Löpning Träning 11 inlägg 5592 visningar

Träningsprogram inför Lidingö 2016?

Magnus Östvall
1973 • Nu i Sthlm
#1
17 juni 2015 - 10:34
Gilla 
Jag skall springa Lidingöloppet som en del av klassikern, men eftersom jag bara cyklar och skidar så tänkte jag att ett års förberedelse är bättre än att försöka springa i höst.

Jag fick tips att kolla träningsprogrammen här, men skjutton om det gick att hitta, dvs letar efter ca 1 års förberedelse, vad borde jag tänka på förutom att träna gradvis, tex börja med 5km och sen öka längd och gå på terräng som liknar Lidingö?

Skor behöver jag köpa men kanske kan köra med de vandringsskor, mjuka mesh, som jag redan har, iaf om jag inte springer på asfalt...

Tips?

1971 • Nykvarn
#2
17 juni 2015 - 11:11
Gilla 
Träningsprogram brukar sällan eller aldrig ha den långa framförhållningen. Cyklar du och åker skidor har du säkert hygglig kondition redan och det är bra, då behöver du "bygga" löpmusklerna. Den bästa träningen inför Lidingö tycker jag är att nöta i motionsspår som ofta är ganska kuperade där du tränar både på att springa uppför och utför. Trappa upp löpningen gradvis samtidigt som du lyssnar på kroppens signaler. Du har hur gott om tid som helst, lycka till!
1984 • Stockholm
#3
17 juni 2015 - 11:31
Gilla 
Du kan också starta med ett träningsprogram baserat på den nivå du håller nu och den mängd träning du vill lägga in. Sen när du är klar stämmer du av (antingen med ett lopp eller bara genom att testa på träning) och tar ett nytt träningsprogram återigen baserat på var du står. Gärna många pass på kuperade motionsspår som Staffan men annars kan du likagärna börja på program för milen eller halvmaran (beroende på vad du tror dig klara utan att skada dig) såhär tidigt.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
17 juni 2015 - 11:34
Gilla 
Du behöver överhuvudtaget inte krångla till det. Ut och spring, bara.
Leifi Plomeros
Arboga
#5
17 juni 2015 - 12:33
Gilla 
Här hittar du 20 veckor långa träningsprogram för Lidingöloppet för olika tidsmål/ambitioner http://lopskolan.se/program-lidingoloppet/
1956 • Lund
#6
17 juni 2015 - 12:41
Gilla 
Nja, Sverker. Man måste få ställa frågan som är hur vettig som helst, utan att vara krånglig. Inte så tokigt att tänka först och springa sedan.

Och Magnus ställer frågan på helt rätt ställe. :)
Mr. B
1963 • Hemma
#7
17 juni 2015 - 12:47
Gilla 
De flesta träningsprogram går mest ut på att förbättra konditionen. I ditt fall gissar jag att du redan har bra kondition och egentligen mest behöver stärka de muskler som är specifika för löpning, och göra det med så låg skaderisk som möjligt.

Välj därför distans och underlag som kroppen tål, och ge dig en veckas löpvila då och då. I slutändan gäller den enkla sanningen att ju fler träningsmil du har i benen, desto bättre går tävlingen. Men det vet du ju redan från Vätternrundan och Vasaloppet.
1981 • Tranemo
#8
17 juni 2015 - 13:19
Gilla 
Det är en imponerande framförhållning!

Som nämnts ovan, spring långt och länge, öka så sakteliga. En vedertagen tumregel är väl, om jag fattat och minns rätt, att inte öka längsta passet/vecka med mer än 10% eller 2km. Försök heller inte vara helt linjär, tänk hellre 5km-7km-9km-6km-8km-10-7km så att du går upp i några veckor och sedan sjunker tillbaka en bit.
Det tål att skrivas för många (inklusive mig) har svårt att göra det i verkligheten; spring långsamt, med betoning på långsamt under långpassen.
När du går in i nästa sommar och har vilat upp dig efter VR så är det ju bara att gå loss på passande LL-program och ha i åtanke att de är generella, du kan lyckas båda bättre och sämre i förhållande till deras satta mål utifrån egna förutsättningar.

Du har ju Vätternrundor och skidor i kroppen, så bålstabilitet och överkroppsstyrka lär du har så det räcker, liksom ett väl utvecklat psyke. I mitt tycke är VR hårdare än LL, så det är bara att önska lycka till.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#9
17 juni 2015 - 15:45
Gilla 
De mesta är väl redan sagt men skaffa dig ett par löparskor istället för vandringsskor, vet iof inte vad det är du har, men tror du får ut mer av både känsla och upplevelse om du tar dig tid att hitta ett par som är gjorda för löpning!
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#10
17 juni 2015 - 18:59
Gilla 
Jag har också siktet inställt på Lidingö först nästa år och är väl ganska mycket inne på Sverkers #4 tips. Målet blir att springa hela vägen och gärna under tre timmar.
Jag tänker att jag ska skaffa mig kontinuitet med långpass på 15-25 km, ha som minimum att fortsätta som nu med minst 20 km i veckan och köra några längre terräng och traillopp. Hittills har jag tränat mycket asfalt och jag ska lägga om det till mer terräng och backar.
Mest uthållighetsträning alltså.
1970 • Gravdal
#11
17 juni 2015 - 20:25
1 Gilla 
Mitt mål är också LL 2016 som en del av klassikern.
Jag började på botten, helt otränad. Jag vägde 100 kg och fick ont i knä och hela kroppen efter 2 km jogging. Det var i december 2014. Jag la om kosten lite och slutade äta när jag var mätt, inte när det var tomt på tallriken.

Jag började med korta promenader som blev längre och längre. Jag tränade benmusklerna på ett lokalt gym. Efter några månader kunde jag gå ganska långt, ca 2 timmar i rask takt.

Nu har promenader och mindre mat fått ned mig till 86 kg och jag har kommit igång med löpning 3 ggr/ vecka. Det känns bra i kroppen och framför allt känner jag mig nöjd med mig själv. Det svåraste för mig har varit att bromsa träningen för att inte gå på för hårt.

Jag har just påbörjat ett 20 veckors träningsprogram för ett halvmaraton som ett av mina delmål, http://www.3sjoers.no/. Jag tänkte ta mig runt på 2 timmar.

Nästa mål är Sthlm Marathon 2016. Jag tänker hoppa på ett 3:45 program i december. Jag har ett gammalt PB från 1999 att slå :) Om jag känner att det blir för tungt så sänker jag målsättningen.

Efter Marathon i juni blir det focus på LL för hela slanten. Jag hittar säkert ett bra program som jag kan hoppa på då.

Mitt fokus ligger på att hålla mig skadefri och att nå mina mål. Tids mål är mindre viktigt.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.