Löpning Träning 15 inlägg 19506 visningar

Muskelbristning i Baksidan

1980 • Torslanda
#1
12 oktober 2016 - 22:23
Gilla
Hej

Jag har länge haft problem med baksida av höger lår. Smärtan sitter högt upp nästan mot rumpan. Prognosen från sjukgymnast var en bristning i muskelns senfäste. Någon annan som har haft något liknanade???

Sedan har jag också gått på för tidigt flera gånger. Det har då blivit värre direkt. Hur kan man veta när man ska trappa upp? Kan det vara farligt att dra upp det för många gånger??? Jag har nu kämpat med skadan i nästan ett halvt år.

Tacksam för svar!
1981 • Örebro
#2
12 oktober 2016 kl 23:03
Gilla
Frågan är om det verkligen är en bristning, eller det som är mer vanligt, en tandinos. De tar lång tid och kräver en jävla massa tålamod, tro mig jag vet.

Man börjar med väldigt lätt alternativ träning, i kombination med statiska styrkeövningar. Därefter får man sakta men säkert öka belastningen och typen av belastning. Exakt vad och hur är svårt att säga då alla reagerar olika. För min egen del tog det ovanligt lång tid med drygt ett halvårs tid, du är inne i samma läge.

Problemet är att det inte går så bra att vila bort det, oftast skönt då man inte retar det men också vanligt med smärta då man direkt kör igång igen. Ibland tom mer ont än innan vilan. Man behöver höja kapaciteten för senan = styrka.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#3
13 oktober 2016 kl 16:42 Redigerad 13 oktober 2016 kl 16:42
Gilla
Johnny
Själv har jag nåt som irriterar i vänster baksida lår. Ganska i mitten mitten och på en specifik punkt Det gör inte ont. Kanske att det drar lite. Känns bättre efter ett par km. Har nu haft detta i 4-5 mån. Inget som direkt påverkar löpningen heller.
Bristning, ischias nerven eller nåt annat?
1980 • Torslanda
#4
13 oktober 2016 kl 18:02
Gilla
Tack så mycket Johnny!

Det som du beskriver passar mycket bra in på beskrivningen. Har du haft skadan? Isf vad körde du för rehab?

Jag får inte ont när jag springer utan främst efter blir det värre. Är det något du upplevt?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
13 oktober 2016 kl 18:12 Redigerad 13 oktober 2016 kl 18:15
Gilla
Jag har exakt det problemet just nu. Ont i baksida lår mot sittbenet i rumpan. Har haft det sen i somras, är extremt segt att bli av med.

Sprang Stockholm halvmarathon med det och har fuskat med löpning 2 till 3 gånger i veckan under rehabtiden.

Jag har haft svårt att sitta på hårda underlag, problem att springa långt eller fort. Mycket låg rörlighet i höger baklår. Kan omöjligt nå tårna med raka ben, typ en halvmeter från på högersidan. Omöjligt att stretcha, när jag försökt stretcha så har jag dragit upp skadan igen.

Om jag snavar till och behöver dynamiskt ta emot med höger sida kan det gå som en stötvåg igenom benet.

Nu när det gått kanske 3 månader börjar det släppa, men jag är orolig att det ska komma tillbaks. Hade liknande problem för 1 år sedan. Tog då löpningsuppehåll nästan hela hösten och var helt återställd till våren. Gick endast långa promenader med hunden under rehabtiden.

Det är extremt jobbigt och hindrar en från att springa fullt ut. Det här är min analys för prehab:

1. Styrketräna baksida lår och rumpan. Studier har visat att löpare som inte tränar något annat än löpning har så lågt som 60% av styrkan i baksida lår mot framsida.

2. Stretcha! De som säger att stretcha är bara skit, allt blev mycket bättre när jag slutade osv. Glöm det snacket! Läs Scott Jurek "Eat and Run". Världens bästa ultralöpare vet troligen bättre än "Börje i fikarummet". Slutsats: Värm upp innan och stretcha efteråt när du är genomvarm.

Lycka till!
1981 • Örebro
#6
13 oktober 2016 kl 19:40
Gilla
Mikael: Låter gissningsvis som nerv, men det är en högst osäker diagnos.

Axel: Skrev lite generellt om det i mitt första svar. Styrka som byggs upp från statisk belastning till tyngre och tyngre styrka. Löpningen smyger man igång gradvis också en bit in. Svårt att säga exakt hur mycket av allt, det är bättre om någon kan behandla dig och följa utvecklingen.

Stretching kan du. som Kurt skriver, helst undvika just nu. Vill du använda det i framtiden är det en annan sak. Men på en retad sena brukar det bara bli värre.

Klassiskt för senbesvär är just att uppvärmningen känns skit, passet går bra, dagen efter får man betala för det. Det gör det lite svårt att utvärdera hur mycket man vågar belasta. Man får känna efter upp till ett dygn i efterhand, därefter justera till nästa pass om det behövs.

Men nummer ett är stegrande styrka. En av få saker som dessutom har förebyggande effekt, som Kurt också redan skrivit. Det gör dig dessutom snabbare :-)
1987 • Halmstad
#7
13 oktober 2016 kl 21:17
3 Gilla
Jag hade ont i skinkan i en evighet. Efter ca 1,5 år fick jag en MR som visade sk. partiell avulsion av hamstring från sittbensknölen. (Och några stressfrakturer och annat också.) Alltså hamstring hade delvis gått av från dess fäste på sittbensknölen. Läkarna har sagt att det som hjälper är tung styrketräning, tex marklyft, knäböj och utfall. Och korta löpintervaller eller åtminstone korta snabba fartökningar.
Lycka till oavsett vad det visar sig vara!
1980 • Torslanda
#8
13 oktober 2016 kl 21:53
Gilla
Tack Kurt och Johnny!!

Massage, simning och cykel något ni rekommenderar? Just nu kan jag ej sparka fram med benet utan att känna av det. Bästa ut vila lite före sätta igång med rehaben?
1981 • Örebro
#9
13 oktober 2016 kl 22:29
Gilla
Gissningsvis kan cyklingen reta upp det, allt sittande brukar normalt sett göra det. Men går det bra så kör.
1973 • Åkersberga
#10
13 oktober 2016 kl 22:34
1 Gilla
Jag tänkte också säga tunga marklyft och knäböj som Nicole skrivit och har hittat ett för mig nytt sätt att utföra de utan att trängas på ett gym eller ockupera halva huset :-)
Det finns superstarka gummiband för några hundringar och de känns kanonbra nu när jag har använt de i några veckor.
Jag kör ett metalliskt moppskaft igenom de på två ställen och står själv över banden med skorna i mitten.
Belastningen blir mer ergonomiskt och linjärt i.o.m. att det tar mindre i startposition när överkroppen ändå tynger en hel del och det blir supertungt i slutpositionen där man är som starkast.
För knäböj har jag skaftet framme på axlarna så det trycker lite på adamsäpplet om man har ett :-) en så kallad frontsquat.

Jag har också samma problem som ni andra och det har blivit bättre och sämre i perioder under flera års tid.
Vanlig röntgen visade inget så nu hoppas jag att min fysioterapeut m.h.a. ultraljud kan ge en korrekt diagnos.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
14 oktober 2016 kl 12:46
1 Gilla
Jag kör de klassiska övningarna knäböj och marklyft på gymmet. Flera gånger per dag går jag också ned sittande på huk för att belasta och få upp rörligheten. Sittande bencurl är en annan favorit, jag böjer med bägge benen och bromsar med ett ben då excentrisk träning är bra när baksidan av låret skall stärkas.
1973 • Åkersberga
#12
14 oktober 2016 kl 14:57
3 Gilla
Varit på ultraljud imorse och fick diagnosen tendinos i hamstringsfästet.
Han rekommenderade fortsatt styrketräning med övningar som inte gör mer ont än skala fem av tio men sa att jag skulle undvika att stretcha för mycket.
1981 • Örebro
#13
14 oktober 2016 kl 15:42
3 Gilla
Ibland träffar man rätt med en internetdiagnos med andra ord :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
14 oktober 2016 kl 16:03 Redigerad 14 oktober 2016 kl 16:05
1 Gilla
#7

" Efter ca 1,5 år fick jag en MR som visade sk. partiell avulsion av hamstring från sittbensknölen. (Och några stressfrakturer och annat också.) Alltså hamstring hade delvis gått av från dess fäste på sittbensknölen. "

Jag hade hamstringsproblem i ca 6 år i 43-49-årsåldern.

Vid ett relativt akut skede efter ca 1/2 år berättade friidrottslandslagets en på hamstrings forskande sjukgymnast Carl att min MR (tog i vart fall det, möjligen vanlig röntgen oxå ) av läkare kunde tolkas som att ena av semitendinosus och semimembranosus var helt av resp partiellt av.
Jag hade dock sprungit 2 x 1 km intervall på lite snöigt underlag med spikskor innan undersökningen, så inget kan ha varit helt av.

Enligt honom var det en rätt unik nötningsskada på hamstrings.

--------------------------

Jag ordinerades först rehaba med enbart lätta excentriska genomblödningsövningar med isotont gummiband.
Jag tränade dock ofta 2 mil/dag och blev aldrig helt bra och tålde fartlöpning dåligt.

Jag snubblade flera gånger på trottoarkanter och fick akut ont i ischiasnerven under dessa år.
Molande värk kändes annars ofta högt upp nära sittbenet.

Senare blev jag relativt besvärsfri med ländkontrollövningar och excentrisk styrketräning för hamstrings efter sjukgymnasts rekommendation, även efter några återfall, samt fortsatta lätta excentriska genomblödningsövningar vid behov.
"Dörrkarmsstretching" för hamstrings var rekommenderad och verkade bra.

Erfarenhetsmässigt gäller det att sätta in rätt behandling snabbt och inte springa för mycket och absolut inte med smärta i synnerhet inte med Voltaren-dämpad sådan...


1971 • Nykvarn
#15
14 oktober 2016 kl 17:45
1 Gilla
Amir #12, jag hade precis det förra senvåren. Kolla gärna min träningsdagbok från maj-juni 2015 för tips på hur jag tränade. Jag gick hos naprapat 6-7 gånger för behandling med laser, nålar, massage och var ganska flitig med styrka/rehab. Jag började springa igen efter sex veckor och uppehåller gjorde mig faktiskt gott. Kom tillbaka starkare och hade inte tappat så mycket i kondition efter ganska mycket cykling. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.