Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 4043 visningar

ankel, knä, nybörjare

1994 • Helsingborg
#1
21 juli 2015 - 11:20
Gilla 
Jag började för tre veckor sedan ett löpprogram för nybörjare efter att inte ha sprungit något på 4 år och inte tränat aktivt på 1 år.
Löpprogrammet innebär att jag springer med ett intervall på 1 minut löpning 2minuter promenad i 30 min varannan dag. (alltså en mycket mjuk start). Jag kör samma stäcka varje gång i och med att jag springer till jobbet, och sträckan innebär ganska mycket nerförsbacke. Till detta har jag köpt nya skor som dem har valt ut till mig på stadium efter att jag berättat var jag ska springa.

Nu till mitt problem.
Idag när jag skulle ut och springa så kunde jag inte ta mer än två steg, fick smärtor i högra ankeln under ledkulan på utsidan av foten och höger knä under knäskålen.
Upptäckte att jag knappt kunde gå i rask takt och när jag stod på enbart de onda benet smärta det som bara den.

Nu till min fråga.
Vad kan detta bero på? och hur ska jag gå vidare med min träning?
Nils
1991 • Hägersten
#2
22 juli 2015 - 14:49
Gilla 
Nu är inte jag någon expert, men jag tycker löpning varannan dag i 30 minuter som nybörjare låter mycket! Eftersom överbelastningsskador är så vanligt bland löpare är det viktigt att leder och senor får äterhämta sig. Nedförsbacke medför ju också extra hög belastning på knä och lårmuskler och det spelar säkert in. Ditt problem låter som hopparknä, men kan mycket väl vara något annat.

Eftersom du inte tränat regelbundet på ett tag kan det vara bra att varva löpningen med alternativträning som cykling (el. spinning), simning eller någonting annat som inte belastar på samma sätt. Låt det ta tid att vänja kroppen vid löpning! Exempelvis kan du köra två löppass i veckan utan krav på prestation och ytterligare ett konditionspass.

För att stärka "löparmuskler" tycker jag också att du ska köra lite styrkeövningar som plankan, knäböj, utfall, armhävningar, stå på balansplatta mm. Det ger en bra grund att stå på inför framtiden.

Mvh en som ofta är överambitiös och skadar sig
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.