23 maj 2019 kl 23:04
Är du typ 1 diabetiker? Jag svarar som om du är det, då jag själv har typ 1 och efter år av kämpande med dessa problem, äntligen kommit till en lösning som fungerar bra för mig. Mycket tack vare Robin Bryntesson (youtube) & Stig Mattsson (specialistläkare på diabetes på SOK).
2.2 låter inte som du egentligen borde behöva åka ambulans för. Var själv nere på 2.2 senast för ett dygn sedan, det är väldigt lågt men inget som inte går åtgärda relativt snabbt med en gel eller söt dryck. För 2 år sedan på varvet var jag nere på 1.7 efter 12km, stannade vid vätskekontrollen där och väntade på rekylen som alltid kommer vid ett lågt blodsocker pga kroppens försvarsmekanismer i form av adrenalinpåslag. Tappade uppskattningsvis 5 minuter, men kunde ta mig i mål.
Det som händer när man springer snabbt är att musklerna börjar käka all energi du ger dem, förenklat: sockret går rakt in i musklerna utan insulinets assistans. Om du är typ 1 diabetiker är det därför viktigt att ta sista måltidsdosen minst 3 timmar innan start för att inte ha för mycket aktivt insulin i kroppen, såvida du inte kan energikompensera för detta på ett effektivt sätt, vilket undertecknad har svårt att göra då min plan utgår från ett bra blodsocker vid start.
Då jag själv är typ 1 diabetiker ser min energiplan för halvmaraton ut som följer: Försök ligga mellan 5-8 mmol/l vid start, dra i mig en gel med ett par minuter kvar när man står i startfållan. Därefter trycker jag en gel var 15-20:e minut ungefär, de gels jag äter har ca 20g kolisar per styck vilket ger ett energiintag på ca 60-80g/h. Det brukar räcka för mig, men vet vissa som får i sig uppåt 100g/h.
Vid målgång kommer blodsockret sticka iväg som kim jong uns raketer och det är då viktigt att dutta lite insulin vid avslutat träningspass/lopp.
--
Är du inte typ 1 diabetiker kan du antingen bortse från mitt svar, eller använda en snarlik energiplan då det även fungerar på liknande sätt för friska personer. Kroppens depåer tar slut omkring 60 min när du ligger på en så hög ansträngning oavsett om du är diabetiker eller inte, så någon form av energi är nog att rekommendera. Kan också rekommendera Prestera Mera podcast, nörderi inom nutrition där de tar upp hur man planerar energi under olika former av fysiska prestationer.