Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 3036 visningar

Hälsenebesvär vid vandring i Inov Race Ultra

Ingrid
1991 • Stockholm
#1
9 september 2017 - 12:13
Gilla 
Precis hemkommen efter avbruten vandring pga känning i mina hälsenor.

Bakgrund:
I juli vandrade jag en helg i Norge i mina trailskor (Inov Race Ultra 270) med lite rejälare packning. Efter 2 km dag tre började huggande smärta i ena hälsenan. Fick kämpa vidare totalt 35 km till, inte kul och det gjort mkt ont. Väl hemma besökte jag sjukgymnast direkt. Efter tåhävningar och lite lugnare löpning blev det rätt snabbt bättre. En skogspromenad en vecka senare i samma skor började hälsenan protestera efter bara någon km, avbröt. Sedan dess har jag undvikit trail utan bara sprungit asfalt/gärdet i mina Altra One. Det onda försvann snabbt och noll problem senaste veckorna, (ca. 25-38 km per vecka).

Nu:
Nytt försök på fjällvandring för någon dag sedan i samma skor. Känning efter 10 km. Efter 14 km första dagen valde jag att avbryta och gå tillbaka samma väg. Den huggande smärtan kom aldrig men känslan ökade successivt. Efter mkt googlande inser jag nu att det måste (hoppas) vara mina skor som är problemet!!

Söker därför tips på skor, framförallt trail, med bred tåbox, lågt drop (max 4, gärna 0) och MJUK hälkappa. :) Funderar om jag kan klämma in mina breda framfötter i ett par Salomon S-Lab Sense 6 SG eller liknande.

Eller andra tips om i tror att mina skor inte är problemet?

Tack :)
1978 • Bohus
#2
9 september 2017 - 16:16
Gilla 
Testa att vandra i ett par Altra Trailskor,finns ju några stycken att välja på. Te.x Lone peak finns i en modell som är högre skaft på som ska vara bra till vandring.
1961 • Göteborg
#3
9 september 2017 - 19:20
3 Gilla 
Men seriöst, varför envisas du med samma skor om du redan fått ont två gånger? För vandring är inte lågt drop någon hit. Skaffa skor som är gjorda för vandring, inte löpning.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#4
9 september 2017 - 20:05
Gilla 
Funderade på samma med drop, verkar ju ha 4mm. Det har ju blivit vanligare att vandra med lätta skor som även ger mer rörlighet. Men någonstans måste man ju kunna dra gränsen vad som funkar :)
Pär M
1969 • Umeå
#5
9 september 2017 - 20:45
Gilla 
Sikta på sko med över 12 mm idröp gärna ännu högre!!
Jag tycker att det behövs 20 för att belasta hälsenan mindre ...

1985 • Göteborg
#6
10 september 2017 - 11:52
Gilla 
Ska man dessutom vandra med packning så är det bra att avlasta vristen med ett skaft. Skaffa en ordentlig vandringskänga istället för ett par löpskor!
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
10 september 2017 - 17:28
Gilla 
Fast det med vandringskänga är ju diskuterat ganska flitigt och frågan är om det verkligen är så bergssäkert att man ska ha höga skor? Det har ju blivit mer ifrågasatt. Stabiliteten det ger mot att inte ha rörligheten.

Personligen så har jag gått ifrån vandringskängor i vissa miljöer. På Island vandrade jag utan kängorna och i Romsdal sprang/gick vi i all sten med våra trail-skor (där hade vi ingen stor ryggsäck som på Island).

Men får man problem så känns det ju extremt onödigt att vandra med trail-skor!
1985 • Göteborg
#8
10 september 2017 - 22:27
Gilla 
Beror på hur mycket packning man har, hur långt man ska gå och hur terrängen ser ut.

Jag brukar tänka att har jag mer än åtta kilo på ryggen och ska ut i teknisk terräng i mer än två dagar så tar jag alltid kängorna.
Ska man ut över helgen och mest gå på väl använda vandringsleder så tar man ett par gympadojor. Men personligen så skulle jag nog inte vilja gå några längre sträckor i skor med för lågt drop iaf.
Bergs Geten
1971 • stockholm
#9
11 september 2017 - 11:58
Gilla 
Vandrade 2v i Ladakh i somras i ganska knölig terräng med 18 kg på ryggen och Altra lone peak(0 drop inget stöd) utan några som helst problem. Ända gången jag tar kängor är numera om jag vet att det kommer att vara blött under större delen av vandringen, och det har inget med stödet att göra, jag gillar inte att frysa om fötterna. Jag tror sällan att det är skor som är orsaken till skador.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.