Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 8184 visningar

Psykisk ohälsa/ överträning

1989 • Torslanda
#1
16 mars 2015 - 17:58
Gilla
Hej! Tänkte kolla med er som är mer erfarna inom löpning om lite råd. Jag har försökt komma igång med träningen sedan efter jul, men kroppen säger ifrån hela tiden. De senaste helgerna har jag fått någon typ av ångest och spända muskler i nacke/axlar.I samband med detta har vilopulsen stigit med 10 slag typ.Väntar jag ett par dagar sjunker den till normal nivå och ångesten försvinner. För ett år sedan kunde jag pressa mig mer och utan att få ångest. Kan tillägga att jag mådde sjukt bra förra året och hade tränat upp mig med tiden. Nu är det omvänt mår lite sämre psykiskt med mycket press med jobb. Jag brukar springa kort och pressa för att få bra kondition, har funkat innan, men inte nu. Skall springa GBG varvet i maj och börjar oroa mig att inte kunna springa det. Nu till min fråga... vad bör jag göra? vila? träna lätt? har vilat ett par dagar nu. Misstänker att jag börjat för hårt eller kört för hårt. Sprang två pass på ca 175 i genomsnittspuls förra veckan. Kändes bra när jag sprang men på helgen blev jag helt slut. Jag är tacksam för alla råd jag kan få.
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#2
16 mars 2015 kl 18:19
5 Gilla
Är ingen expert men tänker så här:
Du nämner att du inte mår lika bra psykiskt nu som för ett år sedan. Du nämner ångest och spända muskler...
Vår kropp och själ hänger ihop, så starkt och så tydligt ibland.
Om du tycker om att pressa dej hårt när du tränar, och det verkligen får dej att må bra, då är väl det ok. Men om din press på dej själv under passen och på vägen mot GBG varvet bidrar till ökad ångest, då kanske du ska tänka om och satsa på lugnare träningspass?
Träning är för många med depression, ångest, utmattning mm bra medicin. Men många beskriver samtidigt att den fysiska orken inte är på topp när den mentala biten svajar...
Kanske lättare sagt än gjort, men testa att dra iväg på ett par löppass utan krav, bara spring och låt det bli vad det blir. Kort eller långt, snabbt eller långsamt.Känn sedan efter och utvärdera. Alltid en balansgång mellan att utmana kroppen och psyket för att övervinna hinder, och att lyssna in och backa tillbaka en smula för att komma över negativa reaktioner och känslomönster som dyker upp.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#3
16 mars 2015 kl 18:30
Gilla
Mycket klokt skrivet av Veronica! Jag håller med till 100 %! :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
16 mars 2015 kl 18:36
Gilla
Lägg bort pulsklocka, GPS och ta bara löpturer efter hur det känns. Fokusera på att må bra inte på prestationer.
1989 • Torslanda
#5
16 mars 2015 kl 19:08
Gilla
okej, får tänka om lite och sänka tempo och springa längre sträckor och kanske lägga bort pulsklockan och ta fram den efter gbg varvet igen. Träningen har fungerat för milen och gett resultat, klarade seedingloppet under 40 så stressar upp mig över att få bra tid i GBG varvet. Men har aldrig sprungit 21 km så är väldigt orutinerad på längre sträckor får jag säga. Vanligtvis har löpningen varit en kul grej och för att må bra, nu skall jag springa GBG varvet för första gången så kanske det som stressar upp mig för mycket.
1989 • Torslanda
#6
16 mars 2015 kl 20:18
Gilla
Jag tackar för alla råd, skall försöka ta till mig råden och fokusera mera på att njuta än att bara se siffror.
1984 • Stockholm
#7
16 mars 2015 kl 21:36
Gilla
Håller med alla andra, skulle gissa att det vore bättre för dig att gå ner i varv av träningen än att gå upp i varv. Du säger att det är press på jobbet, inget bra om träningen är samma sak. Då gör den mer skada än nytta. Hård träning är samma sak som stress för kroppen. Testa lägg passen på en nivå där du är piggare efteråt än före och se vad som händer.
1969 • Halmstad
#8
16 mars 2015 kl 21:52
Gilla
äter och vilar du ordentligt?
1989 • Torslanda
#9
17 mars 2015 kl 05:57
Gilla
Kosten är bra och lägger mig tidigt och jag dricker knappt alkohol. Får nog gå tillbaka två steg och köra lätta pass och inte pressa alls, skall testa på lördag igen och bara köra med musik och inte ens ta tiden på distansen och kanske göra så till efter GBG varvet.
1981 • Sundsvall
#10
17 mars 2015 kl 20:42
Gilla
Jag hade sjuka problem länge med rygg, axlar, nacke m.m
Jag blev helt av med problemen efter att ha tagit del och tillämpat boken "Healing back pain" av John E Sarno.

rekommenderar den varmt för problem Psykisk ohälsa som leder till fysisk smärta.

1989 • Torslanda
#11
17 mars 2015 kl 21:14
Gilla
Intressant att du nämner det, hade väldiga problem med ryggen för 2 år sedan och har fått gå till kiropraktor med jämna mellanrum. Det har blivit bättre men ibland spökar ryggen ändå. Skall ta mig en titt och se vad det handlar om.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.