Löpning Kom igång 15 inlägg 10361 visningar

Löpning för barn

1986 • Borlänge
#1
24 april 2016 - 19:45
Gilla 
Grabben som fyllde åtta nu i April verkar lite småintresserad av att börja springa tillsammans med mig så jag tänkte vi skulle smyga igång lite sakta, såklart helt utan tidtagning eller krav på distans.

Hur gamla var era barn när dom började intressera sig för mer kontrollerad form av löpning (inte bara härjlöpning vid lekparken) och vad är rimliga sträckor för en tex åttaåring, även om inte distansen är det viktiga så är det ju skönt att veta lite vad en har att vänta sig.

i maj går det ett "familjelopp" här i stan som är på 4,6 km, vi har pratat om att deltaga och småjogga / promenera tillsammans!
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#2
24 april 2016 - 20:40
Gilla 
Min son är också 8 år gammal. Han började med att cykla när en annan sprang.
Han provade någon gång att hänga med när jag sprang.
Felet våra kids gör är att dem ger allt från början. Så kan man bara få dem till att ta det lugnt den första kilometern borde det gå bra.
Annars blir deras kommentar efter några hundra meter: Pappa, jag är trött. Kan vi åka hem nu.
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#3
24 april 2016 - 21:57
Gilla 
Det är inget fel i att barn springer så. Det är bara deras sätt att vara, och det är så de gör när de leker.
Att träna konditionsträning för barn är också det helt onödigt då de inte kan ta till sig sådan träning. Det är först när de kommer in i förpuberteten som de kan börja bli mottagliga för att träna konditionsträning. Detta p.g.a. att innan är hjärtat för litet i jämförelse med blodkärlen om jag inte kommer ihåg fel. Läs gärna boken Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom av Michail Tonkonogi. Riktigt bra.

Men för den sakens skull är det ju helt rätt att ge sig ut och springa med kidsen, men alltid på deras villkor. Vi vill ju att de skall tycka det är roligt och fortsätta hela livet.
1972 • Trångsund
#4
24 april 2016 - 22:13
1 Gilla 
Mina barn var med på cykel, även ganska långa sträckor när jag sprang. Det funkade alltid bra. Äldsta dottern och jag sprang/gick ett 5 km lopp tillsammans när hon var 7 vilket var väldigt kul även om det tog tämligen lång tid att komma runt. Hon pratar fortfarande om hur kul det var. Annars är mitt bästa tips att blanda in lek och lite tävlingsmoment typ vem kommer först till den blå bilen, springa med indiansteg/på sidan/baklänges osv när man börjar bli trött. Och att se till att skratta och ha kul och att det inte går så fort i början!
1982 • Avesta
#5
25 april 2016 - 05:52
Gilla 
Min dotter är 9. Vi har precis börjat. Nu ska vi söka oss till friidrottsklubben. Det är precis som Henrik säger. Barns konditions går inte att träna upp. Däremot kan man ju bli bättre på att springa för det, så ingen träning är ju bortkastad, dessutom är det rätt gött att vara ute i skogen med sitt barn :) Nu vill hon inte springa längre än en kilometer innan hon känner att hon behöver vila. Men som nämnts tidigare är barn rätt duktiga att springa för snabbt och köra slut på sig på en gång :)
Leifi Plomeros
Arboga
#6
25 april 2016 - 08:17
Gilla 
Det finns en vetenskaplig modell för vid vilken ålder man bäst tillgodogör sig träning. Läs mer här http://canadiansportforlife.ca/learn-about-canadian-sport-life/ltad-stages
1976 • Västerås
#7
25 april 2016 - 08:48
Gilla 
Sanning med modifikation om att man inte kan träna upp kondition i ung ålder. Det finns flera exempel på barn/ungdomar som sprungit snabba tider på 5km, 10km, halvmaraton och maraton av båda könen. Manuela Veith är ett bra exempel på Marathon t.ex.

Östafrikanska barn springer mycket bra tider i ung ålder över längre sträckor.
Dock är det en annan fråga om det är roligt och kul att träna konditionsträning, detta eftersom det tar en längre tid att vänja sig vid denna träning, mina erfarenheter är att det gäller detsamma för vuxna som barn man behöver komma över de tre första månadernas träning och få in rutiner.

Likaså tror en del att barn inte kan få mjölksyra eller bli trötta i benens muskler, utan att de bara blir psykiskt trötta. vilket i så fall skulle innebära att en 10 åring som kan springa på 28 sekunder på 200m lätt skulle kunna springa väldigt fort på 800m och uppåt.

Dock så ger konditionsträning och långdistansträning mer effekt när man blir äldre.
Bengt
1979 • Vallentuna
#8
25 april 2016 - 11:01 Redigerad 25 april 2016 - 11:02
Gilla 
När ens barn vill med och springa så måste det vara ett bevis på att: "barn gör inte som du säger, barn gör som du gör"

Min nioåriga dotter springer med mig ibland. Det brukar bli mellan 2,5-3 km. Några gånger har hon även cyklat bredvid mig när jag sprungit, då har vi kört över en mil.
Nu vill lillkillen börja springa med mig oxå, han är 5,5år. Ska ta tag i det så fort det blir några grader varmare ute.

Man får ta det på barnens nivå, och se det som en härlig stund med sina barn. Framförallt så får man dra ner deras tempo rejält, dom har förmåga att gå ut max och sedan krokna efter 100m :-)

Oavsett hur länge man är ute så är ju ett fantastiskt sätt att umgås med sina barn på :-)
1974 • Mölndal
#9
25 april 2016 - 12:25
Gilla 
Förstår inte varför det skulle vara nån skillnad mellan att springa med en boll (som alla har full förståelse för) och utan boll (då blir det helt plötsligt nåt farligt)

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
25 april 2016 - 13:29 Redigerad 25 april 2016 - 13:29
Gilla 
Min dotter som nu är 9 har sprungit med mig några gånger per år sen hon fyllde 5. Rundorna kan bli allt ifrån 1 till 4 km i ett vanligt motionsspår. Hon verkar inte ha blivit nämnvärt traumatiserad av det för det är hon som frågar om vi kan springa.

Precis som #8 så cyklar hon bredvid mig ibland när jag springer. Funkar alldeles utmärkt. Man får ta i rejält i nedförsbackarna :)
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#11
25 april 2016 - 15:36
Gilla 
#7 (Daniel Allrad): Kondition/vo2-max går inte att träna upp som barn.

Därmed ingenting sagt om att man inte kan träna upp sig som löpare som barn. Bara att man inte ska tänka vo2-maxträning för vuxna och sen applicera på barn.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#12
25 april 2016 - 19:14
Gilla 
Min son fyller 8 nu i juni. Han började springa med mig så smått förra sommaren, då sprang vi 5-6 km som mest. I år har han varit med lite mer regelbundet och favoritdistansen är 7-8 km men han har sprungit 9-11 km några gånger. Vi springer nästan bara i skogen, men ibland kortare bitar på grusväg eller asfalt för att komma till stigen.

Vi planerar att springa vårt första lopp i sommar på 5 km. Han är inte intresserad av att tävla men ser fram emot att vi ska göra något tillsammans :)
Lisa Remahl
1977 • Västerås
#13
26 april 2016 - 10:44
Gilla 
Helt riktigt så kan man fysiologiskt inte konditionsträna barn, då kondition (syrgaslleveans, i slutändan beroende av hjärtminutvolymen) redan är optimerad hos barn på grund av deras låga kärlmotstånd.

Det man däremot tränar vid löpträning hos barn är den muskulära uthålligheten, dvs musklernas styrka och uthållighet (mitokondrieinnehåll, fiberstorlek mm) samt tekniken. När dessa är bättre blir barnet en bättre/uthålligare löpare. Sannolikt tycker barnet att det är roligare att springa då också. Kan man dessutom redan som barn få in en vana att träna regelbundet just för den fysiska ansträngningen och inte ur ett prestationsperspektiv är det en enormt bra grund för fortsatt välmående i vuxen ålder, för att inte tala om hur lätt det är för barn att träna upp ett bra löpsteg jfrt med för vuxna.
1974 • Mölndal
#14
26 april 2016 - 11:10
Gilla 
Min store kille fyller 5 år i juni och jag tänkte ta med honom till motionsspåret till helgen.
Visserligen springer han mest hela tiden men nu blir det mer en grej att vi tillsammans ska åka nånstans för att springa.

Han brukar ta på sig en ryggsäck hemma. Packa den med diverse saker och säger att han ska ut och springa. Precis som pappa har när jag transportlöper.
Helt underbart :)
Bengt
1979 • Vallentuna
#15
26 april 2016 - 13:03
1 Gilla 
Jag springer som sagt med vår 9-åringa dotter relativ regelbundet. Och att sonen 5,5år har pratat om att han vill springa med mig skrev jag här ovanför igår.

Igår hände det. Han var supertaggad och ombytt i någonform av träningskläder när jag kom hem från jobbet. Så jag bytte om och snörade på mig skorna. Jag tänkte att vi kommer väll ett varv runt gården innan han tröttnar. Han fick helt välja runda själv och det blev en runda på knappa 2km. ( en inarbetad runda som vi brukar gå med vår hund)
Han stannade inte en enda gång och direkt när vi kom hem så ville han planera nästa runda. Rikitigt roligt. Hoppas det håller i sig :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.