Triathlon Tävlingar 6 inlägg 8463 visningar

Hur pass tränad bör man vara för att utföra en halv IM

Patrik
1991 • karlshamn
#1
5 oktober 2016 - 12:39
Gilla
Hej, som rubriken beskriver, hur pass tränad behöver man vara för att klara av en halv ironman?

Jag har supertaggad för att anmäla mig till halv ironman nästa sommar men är väldigt osäker på hur pass tränad/otränad jag är inför det. Jag skulle egentligen bara vilja klara av det, har inga andra mål med tider och så.
Känner mer att jag vill ha någon riktlinje för vad som skulle vara basen för att kunna utföra den tävlingen.

Jag har cyklat och löpt tidigare och jag har teknik i crawl, har varit med i två sprint triathlon. Det jag inte vet är hur pass uthållig man bör vara.

Jag har även i sommar anmält mig till göteborgsvarvet, vätternrundan och funderar kanske på att anmäla mig till hesingborgs maraton.

Kom gärna och dela era tips o erfarenheter! :)
1988 • Helsingborg
#2
5 oktober 2016 kl 19:50
1 Gilla
Nu är det ju väldigt svårt att förklara det här enkelt då min träningsdagbok inte alls innehåller särskilt många pass dt senaste året från min sida men mkn bedömning är att det krävs ganska lite för att ta sig igenom en halvironman.

Jag körde mallorca 70.3 i maj och då hade jag simtränat kanske 1 gång varannan vecka, sprungit absolut max 5 km i veckan och cyklat absolut noll kilometer fram till loppet då mitt vevparti var trasigt hela vintern och våren fram till veckan innan loppet. Ingen trainerträning heller.

Det jag hade tränat ganska bra var rullskidor inför Öppet spår som gick i februari. Kanske 2-3 mil i veckan i snitt till öppet spår.

Efter det blev det nästan bara fotbollsfys på jobbet fram till maj när mallis gick.

Jag tog mig i mål på väldigt långsamma 6.44. Utan att vara helt slut förvisso men jag kände att jag inte hade gett mig en rättvis chans överhuvudtaget.
1981 • Nybro
#3
5 oktober 2016 kl 20:49
1 Gilla
Bara kör!
Det är långt kvar, och så länge du trappar upp träningen i lagom takt, så har du god tid på tid att hinna förbereda dig!.
Genomförde i år min första halv IM och fick blodad tand.
Fokusera på uthållighet nu under höst/vinter. Gärna med inslag av kombinerad cykel eller spinning och löpning. Det är något jag slarvade med, och förhoppningsvis ta lärdom av tills nästa år.
Magnus
1968 • Västerås
#4
5 oktober 2016 kl 21:11
1 Gilla
Tycker nog att VR är mer ansträngande än en halv IM, du håller ju på längre tid och nöter på med samma muskler. Även en mara kan vara nog så tuff i jämförelse. Se till att du har tid för återhämtning efter de olika loppen så kommer det säkert att gå bra. Lycka till!
Patrik
1991 • karlshamn
#5
6 oktober 2016 kl 07:31
Gilla
Tack för svaren! Jo men då är det helt klart genomförbart känner jag om jag håller ett träningsschema uppe och ökar träningen gradvis. Det är som sagt rätt lång tid kvar.
1973 • Göteborg
#6
6 oktober 2016 kl 08:45
2 Gilla
Jag har klarat det och jag är en ytterst medioker motionär.
Den största begränsningen sitter oftast mellan öronen.
Bli trygg i OW simning, dvs simma när det är kallt, blåsigt och vågigt, gärna bland maneter och annat elände om du tänker köra ett lopp som går i havet.
Cykla 9 mil kan "vem som helst" göra.
Halvmaran var ingen rolig historia men då är löpningen också min sämsta gren. Jag fick uppbåda all vilja i världen och varje litet hejarop från både bekanta och obekanta var guld värda. Vilja och pannben tar en längre än man tror!
Kör på bara!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.