Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 15368 visningar

Nybörjare, ont i knä

1981 • Tranås
#1
1 september 2016 - 09:02
Gilla 
Hej,

Jag är ny medlem och även ny på löpning. jag började springa för ca 3 veckor sedan och var då väldigt otränad. Lite kort info om mig, jag är 35 år, väger ca 48 kg och har inte tränat på något sett (förutom promenader) på ett par år, har inte tränat löpning på över 10 år. För 3 veckor sen började jag med att gå/springa en runda på ca 4,5 km. Vissa delar på asfalt men mest grusväg. De senaste 2 veckorna har det gått bättre och jag har kunnat springa längre sträckor utan att stanna, så konditionen har definitivt förbättrats på kort tid. MEN, sedan förra veckan har jag känt av insidan av båda knäna lite, ibland även liksom runt om men framför allt insidan. Det blev värre efter en löptur i söndags, känner det när jag går i vanlig takt också. Jag provade en jättekort löptur igår och det gjorde väldigt ont så fick stanna. Idag känns det fortfarande, det gör ganska ont när jag går och "känns" i ena knät även vid vila. Vad kan detta vara, och hur gör jag för att bli av med detta? Väldigt irriterande att behöva vila nu när jag nu fått upp flåset, så att säga.

Tusen tack på förhand!
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#2
1 september 2016 - 09:22
Gilla 
Som alltid när det gäller skador är det bäst att få en diagnos och behandling hos idrottsnaprapat eller sjukgymnast. Spontant skulle jag gissa på svaga höfter och ett löpsteg där knäna pekar lite inåt, kanske i kombination med klassiskt löparknä. Några bra rehabövningar är musslan, höftlyft och bulgariska utfallssteg. Löpvila, foamroller, ev. voltaren och det paketet är nog bra också. Men som sagt, kontakta en sjukgymnast eller naprapat!
Irene
1968 • Åstorp
#3
1 september 2016 - 10:02
1 Gilla 
Stretchar du? Glöm inte stretcha rumpa och insida lår!
Västerås
#4
2 september 2016 - 00:28 Redigerad 2 september 2016 - 00:28
Gilla 
Jag tror att Carl är inne på rätt spår. För många år sedan hade jag problem med knäet när jag körde tyngdlyftning och efter att ha läst igenom den här artikeln
https://richloow.wordpress.com/2012/09/23/sa-tranar-du-for-starka-och-smartfria-knan/
och utfört alla rörlighetsövningar och styrkeövningar för fotled, knä och höft så har jag aldrig känt av mina knäproblem någonsin sen dess. Jag rekommenderar starkt att du testar göra detsamma, tar inte många minuter per dag.

En annan källa som jag använt mig mycket av är en amerikan vid namn Kelly Starrett som har en youtube-kanal
https://www.youtube.com/user/sanfranciscocrossfit
Han har massvis med rörlighetsträning för nästan alla leder som en atlet använder sig av. Många upplever honom som lite "för mycket" eftersom det ibland kan låta som att man räddar världen med fysioterapi men han har en Phd och är grymt kunnig så varje gång jag är stel eller har dålig rörlighet någonstans så är hans youtube-kanal den första jag söker i. Han har även sprungit en del ultramaraton och liknande så främmande för löpning är han definitivt inte även om han hjälper främst tyngdlyftare och crossfittare.
1981 • Tranås
#5
5 september 2016 - 12:38 Redigerad 5 september 2016 - 12:52
Gilla 
Tack för era svar! Jag ska verkligen försöka mig på dessa övningar. Högra knät är i stort sett bra nu. Har inte sprungit (eller rört på mig speciellt mycket överhuvudtaget) på ca 5 dagar. Däremot har jag fortfarande ont i vänster, men skulle nu inte beskriva det som att det var knät som gör ont. Snarare känns hela underbenet som en konstant värk, påminnner om växtvärk. Inget svullet eller så vad jag kan se. Det känns mer när jag går och stödjer på benet, men med en vag värk konstant. Kan det vara en nerv i kläm eller vad?
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#6
5 september 2016 - 22:07
Gilla 
Kan vara benhinneinflammation. Lite otur om du fick det så snabbt. Undvik att springa om det fortfarande gör ont. Med lite tur kan du träna lite halvregelbundet, och med tiden springa lite mer igen.
JB
1977 • Vendelsö
#7
6 september 2016 - 06:23
Gilla 
Kan vara så enkelt att det är skorna. Har du uppbygda skor men neutrala fötter kan man få ont.
1981 • Tranås
#8
6 september 2016 - 11:17
Gilla 
Idag känns det något bättre även i vänster ben. Det känns när jag går, men ingen konstant värk vid vila, som igår. Avvaktar ett par dagar till innan jag försöker mig på någon typ av träning.

Tack igen alla!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.