Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 6037 visningar

Någon som startat/fullföljt ett marathon med lätt muskelbristning?

1969 • Hammarö
#1
31 maj 2017 - 21:07
Gilla 
Jag undrar om någon startat/fullföljt ett marathon när man redan från start har en lättare muskelbristning i baksidan av låret som strålar ned mot knät. Fick skadan för 8 dagar sedan och den har inte hunnit läka. Vad är det man riskerar? Kan man slita av hela hamstring och riskera att få hoppa på krykor etc?

Har sprungit mängdvis med marathon men aldrig startat med en skada. Smärtan är inte outhärdlig, men den är irriterande och gör sig påmind hela tiden och jag kan inte ta ut löpsteget som jag vill. Vill hemskt gärna starta Stockholm nu på lördag.
1962 • Laholm
#2
31 maj 2017 - 22:21
1 Gilla 
Sprang Köpenhamn marathon 21/5 med smärtor från hamstringsfästet som strålade ner mot låret. Mina besvär är i grunden av kronisk karaktär som försämrades kraftigt av för många mil i för hög intensitet. Således ingen konstaterad bristning. Tiden blev 15-20 min sämre än jag tränat för och det hela var en smärtsam upplevelse med 10 cm förkortat löpsteg. Har i dag varit och fått löpförbud av sjukgymnasten och är i början sv längre rehab. Så här i efterhand ett dåligt beslut men jag blev frustrerad efter all träning jag lagt ner och den fina form jag fick kvitto på innan jag fick ont. Gör nog inte om det igen...
Ang risker bör du nog prata med sjukgymnast/ naprapat. Jag önskar att jag kunde sett klart på saken för det kommer ju massor med fler lopp framöver!
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
1 juni 2017 - 00:07
Gilla 
Just nu är din goda form noll värd, på lördag också.
Jag har fullföljt ett Stockholm marathon med en muskelbristning i vaden som var läkt men inte färdig att springa med, den måste ju bli stark först. Men jag hade hittat ett snabbt gångsteg som inte frestade nämnvärt på vaden. Klarade dock inte att hålla det tillräckligt bra, vid 17km högg det till, sen gick jag en bra bit men upptäckte att jag kunde jogga lätt utför och sen även plant så jag tog mig i mål bara 40 minuter senare än normalt. Men notera att jag tog knappt ett enda steg med smärta, bara några få av misstag. Och det där det högg till.

Spring inte med smärta, det blir för dyrbart! Och att börja springa lite lugnt bara för att det känns OK kommer nästan helt säkert att resultera i att bristningen går upp, jag har provat ett halvdussin gånger på träning och andra lopp. Det GÅR INTE. Muskeln måste först läka, sen långsamt tränas upp i styrka, det tar några månader. Det finns en massa fina höstmaror.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
1 juni 2017 - 08:05
Gilla 
I just hamstringsfallet är risken väldigt stor att skadan förvärras och blir kronisk. Det är extremt dumt att springa marathon med en sådan skada som är färsk och inte läkt.
Östermalms IP
#5
1 juni 2017 - 08:25 Redigerad 1 juni 2017 - 08:28
Gilla 
Jag gjorde som du nu funderar över, på förra sommarens Stockholm Halvmarathon. Hade en ganska färsk hamstringskada.

Har tagit mig hela vintern att rehaba och jag vet fortfarande inte med säkerhet att lördagens lopp kommer gå bra.

Så om du frågade mig skulle jag säga:
-Spring något annat Marathonlopp senare i år. Uppsala, Jönköping, alt Lidingöloppet.
Joakim N
1983 • Ängelholm
#6
1 juni 2017 - 16:47
Gilla 
Inte riktigt samma skada men relaterat, misstänker jag har en inflammerad hälsena (ska till Fysioterapeut imorgon och titta) och är planerad att springa 50k nästa lördag.

Har tränat inför detta senaste halvåret men drog i hälsenan efter ett 15k pass med PB på mil och halvmil. Hoppas jag får hyfsad diagnos imorgon.

Någon med liknande erfarenhet? Gör egentligen inte jätteont är bara rädd att det ska bli något kroniskt.
1959 • Helsingborg
#7
2 juli 2019 - 09:03
Gilla 
Jag fick en lättare bristning i höger baksida i slutet på maj och hade en mara inplanerad midsommardagen. Jag fick dra ner på träningen kraftigt och hade känningar hela tiden dock uthärdligt även om jag fick avbryta några kvalitetspass. Startade i maran och vid 30 km så högg det till för att jag gjorde en kraftig inbromsning vid en vätskedepå. Jag fick dra ner på tempot kraftigt men kom i mål 10 min långsammare än planerat. Nu vilar jag tills jag inte känner något i promenadläge innan jag börjar småjogga igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.