Löpning Övrigt 58 inlägg 8876 visningar

Avsked pga deltagit i GöteborgsVarvet..

1965 • Malmö
#1
28 juli 2017 - 16:35
Gilla 
Tänka sig så fel allt kan bli.. ??
Under våren var jag sjukskriven på grund av besvär/värk i en axel.
Dock fortsatte jag motionera/jogga hela tiden då det kändes bra att hålla igång och besvären snarare minskade vid aktivitet.
Vid starten av Varvet var jag halvt sjukskriven.
Tio dagar senare får jag besked av min arbetsgivare att dom tänkte avskeda mig samt anmäla till Försäkringskassan för bedrägeri.
Jag har själv en friskvårdsutbildning i botten och anser inte jag har begått något som äventyrat/försämrat min axelrehab..så tycker även de läkare samt sjukgymnaster jag frågat.
Tänk att något så mentalt och fysiskt avlopplande och hälsosamt som jogging skulle resultera i något som detta..
Ni förstår säkert att jag är bedrövad då jag nu efter 30års anställning är arbetslös samt saknar försörjning (3barn)..
Med facit i hand skulle jag aldrig återupptagit joggingen för tio år sen..
Tilläggas kan att jag är min nivå är 2.30 på Varvet samt att arbetsgivaren betalade startavgiften!!
??
< < < 1 2 3 > > >
1972 • Kungsholmen
#2
28 juli 2017 - 16:59
Gilla 
Låter sjukt, baserat på vad du skrivit.
Och inte lagligt, låter det som, utan att vara arbetsrättskunnig, eller veta vilket jobb du haft osv.
Vad säger läkare? Fack osv?
1971 • Nykvarn
#3
28 juli 2017 - 17:22
Gilla 
Instämmer med Ulrik, sjukt! Inte heler jag är expert på arbetsrätt men jag bedömer att arbetsgivaren skulle åka dit på detta i arbetsdomstolen! En annan fråga är ju om du vill tillbaka till den arbetsgivaren...
1972 • Kungsholmen
#4
28 juli 2017 - 17:30
3 Gilla 
Nu är jag ute på lite djupt vatten, igen, men om en arbetsgivare åker dit på felaktig avsked i arbetsdomstolen, och du har jobbat där mer än tio år, så blir arbetsgivaren skyldig att betala 36 månadslöner. Och jag är osäker på om det går att häva med att erbjuda jobbet tillbaka och liknande. Men bättre än att stå utan försörjning i alla fall.

Det var i alla fall vad en arbetsrättsjurist förklarade för mig, när vi pratade om ett fall där en arbetsgivare flyttade ut en person.

Men allt handlar ju om det finns något rimligt skäl för avsked (och fusk mot FK).

Jag skulle absolut rekommendera dig att prata med någon kunnig arbetsrättsjurist, och få deras råd, när de hört alla detaljer. Och det är i lägen som dessa där facket kan vara till hjälp också.

Och när man precis fått något sådant kastat i ansiktet är man ganska nere, men det är värt att kämpa på. Säger jag vis av egen erfarenhet
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#5
28 juli 2017 - 18:09
2 Gilla 
Baserat på det du skriver så låter det helt galet. Hoppas du är fackansluten. Det är sånt här man ska sitt facks jurister för.
Östermalms IP
#6
28 juli 2017 - 20:35
6 Gilla 
Nja, bara för att vara totalt motvals så kan jag delvis förstå arbetsgivaren. Kan man inte gå till jobbet pga axelskada, men ändå springa 21 km? Jag hade nog också ställt mig undrande.

Sen framkommer inget om hur länge sjukskrivningen varat. Eller om detta är första och enda gången du varit sjukskriven eller om det flera turer. Kanske med axeln, foten, handleden osv i omgångar.

Ofta behöver man båda sidor av myntet. Hade varit intressant att höra arbetsgivarens version.
1986 • Hyltebruk
#7
28 juli 2017 - 20:36 Redigerad 28 juli 2017 - 20:37
2 Gilla 
Håller med om förhoppningen om att du är med i facket. För det där är helt absurt.

Det enda arbetsgivaren skulle kunna ha rätt i, är om de erbjudit dig anpassat arbete som du kulle kunnat utföra (som inte hade belastat din axel) men som du nekat till. Klarar man att springa ett halvmaraton har man ju trots allt ganska stor kapacitet. Å andra sidan har jag full förståelse för att väldigt många arbeten kräver mer överkroppsbelastning än löpning (tillverkning, allt kontorsarbete osv).

Jag blir också lite undrande över rehabiliteringsplanen. Det finns väl en sådan? Beroende på hur länge du varit sjukskriven så klart. Annars har ju inte arbetsgivaren tagit sitt ansvar.
Irene
1968 • Åstorp
#8
28 juli 2017 - 20:45
2 Gilla 
Fast problemet är nog inte att du återupptog löpningen för tio år sedan.
1965 • Malmö
#9
28 juli 2017 - 21:01
Gilla 
#6.Kurt Granat.
Jag kan förtydliga lite genom att tillägga att arbetets natur är av den sorten att man ej klarar genomföra det om förmågan att jobba i/över axelhöjd med belastning är påtagligt nedsatt som det var i detta fall.
Ingen rehabutredning eller erbjudande om alternativa arbetsuppgifter..
Sjukskrivningen startade i februari och efter påbörjad medicinering i april skedde ett snabbt tillfrisknande och friskskriven i början av juni.

Östermalms IP
#10
28 juli 2017 - 22:15
1 Gilla 
Ok!

Som sagt svårt att svara på av att bara höra ena sidan.

Kanske kan ni komma till en uppgörelse? T.ex. du lovar att börja jobba fulltid igen, så kan du få rehabspringa litet längre på lunchen? ;-)

En sån deal hade jag tagit varje dag i veckan. Jag har ont både här och där av löpningen.
1965 • Malmö
#11
28 juli 2017 - 22:46
Gilla 
#8 Irene
Om jag ej återupptagit joggingen hade jag ens då varit intresserad av att deltaga i ett motionslopp? Kanske, men troligtvis inte..
Jag hade såklart fortsatt med övrig motion såsom styrketräning, promenad...
Om jag visste det jag idag vet även om jag fortsatt med joggingen, skulle jag då ställt upp i ett motionslopp under samma omständigheter? Absolut inte, men jag hade ändå fortsatt jogga långpass så länge jag ej fått indikation om att det påverkat mig negativt. Sunt förnuft..?
Nää..tydligen dårskap.
csaba
1973 • Malmö
#12
28 juli 2017 - 22:56 Redigerad 28 juli 2017 - 22:58
1 Gilla 
Jag tror att det beror nog helt och hållet på vad det är för sorts arbete du har.
Så arbetsgivaren måste ju ha tyckt, att kan du springa, så kan du jobba.
Men det beror som sagt på vilken typ av arbete det handlar om.

Det fuskas tyvärr en hel del med sjukskrivningar och det är lätt att arbetsgivaren "drar alla över en kant".


Jag hade ett liknande exempel på mitt förra jobb, där killen var sjukskriven "förkyld & feber", medan cheferna ertappade honom på kvällen med att spela fotbollsmatch.
Han fick skriftlig varning.

Ta kontakt med fack, sjukgymnast & läkare.
1974 • Arvika
#13
28 juli 2017 - 22:58
1 Gilla 
"Med facit i hand skulle jag aldrig återupptagit joggingen för tio år sen.."

Lite konstigt skrivet är det allt, Bernt. För med facit i hand skulle du ju inte ens ha lärt dig att gå, för då hade du aldrig lärt dig att springa och du hade aldrig deltagit i nåt lopp.

Nu var jag lite dryg, men detta har ju inget att göra med att du återupptog joggingen för tio år sen...
1965 • Malmö
#14
28 juli 2017 - 23:25
Gilla 
#10 Kurt Granat
Haha..ja ingen dum idé ??
Kanske dina joggingbesvär beror på helt annat tempo jmf med mig? ?? Jag lufsar i ett såpass lugnt tempo att jag mår bra, inte får ont.
( läs ingressen, 21km á 2tim30min ????)
1965 • Malmö
#15
29 juli 2017 - 00:46
Gilla 
#13 Tobias.
Ja självklart har du rätt. Inte sjutton är det förnuftigt uttryckt..
Men håll med om att jogging i vuxen ålder är ett val till skillnad mot att lära sig gå? ;-)

Nä, skämt osido... Om man ska vara allvarlig så väcker detta tankar om vad man får och inte får göra under sin deltidssjukskrivning.
Om man bortser från uppenbara situationer (fusk) som #12 Csaba nämner så blir det knepigt när man utför aktiviteter man mår bra av och dessa anses
vara regelvidriga.
Ska man inte aktivt försöka bidraga till att förbättra sin hälsa/situation? Eller ska man vara passiv, avvaktande och inaktiv?

Under min arbetsdag ingår till största delen rörelser med armar/axlar främst i och över axelhöjd. Läkaren bedömmer min funktionsnedsättning i relation till mina arbetsuppgifter..
Vari ligger mitt fel i att jogga samt deltaga i ett motionslopp?
Är jag ett unikum som faktiskt upplevde det positivt att jogga TROTS mitt axelbesvär?

(P.s Hur lägger man in smileys i inlägg samt hur redigerar man?)
Irene
1968 • Åstorp
#16
29 juli 2017 - 06:56
1 Gilla 
Tror inte du är ett unikum att se löpning som hälsofrämjande, framför allt inte på ett joggforum. Det några här dock säger är att man bara hör en sida och ev. inte hela sanningen. Detta problemet kan man inte heller lösa härinne.
1965 • Eksjö
#17
29 juli 2017 - 08:12 Redigerad 29 juli 2017 - 08:14
1 Gilla 
"......att arbetsgivaren betalade startavgiften!!"

Arbetsgivaren (eller av denne utsett ombud i denna specifika fråga) har alltså först GODKÄNT ditt deltagande - INNAN det senare drogs tillbaka RETROAKTIVT!

Ditt regionala fackombud borde inte ha några problem att vinna ett sådant fall bara genom att öppna dialog med arbetsgivaren, inte med den tidslinjen ovan. Har du dessutom mejl från friskvårdsansvarig e.d kvar som säger "go ahead" så ännu bättre.
1967 • Göteborg
#18
29 juli 2017 - 11:08
1 Gilla 
Vore ju konstigt om arbetsgivare och försäkringskassan INTE gjorde någon form av ifrågasättande till din sjukskrivning med tanke på att du kan springa en halvmara! Sedan får ju vidare utredning visa på vem som har rätt. Dock utgår jag från att du får rätt eftersom du skriver att du har en speciell skada, men rent principiellt så är det ju bra att man undersöker på vilka grunder folk är sjukskrivna om man trots allt kan klara av stora fysiska påfrestningar som att springa göteborgsvarvet på ens fritid.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#19
29 juli 2017 - 14:32
1 Gilla 
Låter inte lagligt! När jag var sjukskriven (social utmattning), så dubbelkollade jag med FK om jag deltog i lopp kunde anses vara överträdelse, nu gjorde jag inte det, men svaret var att motionslopp ansågs ok såvida det gav förbättring än negativt.

Finns fysisk aktivitet på recept, ska det dras in för sjukskrivna? Usel arbetsgivare låter det som.
1965 • Malmö
#20
29 juli 2017 - 15:53
Gilla 
#18 Lopmax.
Absolut överens med dig att det ska kontrolleras, ifrågasättas och finnas en transparens.
Att lufsa 2.5tim motsvarar för mig en lågintensiv belastning motsvarande en halv arbetsdag på mitt jobb (dock med helt andra delar av kroppen...ja, mitt jobb är fysiskt intensivt och påfrestande. )

Kanske flera som läser och tänker/skriver här har ett fysiskt "lättsamt" arbete och samtidigt har en "motionselit" nivå med helt andra belastningar? Då kan man hamna långt ifrån varann i en diskussion..?
Guud vad jag svamlar..blir lätt så när man ej sover bra, förlåt!


< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.