Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 4726 visningar

Dålig fot... varvet eller inte

MJK
göteborg
#1
19 mars 2016 - 11:17
Gilla
Hej!
Jag vet inte riktigt var jag skall lägga denna tråd, men jag chansar här.

För att göra en lång historia kort, så har jag en leddestruktiv reumatisk sjukdom i grunden och är stelopererad i ena foten. I samma fot finns en ledskada till som syns på röntgen (mellanfoten). Den foten är aldrig helt bra men hanterbart och nu är den på extremt "dåligt humör". Det är den skadan som ställer till med besvär.

Den blev värre när jag var förkyld för ett par veckor sedan och nu är den som värst. Detta kom då efter att jag har varit stilla.
Kan inte relatera de här "dåliga" perioderna med foten till rörelse. Det kommer när det kommer.

Jag har sprungit/joggat länge och det har gått bra. 3 gånger i veckan, med längre långsamma pass varannan vecka upptill 1,5 mil. Fungerat finfint. Har även simmat en gång i veckan.

Jag är anmäld till GBG Varvet... nu är foten kass utan provokationer från rörelse i och med jag varit sjuk. Antar att det triggade igång det hela. Äter antiinflammatoriska just nu. Har inte sprungit på ett par veckor.

Är det bara att glömma Varvet? Vad tycker ni?
Eller skall jag försöka, och bryta om det inte fungerar? Och hur gör man om man bryter ett lopp?
Känns att jag missat så mycket träning pga förkylningen och foten nu.

Finns det någon annan här som har en reumatisk sjukdom och hur fixar ni sånt här? Hur tänker ni?

I mitt huvud går mantrat "Det här ska inte diktera vad jag gör och inte gör", envis som jag är...

Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
19 mars 2016 kl 13:21
Gilla
Min spontana tanke är, varför behöver du bestämma dig nu? Det är 2 månader kvar, se hur det går. Det låter som du gillar att springa, och därmed att du kommer försöka komma igång så snart kroppen är med dig ändå?

Har inte reumatism själv, men jag har en hel del strul med knäna. "ospringbara" sa min gamla läkare. Det ena har till på köpet gått igenom ett ordentligt trauma med 4% handikapp som resultat. Mina knän kan som du beskriver din fotled bara få för sig saker, utan att jag själv förstår varför. Jag har dock insett att mina knän snarare än ospringbara är ovilbara. mer än 3 dagars vila resulterar i stort sett alltid i att jag får ont i knäna (värst i det traumatiserade). Så numer försöker jag att aldrig vila mer än så. kan jag inte springa får jag gå eller cykla.

Men jag känner med dig. Är själv anmäld till varvet. Av ovan nämnda skäl brukar jag bara springa lopp där jag kan anmäla mig tätt inpå om kroppen är med på banan. I år gjorde jag annorlunda. Men jag tänker att jag tränar på, det kommer jag ju göra oavsett. Är kroppen med mig när det är dags för varvet så woho! Om inte så kommer det fler lopp. :)
MJK
göteborg
#3
19 mars 2016 kl 19:17
Gilla
Tack för ditt svar Kajsa B.
Ja, frustrerad blir man och som du säger när det onda kommer när det vill utan någon direkt orsak eller att man själv kört för hårt. Hade varit en annan sak tror jag om man hade haft skäl till det, orsakat det själv med t ex för hård träning. Då hade man förstått. När jag stelopererade min fot sa läkaren till mig att jag inte kommer att kunna springa, men där hade de fel. Mycket i det jag gör handlar om att den här sjukdomen ska inte bestämma över vad jag gör. Det ska inte hindra mig. Och tack vare det tror jag att klarar av så mycket som jag gör.
Du har rätt, det finns tid kvar... och hopp därmed. Helt enkelt ta det lugnt och se vad som händer med foten och träna därefter sen. Kanske står jag där i Slottsskogen sen.
Tusen tack för svaret. Det värmde. Heja dig!
MJK
göteborg
#4
25 mars 2016 kl 09:24
Gilla
Har nu varit hos farbror doktorn och det hela slutade med en kortisoninjektion i foten.
Foten är bättre nu. Ingen värk, hugg och haltar inte heller. Ordinerad att ta det vackert med foten närmaste veckorna.

Det lutar nu mot att jag inte kommer att springa Varvet. Känns jättetråkigt , men vad gör man.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.