Löpning Avancerad träning 10 inlägg 5008 visningar

Kombinera återhämtningspass med benstyrka

1991 • Åkersberga
#1
12 augusti 2015 - 13:38
Gilla
Hej,
Jag har en fråga angående om man kan kombinera återhämtningspassen med styrketräning för bena?
För återhämtningspassen är ju mest till för att rensa ut slaggprodukter/mjölksyra efter ett hårt löppass, men motverkas det då av att köra benstyrka efteråt då?

En annan fundering är hur man annars kan få in benstyrka utan att det kommer att slita allt för mycket på tidigare pass eller framtida pass.Eftersom det inte optimalt att köra hård styrketräning för benen när man har kört ett långpass eller intervaller?
Hur brukar ni göra?
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
12 augusti 2015 kl 16:26
Gilla
De gånger jag kör styrketräning (med vikter) för benen i samband med löppass, så har lagt det innan återhämtningspasset, sen att det är segt i benen under återhämtningspasset gör ju inte så mycket för det ska ju ändå inte gå så fort :)
Annars är ju korta intervaller/back intervaller en form av styrketräning också, och då kan jag lägga in lite löpteknik/löpstyrke övningar mellan olika intervallformer.
1991 • Åkersberga
#3
13 augusti 2015 kl 07:24
Gilla
Okej , ja men precis jag har också kört backintervaller just pga styrketräningen för benen.
Stefan, Tog inte det oerhört mycket på benen då de körde hårda intervallpass först för att sedan köra styrka? det känns som att det kan ge mer skada än nytta? Jag har hittills också haft detta upplägg, att de dagar jag kört kvalitativ träning i form av tröskel eller vo2max-intervaller så har jag stryrketränat i ca en halvtimme efteråt, vilket har känts bra hittills, men o andra sidan har jag inte provat något annat upplägg heller..
Peter
1985 • Luleå
#4
13 augusti 2015 kl 13:50
1 Gilla
Beror nog väldigt mycket på ens löpmängd och ens mål. Är löpningen det enda målet och man springer någorlunda mycket så kan man nog överväga att som Stefan skriver köra styrkan på hårda löpdagar för att hinna bli fräsch till nästa hårda löppass. I den här fina tråden diskuteras detta en smula, fast främst övningar och liknande. http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=6652982

För mig som varken springer särskilt mycket eller bara vill bli snabbare så separerar jag styrkan och intervallerna så gott det går för att även kunna styrketräna med kvalitet, och de få gånger jag springer samma dag så är det distans.

Ska tillägga att jag nu pratar om tyngre styrketräning.
1981 • Örebro
#5
13 augusti 2015 kl 15:48
Gilla
Håller med det som redan nämnts, smartast är nog att lägga styrkan samma dag som en kvalitetspass, för att ha en chans att hinna återhämta sig innan nästa kvalitetspass.

Helst bör man separera löpning och styrka om det går, så man hinner fylla på med energi efter löpningen och därefter köra styrka.

Eventuellt kan styrkan ge lite mer anabol miljö som till och med förbättrar återhämtningen från löpningen. Men är man ovan att köra styrka brukar första tiden kännas som om man har rätt slöa ben.

Det är min tolkning av senaste tidens forskning iaf, även om det inte finns några säkra råd är det här ett bra förslag i dagsläget.
1952 • Varberg
#6
13 augusti 2015 kl 16:09
Gilla
Det viktiga är att man inser att man bör träna styrketräning anpassad för löpning för att förbättra löpningen och framför allt för att förebygga skador. Det är de svaga delarna i kedjan som behöver tränas och det innebär att det blir tungt på alla sätt i början och vissa övningar är omöjliga. Stretch och massage ingår. Lugn och genomtänkt träning för alla svaga bitar gärna så många dagar i veckan som möjligt är mitt förslag och då får man ta att löpningen försämras första tiden. Jag kan se att man ibland bygger så mycket styrka i en del att den svaga länken går sönder.
1973 • Åkersberga
#7
14 augusti 2015 kl 14:09
1 Gilla
Idealiskt behöver muskler minst 48h "vila" (helst72h eller mer) efter ett hårt pass för att kunna ge max igen.

Det blir inte möjligt om man tränar mycket varje dag och då tror jag en bra kompromiss blir som Stefan och Johnny nämnt att man kör styrka efter kvalitetpassen om man vill utföra 2-3kvalitetspass per vecka med hyfsat pigga ben.

Man kan äta lite extra frukter, sportdryck eller något annat som passar en när det är dags eller en stund innan styrketräningen eftersom det inte påverkar magen på samma sätt som löpningen gör.
1981 • Örebro
#8
14 augusti 2015 kl 14:18
1 Gilla
Ska kanske tillägga att styrketräningen inte blir optimal med det här upplägget, men det är ju inte målet heller då det handlar om löpning.

Värt att veta är också att förutom en prestationsförbättring, verkar det kunna förebygga skador väldigt effektivt.
1952 • Varberg
#9
14 augusti 2015 kl 16:26
Gilla
Precis Johnny - förebygga skador, den viktigaste effekten. Jag kan idag springa i 4:30-tempo utan den minsta låtsaskänning.
1991 • Åkersberga
#10
14 augusti 2015 kl 20:04
Gilla
Yes, för min del handlar det inte om att bli större utan mer att förebygga skador och bli en bättre och snabbare löpare. Jag har som sagt oftast kört styrketräningen direkt efter kvalitets passen och brukar då äta en banan eller någonting emellan, vilket jag fungerar utmärkt.
Jag har också provat att köra löppasset på förmiddagen och sedan styrketränat på eftermiddagen men då gick det inte lika bra, utan det tog emot mer och kändes tyngre. Känns som att löppasset innan gör att man blir ordentligt uppvärmd för att kunnas styrketräna optimalt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.