Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 7766 visningar

Troligt Idrottsbråck. Tips om kunnig läkare i sthlm.

Traktor
Hemligt
#1
11 juli 2017 - 03:24
Gilla 
Hej.

Jag är väldigt säker på att jag åkt på ett idrottsbråck.
Det började som smärta i nedre delen av magmuskulaturen och ont i ljumsken i januari. Jag har sedan dess vilat länge, försökt stärka både mage, höft etc. Trots lång vila tills man inte kännt av detta, sedan rehab så återkommer det direkt efter bara ett par 100m simning tex. Blir helt förstörd i insida av låret. Har varit hos läkare som gjort olika bedömningar. Första trodde det var illiopsoas som hade fått en mindre bristning. Andra skickade mig på magnetröntgen där man kunde se en liten skada på ett muskelfäste som nästan var läkt. Det gör ont i ljumsken när jag vänder mig i sängen. Och när jag hostar.

Någon som fått läkarhjälp i sthlms regionen för detta?
Jonas Bredin
1969 • Sollentuna
#2
11 juli 2017 - 09:06
Gilla 
Jag har haft liknande symptom och efter ca ett halvår med frekventa läkarbesök kom jag äntligen till en läkare som visste vad den skulle titta efter. Jag var då hos Idrottskliniken Rehab i Solna och läkaren där lyckades nästan direkt konstatera att jag hade Symfysit. Trist och segdragan skada som det tar lång tid att bli av med. Men det var väldigt skönt att äntligen kunna konstatera vad det var för något.
Traktor
Hemligt
#3
11 juli 2017 - 10:47
Gilla 
Hej. Hur hittade man det? Syndes det på magnetröntgen?
Jonas Bredin
1969 • Sollentuna
#4
11 juli 2017 - 10:53
Gilla 
Det stämmer. Man hittade det på magnetröntgen. Jag hade dock gjort några sådana tidigare, men då hade man antagligen inte tittat efter just detta... Han var dock ganska säker på sin sak redan efter att ha hört mina symptom och klämt och kännt i området därikring.
Traktor
Hemligt
#5
11 juli 2017 - 12:30
Gilla 
Ok. Det var faktist där jag fick min Magnetröntgen och man trodde att det var ett skadat muskelfäste som ska vara läkt om en månad vilket inte verkar vara hela sanningen. Blir nog ett nytt besök där efter semestern om jag inte får något tips om något annat ställe som är bra på just sportbråck. Känner mig rätt säker på att det är det som är problemet ju mer jag läser om det.
Jonas Bredin
1969 • Sollentuna
#6
12 juli 2017 - 08:42
Gilla 
Hoppas att du lyckas få reda på vad det beror på. Det är jobbigt att leva i ovisshet.
1952 • Varberg
#7
12 juli 2017 - 12:05
Gilla 
Sportbråck och symfysit är två skilda saker. Om vi håller oss till sportbråck som jag har personlig erfarenhet av för några år sedan efter ett självdiagnosticerat sådant. Det Magnus skriver med smärtor vid vändning i sängen och hostsmärta en bit upp på bukväggen är typiskt. Idrott med vrid som baseball, golf, kast och möjligen även fotboll är vanliga orsaker. Adduktorerna (lårets insida) är involverade i drivlinan och det kan bli en dragkamp mellan dem och bukmuskeln som bukmuskeln förlorar. Problemet uppstår genom ständiga små bristningar i muskeln som har svårt att läka på ett bra sätt. Det jag gjorde var egentligen att låta det vara så mycket ifred som möjligt och se till att adduktorerna är smidiga. Corestyrka rygg och övrig styrketräning, men inte situps och liknande som bara stressar muskeln. Gick ganska bra att springa, men simning kan jag inte riktigt bedöma - känns som att det blir ett vrid där som belastar muskeln. Tar tid. Om det ändå inte ger sig tror jag det finns kirurger med speciell erfarenhet av det, men oskuret är förstås bäst.
Traktor
Hemligt
#8
13 juli 2017 - 16:08
Gilla 
Detta debuterade när jag tränade inför Vasaloppet. Gick bra att springa i början, men detta är istort sett kört nu. Har istort sett vilat sen feb och och försökt stärka höft, mage rygg osv men alla övningar som inte gör ont. Man tror att man är bra när man inte kännt något på tre månader, men vid första försöket till lätt jogg så känns det direkt i nedre del av mage. När man avbrutit så börjar det kännas i ljumske och insida av lår. Är rätt säker på diagnosen samt att det tyvärr inte hjälper med enbart vila och rehab.
1965 • Täby
#9
14 juli 2017 - 09:22
Gilla 
Jag hade något som antogs vara bråck. Hade sprungit 25 km långpass i ca 4 dm nysnö. Blev fubar i ljumsken. Det gav sig inte, symtom ungefär som du beskriver. Efter ca 4-5 månader så besökte jag sjukvård. Brock, sa dom, och tid för operation bokades. När jag sen träffade kirurgen ett par veckor innan operationen så körde han in handen under, för att känna på väggen. Det var inte alls roligt. Men, det var inte bråck. Så någon form av överansträngning var det och till slut gav det sig. Totalt sett kanske 7-8 månader, men jag sprang mig igenom nästan hela. Gjorde väldigt ont att hosta och kliva ur bilen bla. Detta är förstås bara mina erfarenheter...
1952 • Varberg
#10
14 juli 2017 - 09:59
Gilla 
@Tibor: Du hade också möjligen ett sportbråck. Det är egentligen inte ett bråck utan en svaghet i bukmuskeln som brister återkommande. Ganska okänt. Väldigt mycket vanligare och välkänt är ljumskbråck vilket kirurgen kände efter på dig.
1965 • Täby
#11
15 juli 2017 - 10:49
Gilla 
Det låter mycket rimligt, Tage.

Lite trist med terminologin. I min okunskap är bråck en bristning som gör att inre vävnader tränger ut. Sportbråck matchar liksom inte det. Antar att benämningen kommer från symptomen mer än orsaken...
1952 • Varberg
#12
15 juli 2017 - 14:34
1 Gilla 
@Tibor: Precis. I svåra fall kan det nog bli ett bråk också.
-
#13
15 december 2019 - 15:18
Gilla 
Väcker gammal tråd vid liv ??
Jonas, om du är kvar, så undrar jag vad du fick för rehab för symfysiten..
Jonas Bredin
1969 • Sollentuna
#14
16 december 2019 - 09:55
Gilla 
Jodå, jag är kvar här :-) Jag fortsatte med rehabträning på Idrottskliniken. Det blev många övningar för att stärka bålen och muskulaturen kring höfter och ben. Jag jobbade också mycket med att öka på rörligheten. Min sjukgymnast hjälpte mig mycket med att hitta de muskelgrupper som jag var svag i och gav mig bra tips på övningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.