Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5900 visningar

Överträning

1999 • Vasa
#1
28 september 2017 - 08:17 (Redigerad 28 september 2017 - 08:26)
Gilla
Hej!
Jag har blivit klassad som övertränad och har nu totalvilat från träning i snart två månader. Det är tänkt att jag skall få börja träna igen från och med nästa vecka.
Jag är otroligt envis och dålig på att lyda min kropps signaler. Jag tränar ca. 7-12 gånger i veckan, går på idrottsgymnasium och elitsatsar på orientering.
Då det var som värst var jag på väg att svimma efter varje träningspass, jag mådde illa och kunde vara helt utmattad efter en lätt morgonlänk på 30 min. Även vardagliga sysslor var tunga eftersom jag var så utmattad. Jag brukar göra ett ortostatiskt test varje morgon, vilopulsen var och är normal, men när jag steg upp steg pulsen nästan till 150 och sjönk aldrig (vanligtvis brukar den stiga till ca. 80). Har varit hos idrottsläkare och uteslutit att det skulle vara något annat än överträning. Enda som kunde konstateras hos läkaren var att mitt EKG visade tecken på att jag har "gasen i botten" som läkaren uttryckte det.
Så till min fråga: Allt annat känns bra, vilopulsen normal, återhämtningen fungerar (konstaterats med hjälp av firstbeat), jag känner mig pigg och det går bra att gå promenader, och pulsen är normal under promenader. MEN min puls stiger fortfarande till nästan 150 varje morgon!? Så kan jag faktiskt börja träna nästa vecka? Någon som har liknande erfarenhet? Det känns osannolikt att pulsen plötsligt skulle börja sjunka om den inte gjort ett enda framsteg under två månader. Snälla hjälp mig, jag är helt förvirrad och ingen har hittills kunnat ge ett ordentligt svar på mina frågor. Tack på förhand!
1990 • Gråmanstorp
#2
28 september 2017 kl 13:50
1 Gilla
Hej Emma!

Jag är ingen expert på överträning, mer än att jag läst väldigt mycket om det och även själv haft mildare symptom på det under förra hösten. Det är ett klurigt tillstånd som nog inte alla gånger har exakta svar om rätt eller fel. Det är väldigt komplext så jag vågar inte uttala mig om hur du ska göra. Men jag lyssnade på en väldigt bra intervju med triathleten Clas Björling i podden "Unika Människor". Dem går ganska djupt in i vad som händer och hur man upplever det som idrottare. Där kanske du kan få några svar på dina egna funderingar och förhoppningsvis känna dig lite mindre förvirrad.

Hoppas att du återhämtar dig bra. Ta hand om dig!
1999 • Vasa
#3
29 september 2017 kl 15:31
Gilla
Tack för ditt svar!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
29 september 2017 kl 22:25
Gilla
Förstår jag dig rätt att du har normal vilopuls när du vaknar men när du går ur sängen sticker den iväg?
Sen har du tydligen normal puls vid promenad, alltså har den fallit sen uppstigandet, hur länge är den hög? Och rasar den eller dalar långsamt eller hackar sig ner?
Hur mäter du pulsen när du går upp resp promenerar? Har du en vanlig pulsklocka med pulsband är det nog en felmätning helt enkelt, pulsband tar in alla möjliga störningar tills man blivit tillräckligt svettig eller nåt.
1999 • Vasa
#5
30 september 2017 kl 19:49
Gilla
Ja du förstår mig rätt. Pulsen är hög ca. 60min på morgonen men lugnar ner sig efter att jag cyklat till skolan/gjort något som annars också höjer pulsen lite. Om du syftar på när den börjar sjunka då efter en stund, så skulle jag säga att den hackar sig ner, ibland små dalar.
Mäter pulsen med pulsbälte, har testat mäta med 3 olika och alla visar samma och dessutom brukar jag checka med fingrarna mot halsen för säkerhets skull, så felmätning är inte en möjlighet.
1986 • Lund
#6
2 oktober 2017 kl 02:07
Gilla
Det är vanskligt att ge råd via nätet, men för mig låter det riskabelt att börja träna utan att pulsen blivit återställd. Har du förtroende för idrottsläkaren och har enkelt att träffa honom/henne igen? Annars borde skolan ordna det - och göra allt den kan för att hjälpa dig. Det är trots allt den träning som du genomfört kopplat till skolan som gett upphov till överträningen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
2 oktober 2017 kl 20:16
Gilla
Håller med Axel, skolan borde hjälpa dig med detta, du kan inte vara den första elev med överträning de har haft.
Nu är jag bara en amatör som spekulerar (jag vet inte ens särskilt mycket om överträning) men du säger att man uteslutit allt annat, då antar jag att man har mätt halter av t ex sköldkörtelhormon i blodet, tycker att man borde ha koll på adrenalin- och noradrenalinnivåer mm från blodprov på morgonen.
Alla hormoner som kan trigga en hög puls går ju att mäta. Det är svårare att mäta sig fram till vad som driver upp hormonnivåerna, ofta är det väl nåt som pågår i huvudet. Hur vaknar du? Av väckarklockan, av dig själv eller har du legat sömnlös ett tag utan att kunna somna om? Klarar du att testa att lägga om din dygnsrytm en timme (snart tar sommartiden slut, då är det lättare) så att du börjar dagen med en timmes lugn. Meditera, läs en bok, gör en god frukost utan kaffe, te eller choklad, skriv dagbok eller nåt annat. Bara en spekulation som sagt. I första hand ska du ju tala mer med någon läkare - kommer du inte vidare så be att få tala med någon annan.
1986 • Lund
#8
2 oktober 2017 kl 21:24
1 Gilla
Även kortisolnivåer på morgon och kväll över en period kan vara bra att mäta.
1999 • Vasa
#9
3 oktober 2017 kl 20:16
Gilla
Tack för era svar! Skall prova på era tips.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.