte diabetes.

Dock tackar jag ändå för tipsen Robin Bryntesson & Stig Mattsson för intressant sidospår och läsning.. Intressant också om ditt varv och energiintag! Har sett likanande upplägg förekomma i flera sammanhang, möjligt att jag skall testa hur det känns närmaste veckorna.

Tusen tack igen, och tack för tipset Prestera Mera!!!

Lycka till med löpningen!

_888_
Göteborg
#7
24 maj 2019 kl 13:57
Gilla
Lars Severin Johansson - Tusen tack för svar!

Kul att se hur mycket kroppen klarar av :), hade dock inte detta scenariot bland tänkbara utfall.. Det låter mycket förståndigt! 3 gels med första intag ca 20 min (?) hade nog gjort susen.. Kexchoklad/bandn 1h innan + fika kvällen innan start får det bli nästa gång!! Tack och lycka till själv med löpningen!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.