Löpning Kläder, Skor & Prylar 22 inlägg 10298 visningar

Kompressionsstrumpor - Kanske, kanske inte?

1985 • Pussen
#1
30 juni 2015 - 07:37
Gilla
Fenomenet med kompressionsstrumpor är spännande. Jag gissar lite vilt men jag antar att många (inklusive jag själv) inte riktigt vet om de ökar/minskar prestationen eller inte. Eller för den delen hur tighta de måste vara för att faktiskt klassas som kompressionsstrumpor :)

Hur som helst, jag gjorde en liten research på området nu efter VM i Motala så jag tänkte att jag delar med mig av den. Kan ju vara kul att diskutera tänkte jag.

Observera att jag researchade endast om de påverkar din prestation, givetvis finns det andra aspekter i det hela, men artikeln hade blivit milslång och tagit allt för lång tid att skriva så jag snävade av den lite.

Att många har strumporna mest för att det känns som att vaden hålls bättre på plats är en annan femma, men det är ju rent individuellt och inget som tas upp i artikeln.
http://umarasports.com/kompressionsstrumpor/
< < < 1 2 > > >
1985 • Pussen
#2
11 juli 2015 kl 23:42
Gilla
Kan säga att dagens runda med kompressionsstrumpor innebar mer svett i skorna än någonsin tidigare. Undrar om värmen runt smalbenen påverkar prestationen något. Tung löpning var det hur som helst :P
Per Kvist
1963 • Trelleborg
#3
12 juli 2015 kl 01:34
1 Gilla
(Till att börja med vill jag kunna röra tårna så jag kör bara med vadkompressionsbeklädnader.) Upplever en lättare känsla i vaderna trots att det rimligtvis måste vara en viss viktökning. (Forskningen kan man inte lita på. Läste en bok av Fritiof Nilsson "Piraten". De fångade en horn-ål som slet sig och försvann tillbaka i vattnet. Senare hittades hornet, detta lämnades in för analys till "de lärda akademikerna i Lund". Konstaterades då att det var ett vanligt ko-horn, sedan dess litade han inte på dessa lärda experter. Naturligtvis kan man inte lita på försäljarna heller, de har bara ett ekonomiskt intresse.) Nåja, ska dela med mig av en högst intressant erfarenhet som inte tas upp i era artiklar. För några år sedan var vi en trio i klubben som på förmiddagen sprang Kåsebergaloppet, 10 km. Hade då rosa kompressionsbeklädnader. På eftermiddagen sprang vi Malmö halvmara, med svarta vadkomp. av samma märke, (Gococo). Det visade sig då att jag haft ett markant bättre km-tempo på Kåsebergaloppet, alltså med rosa komp.beklädnader. Har nu även prövat en cerisefärgad variant. Med dessa förbättrade jag ett 2 år gammalt halvmara-pb, samma lopp dessutom i motvind, (förra gången med svarta 2XU). Är därför övertygad om att färgsättningen på strumporna är av väsentlig betydelse. I övrigt är kanske effekten mest av inbillningskaraktär(?)
1965 • Eksjö
#4
12 juli 2015 kl 07:14
Gilla
Paula Radcliffe använde kompressionsstrumpor främst som skydd mot vadmuskelbristningar.
1985 • Pussen
#5
12 juli 2015 kl 10:06
Gilla
Per - Litar man inte på forskningen så är allt annat mer eller mindre rena gissningar och chansningar.

Att färgen är avgörande är givet ;) Tror inte det har något att göra med den extra träning du kört under två år. Mer troligt är det strumpfärgen som avgör ??

Peter - Japp, de kan som sagt användas av de anledningarna. Om de har någon skyddande effekt eller inte vet jag faktiskt inte, och troligtvis inte hon heller. Men upplever hon att hon blir tryggare i strumporna så är det ju awesome. Snabb är hon iaf :)

När man är på den nivån så är varje detalj viktig. Jag läste ett reportage om henne där de pratade om hur hennes tränare hade hållt på i flera månader med att tighta till höftböjarna. 1-2graders extra tighta höftböjare ökade hennes fart markant då varje löpsteg blev mer löpekonomisk. Men här är vi på samma coola detaljnivå som med strumporna :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
12 juli 2015 kl 10:11
Gilla
Jag tror också majoriteten som använder kompressionsstrumpor gör det för att minimera vibrationer i vadmusklerna snarare än någon form av humbug prestationshöjande.

Det som talar emot prestationshöjande är att hårt åtsmitande kläder hindrar rörelsen, och således snarare bromsar än hjälper.

Sen är jag generellt skeptiskt till trådskapare som har sitt firmanamn i varje post, samt länkar till egen webshop i inläggen. Kanske admin borde kika litet på detta?
1972 • Skellefteå
#7
12 juli 2015 kl 10:16
Gilla
Personligen tycker jag att det känns skönare att springa med kompressionsstrumpor och då gör jag det :).
1969 • Stockholm
#8
12 juli 2015 kl 10:45
1 Gilla
Hade problem med upprepade bristningar i vadmuskeln. Efter att ha börjat med magnesiumtabletter och kompressionsstrumpor på kvalitetspassen har jag nu klarat mig från bristningar i snart två år. Funkar för mig sen tror jag inte dom höjer prestationen men kanske kontinuitetet i alla fall för mig.
1965 • Täby
#9
12 juli 2015 kl 11:43
3 Gilla
Jag tycker att det är lite obehagligt när inte vadmusklerna får "fladdra fritt". Jag har mina när jag flyger istället. :-)
1966 • Karlstad
#10
12 juli 2015 kl 11:50
1 Gilla
Eftersom det ändå har blivit en spekulationstråd.. :-)
Om det bara går att hitta tre tillverkare som anger klass, och samtliga är klass 1, hur vet man då att klass 2 o 3 finns alls?
1985 • Pussen
#11
12 juli 2015 kl 13:52
Gilla
Fredrk Wahlgren - Helt okej att vara skeptisk, det ska man vara. Men mitt företag säljer inte kläder/skor så denna artikel är på inget vis i syfte att öka någon försäljning. Det handlar om ren utbildning för den stora massan. Generellt tycker jag att tillverkare inom denna genre inte alltid ger en rättvisande bild över produkterna.

Vi ska flytta blogginläggen till en annan sida för att minska missförståndet, håll ut :)
1981 • Katrineholm
#12
15 juli 2015 kl 16:42
Gilla
Peter H Nilsson: klass 2 och 3 finns men jag har aldrig hört talas om att man kan köpa dem i butik. De brukar man få på medicinsk indikation efter tex en dvt (blodpropp) eller för att man har ödem, de provas ut inom sjukvården. Klass 3 är ovanligt, det är få som tolererar det hårda trycket.
Peter
1985 • Luleå
#13
22 juli 2015 kl 12:37
Gilla
Sidospår, men att tighta till höftböjarna låter snarare kontraproduktivt. Jag tänker mig att det leder till att löpsteget avvecklas tidigare i en fas där man genererar kraft framåt. Har kikat på youtubeklipp där det resonerats att tighta höftböjare leder till ett vertikalt löpsteg, dvs energitapp, samt skummat en studie som antytt att ökad flexion i den leden är associerat med bättre resultat.

Menar inte att argumentera emot, utan mer att det är intressant.

Har för övrigt för mig att Radcliffes otroligt tighta hamstrings tas upp i samma avsnitt som Stefan Holms väldigt stumma hälsena i boken Sports Gene. En tight hamstring är för mig åtminstone mer intuitivt kopplat till ökad löpekonomi :)

Taget från minnet och orkar heller inte leta fram nåt, så det är väldigt lösa boliner :)
1985 • Pussen
#14
22 juli 2015 kl 14:11
Gilla
Peter - Ja det kanske var hamstrings hon tightade till. Ska erkänna att det var längesen jag läste om denna procedur mellan henne och hennes tränare.

Men är det nu höftböjarna (vilket jag har för mig det var) så var det nog via en ökad stretch shortening cycle där mindre energi krävdes för att få fram benet i pendlingen. Men givetvis innebär det ju ett något extra motstånd under frånskjutet.


Och förresten. Om nu någon missat senaste artikeln på RW - http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/kompressionsklader-och-tro.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook
Cave Sinai
1976 • Västervik
#15
22 juli 2015 kl 14:32 Redigerad 22 juli 2015 kl 14:35
1 Gilla
Jag använder kompressionsstumpor inte under men EFTER löppasset för att låta vaden och foten återhämta sig. Har på den ca 4-6 timmar i sträck direkt efter passet, för återhämtning, cirkulation, komfort och minska risk för benhinneinflammation. Min subjektiva upplevelse är att benen återhämtar sig snabbare då.

En Kenyan tipsade mig efter ett lopp för några år sedan att han spolade benen och vaderna i kallt vatten efter lopp/träning. Jag tycker tvärtemot att det är skönt att ha vaderna varma och absolut inte i drag; t.ex. efter träning/lopp sitta i kortbyxor i bilen och köra med kyld luft blåsandes på underbenen.

Vanliga sport-kompressionsstrumpor tycker jag inte ger tillräcklig kompression. Jag vill ha rejält tryck och det får jag med kompressonsklass 1-strumpor med lite roligare design och färger som jag köper mycket billigare (ca 70kr) när jag passerar Söderköping, (från själva fabrikstillverkningen som ligger mitt emot Willys). http://www.medisox.se/trend-roliga-stodstrumpor

Löparnördighet när den är som bäst...
1985 • Pussen
#16
22 juli 2015 kl 16:55
Gilla
Snyggt Cave. Medisox var ett av de paren som jag och skrev om i srtikeln som väckte denna tråd. De angav tryck och kostar de bara 70kr är ju valet solklart :)

Fenomenet med värme/kyla eller isbad etc som många kör är spännande. Finns en hel uppsjö forskning inom det området och det blir en framtida artikel känner jag.
1965 • Eksjö
#17
25 juli 2015 kl 07:53
Gilla
http://www.bengreenfieldfitness.com/2015/07/325-will-ice-baths-shrink-your-muscles-do-antioxidants-ruin-your-training-response-can-marijuana-damage-your-brain-and-liver-much-more/

Kanske inte direkt en ämnes-combo vi någonsin kommer att få se/höra i en svensk podcast - men det är ju isbadandet som gör att jag länkar förstås - Ben brukar ha koll på var forskningen står i nuläget.
1978 • Stockholm
#18
25 juli 2015 kl 09:01
1 Gilla
Främsta anledningen: Det ser coolt ut tillsammans med korta shorts.
Niklas Solsjö
1983 • Borgunda
#19
25 juli 2015 kl 14:40
Gilla
#18
Nja...
Peter
1985 • Luleå
#20
28 juli 2015 kl 09:43
Gilla
Tommy, det är såklart högst troligt att hon mixtrat med mer än en grej :) Och din förklaring låter logisk.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.