Löpning Träning 7 inlägg 1329 visningar

Hjälp! Hur ska jag träna?

Emma Andersson
1978 • Hisingsbacka
#1
24 september 2008 - 16:32
Gilla 
Hej!
Jag har nyligen börjat springa och springer ca 2 ggr/veckan. Jag har i stort sett alltid tränat men aldrig löptränat tidigare. Jag har nog tänkt att det är bara att springa på men läser man här låter det som en hel vetenskap.

Nu har jag anmält mig till Göteborgsvarvet och vill gärna träna inför det. Som det ser ut nu tränar jag styrketräning plus spinning (kombinationspass) el likn 2 ggr/vecka och springer 2 ggr/vecka. Dessutom cyklar jag knappt 2 mil per vardag till och från jobbet. När jag springer, springer jag ett lite snabbare pass (kuperad terräng) ca 6-7 km och ett längre pass ca 11 km i veckan.

Jag läste precis att man bör springa minst 3 ggr/vecka för att förbättra sin löpning. Måste den träningen vara just löpträning eller kan man se cykling/spinning som ersättning för viss löpträning?

Hur ska jag lägga upp min löpträning? Jag tror inte att jag kommer kunna springa många fler pass i veckan.

Tacksam för svar!
1966 • Karlstad
#2
24 september 2008 - 17:28
Gilla 
Om du vill springa ska du.. springa.
För allmänt välbefinnande kan du träna vad som helst, men vill du bli bättre som löpare är det bara löpning som gäller..
Lite tillspetsat altså, men du ska absolut prioritera 3 el 4 pass i veckan och låta annan träning bli utöver det om du vill utveckla dig.

Gå in på marathon.se och titta på de olika träningsprogram som finns där, så får du en uppfattning om vad det går ut på. Efter ett tag lär du dig vad som passar dig.
Heimo
1960 • Swe
#3
24 september 2008 - 18:54
Gilla 
Man blir bra på det man tränar brukar det sägas..:-)...men visst kan du ersätta löpning med spinning..absolut vad gäller snabbhetsträning iaf!

Vad gäller ditt veckoschema så tränar du på rätt bra ju....det jag skulle föreslå är att du utökar ditt 11km-pass lite försiktigt hela hösten/vintern/våren så att du får till ca 15-20km en gång/vecka.
Anna W
1980 • Hisings Backa
#4
24 september 2008 - 19:20
Gilla 
Jag tränade ungefär som du när jag sprang Göteborgsvarvet förra året och det gick alldeles utmärkt. Sen beror det naturligtvis på vilken tid man siktar på, jag kom in på strax under två timmar och det var vad jag hade som mål så jag är nöjd.
Som tidigare nämnts så är det det långa passet som är bra att öka på så att du har kommit upp i ca 20 km ett par gånger innan varvet, det är mentalt skönt att veta att man klarar sträckan.

Lycka till!
Heimo
1960 • Swe
#5
24 september 2008 - 19:31
Gilla 
>Gunnar, visst var du med på Skutbergsträningarna min sambo höll i (marie)...e du du Karlstadbo nu?.
Vad gäller spinning tror jag det är ett mkt bra sätt att öka snabbhet.
Heimo
1960 • Swe
#6
24 september 2008 - 19:48
Gilla 
>Gunnar: Aha...vart lite nyfiken bara då du skriver -Karlstad- som "hem"...Jag å Marie e på g till Kallsta...flyttar till Hultsberg i mitten av okt....ska bli kanon å träna på Skutberget.
(Såna här inlägg är av gästboksmodell....borde inte jogg.se ha gästbok?)
Emma Andersson
1978 • Hisingsbacka
#7
25 september 2008 - 08:48
Gilla 
Tack för alla svar! Om jag utökar det längre passet succesivt (tror inte att jag skulle ha några problem att springa 15 km i alla fall, i dagsläget) och försöker utöka med ett springpass. Hur ska jag springa de andra två passen? Ett lite kortare typ 6-7 km i ett snbbare tempo och ett med intervaller? Hur lägger jag upp ett bra intervallpass?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.