Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 13203 visningar

Kramp/smärta i hålfoten

1985 • Norrköping
#1
30 september 2016 - 10:44
Gilla
Hej.
Jag har under ganska många år brottats med ett problem, men istället för att gå till botten med det struntat i att löpa.
Nu har jag fått nog och söker lite hjälp och tips här.

Jag får kramp i hålfoten när jag joggar. Det brukar komma efter ca 1km jogging och känns som kramp i hålfoten. Då måste jag sätta mig och låta det släppa, men sen återkommer smärtan med tätare mellanrum efter vila. Kan uppleva samma sak om jag går, men det är mer sällsynt.

För några år sen tänkte jag springa lidingöloppet och började träna inför detta. Det var nog först då som jag märkte problemet på riktigt och det konstiga var att jag då vissa pass kunde springa långa sträckor utan smärta och vissa pass fick jag svinnot efter bara någon kilometer.

Springer jag däremot mer åt intervallhållet med lite vila så får jag sällan eller aldrig ont. Min gissning ligger i att min fot inte klarar tyngre belastning under tid, men vad fan gör jag åt det?

Jag har laborerat med innersulor, ortopediska ilägg, olika skor osv.
Vissa sporthandlare föreslår skor med pronationsstöd, andra neutrala och vissa mer åt barfotahållet.

Jag har ett relativt högt fotvalv och även där skiljer sig sporthandlarnas tips på skor. Vissa menar att eftersom jag har högt fotvalv så orkar inte foten efter ett tag vara i neutralt läge och behöver stöd i form av pronationsstöd, andra menar att jag ska ha en neutral sko just pga av att jag nästan supinerar eftersom avsaknaden av stöd i hålfoten gör att jag springer på "ytterkanten" av foten.

När jag var på löplabbet och filmade mitt löpsteg så ansågs det vara tämligen neutralt.

Jag vill ha bort smärtan och tar gärna emot tips och råd på övningar, ortopeder, skor, läkare och annat hokuspokus som kan få mig att löpa igen.

Tack på förhand.
1983 • Stockholm
#2
30 september 2016 kl 13:38
Gilla
Hmm... jag brukar kunna få kramp i hålfoten men även på ovansidan av foten. För mig brukar det hjälpa med mycket stretching och tåhävningar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
30 september 2016 kl 23:19
Gilla
Bry dig inte om vad skohandlarna säger, ytterst få av dem har någon djupare kunskap i ämnet. Gå till någon medicinskt utbildad person i stället för att få en diagnos på din smärta, någon naprapat eller sjukgymnast med idrottsinriktning eller en idrottsläkare. Inte ortoped i första hand, de kan skelettet men är vanligen för dåliga på mjukdelarna.

Här på jogg får du bättre och sämre gissningar. Jag gissar att du har en överansträngd Plantarfascia men det är bara min rätt oinformerade gissning. Med ihärdig rehabträning kan man bli av med de flesta problem av det här slaget. Men först måste man ha en korrekt diagnos!
Magnus
Stockholm
#4
1 oktober 2016 kl 12:29
Gilla
Vadmassage, stretching, tåhävningar och rulla foten på en golfboll är saker som kan hjälpa.
Oliver
1984 • Göteborg
#5
1 oktober 2016 kl 14:48
Gilla
#3: instämmer.

rulla handdukar med tårna...lägg lite vikter på handduken o börja rulla.

känn hur fossingarna får jobba.

stretcha o massera fötterna innan läggdax. kolla vettiga instruktioner i en bok. eller tuben.

variera skorna varje pass. och underlag.


Irene
1968 • Åstorp
#6
1 oktober 2016 kl 15:26
Gilla
Förutom tipsen här uppe kan man också behöva se över de skor man går i övrig tid. Går man t ex i hård arbetsskor kanske det behövs ett stöd i dem. Går man alltid barfota hemma kanske man behöver en bra innesko.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
1 oktober 2016 kl 15:47
Gilla
crab-walk är en nyttig övning. Men skaffa en diagnos så du vet vad som är det egentliga felet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.