Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4352 visningar

Snälla hjälp :(

#1
5 februari 2016 - 11:41
Gilla 
Hejsan
Mitt problem som jag kommer att ta upp är inte orsakat av löpning, utan av dans. Är desperat och på denna sida verkar det finnas aktiva människor som kan lite om knäskador. Vet inte var jag ska söka svar annars eftersom jag inte får hjälp av vårdcentralen (mer om det senare). Vore så underbart om någon kunde komma med förslag om vad det är för fel på mitt knä! :)

Förra våren gav jag mig in på spelet 'dance central 3' för att komma igång och röra lite på mig. Ett spel man spelar framför tv:n. Det gick bra i några månader, tills en dag jag knappt kunde böja benet i 90 grader. Knät kändes tjockt och var aningen större än det andra. En annan grej var extremt klickande i knät. Jag kunde liksom vika det fram och tillbaka så: klick! klick! klick! (som när man knäcker fingrarna). Så var det i ca 2-3 veckor, och jag kunde gå utan några speciella känningar. Men att resa sig upp från sittande ställning, och att gå i trappor gjorde ont.
Jag tänkte att det går nog över, med icke. Så efter ca två månader besökte jag vårdcentralen. Han böjde och kände på knät, men enligt han var knät bara svagt... SÅ han rekommenderade att jag skulle boka tid hos sjukgymast. Samma sak där, han hittade inget fel, men han gav mig några övningar jag skulle göra. (Erkänner att jag inte gjort dem så ofta, men jag vet att svaga knän inte är problemet) SÅ! Till nuläget, nästan ett år efter, och mina problem med knät finns ännu kvar...
Svullnaden och det värsta har ju lagt sig, men fel återstår ännu.

Jag gör en liten punktlista:
1. Det känns som att knät ska sprängas om jag skulle försöka sitta på knä
2. Jag kan inte stå på alla 4 på golvet. Knät, och området under knät ska ju normalt kännas "hårt", men i mitt fall känns det som om undersidan av knät är mjukt och sjunker in av kroppstyngden, typ.
3. Ömmar även när jag trycker på området under knäskålen.
4. Mest första månaderna: smärta som strålar ut ner längs smalbenet till foten.
5. Små "knivhugg" på baksidan av knät på ett specifikt ställe. Sidan av knät som är närmast det andra knät. Men grejen med de här små huggen är att ibland hugger det inte. Som om det ändrar sig i knät. Men det är nästan alltid på samma ställe. Tex om man ligger på rygg och liksom drar upp låren mot magen och låter vaderna bara "hänga", då gör det ont i knät och de där huggen kommer. Trots att knät inte är så svullet, så känns det ändå tjockt. Det tar emot, men jag kan böja ganska mycket. Men det känns ju obehagligt och onormalt.
6. Har även ont i på ett litet område under själva knäskålen ibland. Men det känner jag oftast av om jag reser mig upp. Eller om jag gör knäböj. Men grejen är att ibland kan jag göra knäböj utan känningar där, och ibland inte.
7. Det känns ibland som om knät "disconnectar". Att musklerna känns och sega och svaga. (Jag har ganska svaga muskler, men jag vet, som sagt, att det inte är det som är problemet.)
Så en liten sammanfattning.
Öm i området under knät, kan inte sitta på knä då det känns som om knät ska sprängas om jag böjer för mycket för kraftigt. Hugg i knävecket bakom senan närmast det andra knät. Det är där det känns tjockast.
Små hugg under knäskålen när jag tex reser mig upp, gör knäböj och går i trappor. (Inte jämt men ibland.)
Allmänn tjock känsla i knät.

Kan det vara brosk? Hur mycket "force" behövs egentligen för att en bit ska lossna (vet inte hur det där fungerar) ? Jag har inte heller låsningar i knät. Är ju uppenbart att jag gjort nåt med knät när jag dansade. Tog i ganska mycket. Många sidorörelser...

Tack på förhand!


Lisa Wahman
1974 • Örebro
#2
5 februari 2016 - 13:03
Gilla 
Hej Jonna!
Hur ser din träning ut i övrigt? Tränar du bara ditt dansspel eller gör du något annat samtidigt? Har du fortsatt att träna trots besvären eller funkar det inte alls? Övervikt? Det brukar påverka knän ganska rejält nämligen - framförallt vid belastning via träning om man inte tränat så mycket innan. Eftersom en läkare och sjukgymnast tittat på det känns det ändå som att man uteslutit åkommor som behöver akut åtgärd. Jag skulle föreslå skonsammare träning tills det känns bättre. Att stärka upp långsamt. Simma, cykla (om det känns bra), vattenaerobics el liknande och självklart stärkande övningar för knät. Du ska absolut försöka få till de övningar som sjukgymnasten givit dig - ge det tid. Rehab tar tid. Om du har en försvagning av knät så är ju det enda sättet att komma runt problemet att stärka det som svagt :) Lycka till!
#3
5 februari 2016 - 13:58
Gilla 
#2
Hej, och tack för svar.
Jag gick upp 20 kg pga ändrade kostvanor på kort tid strax innan incidenten. Så ja, jag har en del övervikt. Men jag var överviktigt innan det också. Efter skadan jag fick för ca ett år sedan har jag knappt tränat alls. Promenerar några ggr i veckan. Men jag känner mig handikappad pga knät, kan inte träna ordentligt. Är ganska säker på att träning inte kommer lösa problemet. Viktnedgång hjälper nog en del.Men knä-området har ju två fasta punkter som ömmar. Musklerna i sig känner jag är i ganska bra skick, trots omständigheterna...
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#4
6 februari 2016 - 10:19
Gilla 
Det tråkiga svaret är att rehabträning är det som hjälper. Stärker man musklerna runt knät bygger man även upp de ligament och annat som orsakar smärtan. Det tar tid och disciplin och är inte alltid roligt, men det är enda sättet.

Det är i alla fall min erfarenhet efter tre knäskador.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
6 februari 2016 - 14:41
1 Gilla 
Skulle gissa på din beskrivning att knät blivit överbelastat av att du plötsligt börjat träna på ett speciellt sätt och dessutom gått upp i vikt, muskler och ligament har blivit mycket mer belastade än de varit vana vid. Det är "många repetitioner med låg belastning" som är den vanligaste orsaken.
Som Lisa och Andreas sagt, det är rehabträning som hjälper och det kan ta lång tid, ofta ett antal månader. Men det finns inga genvägar - man kan bli tillfälligt smärtfri men utan bra rehab kommer smärtan tillbaka.
Typisk rehabträning är att man tränar med högre belastning men ganska få repetitioner, det ska ge kroppen signalen att "här behöver det stärkas" utan att det sliter så mycket.

Om du vill försöka ta reda på precis vad det är som är överbelastat kan du prova den här sidan: www.kneeguru.com Jag tror det är det bästa som finns generellt om knän på nätet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.