Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 3958 visningar

Bibehålla kondition och "milen i benen" vid skada

1987 • Lund
#1
10 september 2017 - 20:47
Gilla
Hej! Jag har bestämt mig för att ta paus från löpningen fram till årsskiftet eftersom jag har bekymmer med hälsena, knä och rygg.
Hälsenan är överansträngd pga för snabb igångsättning på löpningen för ett par år sen som sedan inte velat ge med sig (jag har slarvat med rehab och åkt på ny överansträngning flera gånger pga dåliga beslut), knäet har troligtvis PFSS och så har jag en diskbuktning i ländryggen som troligen orsakats av trauma för ett drygt år sedan. Utöver det ska jag opereras för hallux valgus i båda fötterna nu i höst.

Jag kör diverse rehabövningar nu för att stärka upp alla skadade kroppsdelar men vill hålla igång konditionen utöver det. Fram tills för två veckor sedan var jag uppe i halvmara på trailunderlag.

Kan jag bibehålla "milen i benen" med längre promenader och utöver det köra kondition på tex roddmaskin eller cykel? Eller får jag bara milen i benen av att springa? När jag väl börjar springa igen i januari förhoppningsvis vill jag gärna slippa börja om på noll, men det kanske är enda vägen att gå?

Jag har ett mål att springa keb classic i juli 2018, om kroppen vill som jag vill. Är det ett orealistiskt mål med mina förutsättningar?

Tacksam för lite input från er mer erfarna löpare. :)
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#2
10 september 2017 kl 23:18
Gilla
4 månader utan löpning gör naturligtvis att du kommer att "tappa" benen, men konditionen kan du nog hålla uppe ganska bra med alternativ träning. Vill då slå ett slag för Crosstrainer, det blir så nära löpning du kan komma men utan någon större belastning på skadade kroppsdelar. Dessutom kan du ju bryta närhelst du känner smärta. Halluxop kanske gör att du får satsa på något annat under läkningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.