Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 8916 visningar

Hopparknä och intervaller bra idé??

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
9 februari 2016 - 00:09
Gilla
Ytterst tveksamt! Men vad har du för kvarstående besvär? Normalt introducerar man löpning väldigt försiktigt, kort sträcka och låg fart, efterhand ökar man långsamt sträckan.
Det är möjligt att intervallerna funkar för att du inte kör 20 st utan några få och att det i så fall blir väldigt låg volym, om det är så du gör. Men det låter som en udda omstart, riskabelt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
9 februari 2016 kl 07:59
Gilla
Jag skulle säga att om det funkar så fortsätt. Jag hade löparknä 1987 och fick rådet av en idrottsläkare att bara springa korta sträckor och sluta innan smärtan kom, jag körde 2,5 km intervaller i milfart. För mig fungerade detta perfekt, när skadan läkt ut så var jag riktigt stark.
Var bara uppmärksam på hur knät känns, upplever du att du blir bättre så är du säkert på rätt väg. Vill du ha mer konditionsträning så borde cykel/spinning eller crosstrainer fungera.
1969 • Stockholm
#3
9 februari 2016 kl 09:00
Gilla
Jag håller också på att rehaba mig från hopparknä. Har inte kommit lika långt som du uppenbarligen. Jag springer bara långsamt med gångpauser.

Jag tycker du kan köra på i och med att det känns bra. Känns det sämre efter löpningen och/eller dagen efter så får du byta plan. Spring på mjukare underlag grusväg/gräs om möjligt så minskar belastningen (funkar i alla fall för mig). Sen kanske jag tycker att det räcker med intervaller två gånger i veckan så kan du köra en lugnare tredje pass i vecka om du hinner så många pass under en vecka. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
9 februari 2016 kl 13:06
Gilla
Jag backar och lägger mig på Lars Lindefelts linje. Uppenbarligen har du kommit en bra bit på väg eller inte haft så allvarlig skada. Träning som inte smärtar eller skadar vare sig under eller efter passet (inkl en eller två dar efter) brukar man kunna köra.

Jesper, det finns en lång tråd "Hopparknä som vägrar gå över" med en massa tips om framstegen går för långsamt. Tålamod är viktigt vid överbelastningsskador men man vill ju veta att man är på rätt väg.
1969 • Stockholm
#5
9 februari 2016 kl 13:41
Gilla
Tack Oldboy. Det går åt rätt håll. Har siktet på Barcelona Marathon om fem veckor därför tar jag det extra lugnt för att inte riskera några bakslag. Har sett den tråden - mycket bra och lärorik!
1987 • Mora
#6
10 februari 2016 kl 10:21
Gilla
Jag förstår inte om du är helt bra efter hopparknät eller inte. Du skriver att du "känner lite förbättring en väldigt långsam sådan", vilket låter som att du knappt blivit bättre alls på 5 mån. Sen skriver du "kan jag köra intervaller tex 200 m utan att känna någon särskilt smärta".

Antingen är du bra i knät och då är det bara att öka på träningen successivt tills du är tillbaka där du var innan hopparknät eller så tar du det lugnt och fortsätter rehaba trots att det är förjävla tråkigt samtidigt som du alternativtränar för att behålla konditionen.

Att köra 20*200 m varannan dag tycker jag låter dumt oavsett hopparknä, men kanske särskilt onödigt pga just det.
Det är en väldigt hög belastning som medför en stor skaderisk och knappast bidrar till att du blir bättre i knät.

Så tycker jag såvida du inte tävlar på hög nivå och har en tävling som är viktigare än allt annat. Då är det bara att köra på och hoppas på att senan håller!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.