Löpning Tävlingar & Motionslopp 14 inlägg 4758 visningar

Manfallet är onormalt stort?

Claes Danielsson
1971 • Västerås
#1
25 maj 2015 - 17:42
1 Gilla 
En anledning till att så många uteblir från starten är nog att man måste anmäla sig så tidigt för att få plats. Om jag inte har fel så brukar loppet bli fulltecknat i september-oktober och då hinner det dyka upp många hinder på vägen.

Enligt en artikel i GP siktar Göteborgsvarvet på att bli världens största långlopp. För att nå detta mål inför man från och med nästa års lopp möjligheten att sälja sitt startnummer vidare om man har anmält sig och sedan inte kan eller vill starta.
1964 • Stockholm
#2
25 maj 2015 - 23:54
1 Gilla 
Det verkar vanligt att ge en anmälan till någon, kanske förälder, i present i syfte att få mottagaren av gåvan att komma igång med sitt motionerande. Ursäkta, men jag tycker faktiskt att en sådan present är mer av mobbning än en present. Arrangörer av de största loppen kan skratta hela vägen till banken vid sådana 'gåvor'. Istället för att ge en sådan present varför inte ge något som kostar gratis och innebär att mottagaren får mer motion än tidigare? Gärna något som kräver lite ansträngning av givaren också.
Acke5
1959 • Göteborg
#3
26 maj 2015 - 00:21
Gilla 
Redan idag är det nog en hel del som springer i andras namn. Kanske det är möjligt att få fram 10 000 löpare till om det ges möjlighet att sälja platserna vidare?

En intressant fråga är om Varvet klarar 10 000 till; kan det leda till för stor trängsel och hur mycket längre tid kan det få hålla på?
Andreas
1981 • Hyllinge
#4
26 maj 2015 - 08:07
Gilla 
Sven W, varför skulle det vara mobbning att ge bort ett lopp i present? Och nej, jag har inte gjort det. Men jag ser inget konstigt i att göra så. Är väl en riktigt bra morot att träna inför!?
1980 • Staffanstorp
#5
26 maj 2015 - 08:12
Gilla 
Hur ser det ut med bortfall i sponsorgrupper tro? Där deltar en hel del gratis via arbetsgivare m.m. och min teori är att bortfallet är än större i den populationen än avseende övriga deltagare.
Bengt
1979 • Vallentuna
#6
26 maj 2015 - 10:42
Gilla 
Jag tror också att många anmäler sig för tidigt, dom vill mycket och har motivation i Oktober, sedan när det är dags för loppet i Maj så kommer dom på att dom inte tränat ordentligt.
Jag tror också att en hel del anmäler sig i grupp, tex via jobbet. "klart du ska med, det klarar du". Sedan är det tuffare för vissa att komma igång med träningen än dom tror..

Jag har inte varit med i så många lopp, kanske ett 20 tal totalt. Har ställt in två, en gång på Lidingöloppet, där jag bröt ett revben en vecka innan start. Och det andra var Mindattsloppet för några år sedan, där jag råkade boka en resa och tog fel på vecka..
1994 • Västerås
#7
26 maj 2015 - 13:34
Gilla 
Är det inte lite konstigt att utgå ifrån att det måste finnas något intresse för att löpa överhuvudtaget? Det är ju inget nyhet att löpningen blommat upp de senaste åren och att det är trendigt, men trenden kanske håller på att dö ut.

Spekulationer, givetvis, men många kanske satsar på andra arrangemang istället för varvet, utan för den skull blivit "latare".
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#8
26 maj 2015 - 14:17
Gilla 
Kanske förändras från 2016 då det blir möjligt att sälja sin plats vidare och byta namn på deltagaren. http://www.goteborgsvarvet.se/21km/namnbyte-goteborgsvarvet-2016/
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#9
26 maj 2015 - 14:35
Gilla 
2:a i världen tycker jag låter som ett riktigt bra betyg! Alla kan inte vara världsbäst.

Själv har jag aldrig anmält mig till Göteborgsvarvet (om man bortser från StafettVarvet jag sprang i onsdags) . Men har väl sprungit 4 stycken halvmaror och ett par millopp och har vad jag kan komma ihåg aldrig uteblivit när jag väl anmält mig. De tre första halvmarorna efteranmälde jag mig till på plats precis innan starten (det var små lopp utan problem att få plats att springa). Så problemet kanske är att man anmäler sig till mastodontlopp långt i förväg och sedan kommer verkligheten ikapp?

Minns när jag sprang broloppet år 2000. En kompis tjatade att jag också skulle anmäla mig vilket jag gjorde till slut. Slutade med att jag sprang och hon uteblev... Hon kom på att hon inte hade hunnit träna lika mycket som hon borde ha gjort. Själv tränade jag inte jättemycket men sprang ändå. Tänkte att det är ju bara 21 km och det klarar vem som helst om man bara försöker.
1971 • Nykvarn
#10
26 maj 2015 - 14:36 Redigerad 26 maj 2015 - 14:36
1 Gilla 
Sedan har Göteborgsvarvet en absolut särställning som hela södra Sveriges stora motionsevenemang/löpartävling på ett sätt som saknar motstycke. Väldigt många löpare tränar med "Varvet" som målsättning och morot och nu spekulerar jag men det vore intressant att jämföra snittider för män och kvinnor på varvet jämfört med andra halvmaraton i Sverige, min teori är nämligen att Varvet har en större andel motionärer som är sämre förberedda/sämre tränade vilket leder till att fler skadar sig eller inte kommer till start p g a otillräckliga förberedelser.

Det är en hemmasnickrad teori utan någon som helst uppbackning i siffror eller statistik. Mediaexponeringen i världens största halvmara gör ju också att det stora antalet som aldrig kommer till start uppmärksammas varje år. Det är samma med Stockholm Marathon om än inte i lika hög utsträckning.

Frågan man också bör ställa sig är: skulle arrangemanget klara att alla kom till start? Vad skulle hända med trängsel, logistik?

Edit, Ronnys inlägg är ett exempel som stöder min hemmasnickrade teori.
1965 • Eksjö
#11
26 maj 2015 - 18:18 Redigerad 26 maj 2015 - 18:18
3 Gilla 
Jag tycker världens största i betydelsen flest startande och/eller flest fullföljande är en korkad målsättning - då kan man väl lika gärna döpa om det till "Boskapsvallningshalvan" eller något liknande - hur kan det vara ett självändamål att ÖKA trängseln?
1964 • Stockholm
#12
27 maj 2015 - 21:54
Gilla 
#6
Hur många av de som är anmälda till Stockholm Marathon passar in på följande beskrivning?
- Fick anmälan i julklapp.
- Inte löptränat regelbundet på minst 10 år.
- Får ont i knäna när hen går i trappor.

Jag hoppas att det är färre än ett lågt tresiffrigt tal.
När det gäller anmälan till kortare lopp som Tjejmilen och Midnattsloppet
gissar jag på fyrsiffriga tal.

Nej, jag har vare sig fått eller gett bort en anmälan.

Till på lördag finns det helt säkerligen ett antal anmäla där 'fått i julklapp'
kan bytas ut mot 'slagit vad med kompis i ej helt nyktert tillstånd'. Kanske inte lika vanligt nu, som när Stockholm Marathon var nytt? Eller förresten, kanske rentav vanligare nu? Maxtid 6 timmar.

För 5-10 år sedan kommer jag ihåg en vithårig dam, med en kofta över armen. Hon hade inte löparskor, mer någon sorts vita promenadskor och hon låg inte sist. Nu tror jag inte att hon slagit vad. Mer troligt varit åskådare ett antal år och till slut tänkt 'visst fixar jag det här'. Och det gjorde hon säkert. Hon såg synnerligen rask ut vid Stadshuset på första varvet och många hade hon efter sig i senaste utstyrsel.

De som slagit vad får skylla sig själva. De som fått i present och inte har en rimlig chans att klara av det hela tycker jag synd om.
Gabriel Granåsen
1980 • Umeå
#13
27 maj 2015 - 23:37
2 Gilla 
Raljera lagom Sven. Jag tycker att det är en utmärkt idé att ge bort långlopp som present. Många tar utmaningen på hyffsat allvar och tränar så pass att de kommer att genomföra loppet. Dessutom är det en god chans att de får mersmak och fortsätter efteråt.
Nästan alla kan genomföra ett göteborgsvarv eller marathon om de får startplatsen i julklapp och varje år är det väldigt många som också visar detta.

Senast idag pratade jag med en av mina bästa medlöpare som gjorde sitt första lidingölopp på dryga 3h för ett par år sedan, nu gör han maran på 2:45 och är stabil under 1:20 på halva distansen.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#14
28 maj 2015 - 16:31
Gilla 
De insåg nog att GV är överskattat och passerat sitt Bäst Före datum för flera år sedan... ;)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.