Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 3738 visningar

Behöver tips och råd!

#1
8 maj 2015 - 22:22 (Redigerad 8 maj 2015 - 22:31)
Gilla 
*Varning för långt inlägg*

Hej på er!

Jag ber om ursäkt i förväg om min fråga inte alls passar här på jogg.se då jag inte är löpare men efter att ha kollat runt i forumet lite och googlat på liknande frågeställningar känns det som att det är värt ett försök iallfall. :)

. Det är nämligen så att jag har problem med mina hälkuddar, dom är väldigt instabila och flyter liksom ut när jag lägger vikten på dom, och vrider sig gärna åt det ena eller andra hållet. Man kan också se fettbubblor som bildas på insidan av båda hälarna. Utöver det här har jag "problem" med låga fotvalv. Jag upplever att foten gärna faller inåt när jag lägger vikten på fötterna, hela hälen och hålfoten känns ganska instabil.

Är nu precis i kast med att söka hjälp för de här problemen, då framförallt för problemet med hälarna och misstänker att jag kommer få råd att gå med skor jämt, även inomhus och att ha någon typ av avlastning för hälen.

Det jag undrar är då hur jag ska förhålla mig till detta. Rent spontant tänkte jag först att det är väl bara att gå all in med så dämpade skor som möjligt, specialsulor och hela baletten. Allt för att hälen ska få chans att läka i den mån det går. Men samtidigt är jag rädd att fötterna inte heller mår bra av att gå i skor exakt hela tiden, speciellt inte med skor och sulor som liksom gör hela jobbet med att stabilisera foten själva. Risken finns väl då, om man ska tro på dem som förespråkar mer minimalistiskt/barfota att foten och fotvalven försvagas vilket leder till en försämring av fotvalven?

Tilläggas bör att jag den sista veckan trippat runt barfota inomhus mest på tå och även skaffat någon konstig gångstil när jag promenerar ute, någon typ av gång med framfotsinsättning. Nu börjar dock hela framfoten säga ifrån och värka, så jag tolkar det som att det kanske inte var det mest optimala att gå så långt för att avlasta hälarna.

Funderar på om det går att hitta någon slags balans i detta, att på något vis stötta hälarna utan försvaga fötterna på kuppen? Vill ju snarare stärka fotvalven ytterliggare. Hur är det med tejpning, har det samma "försvagande effekt"?

Vill mest se om någon av er kanske har några erfarenheter eller idéer på hur ni skulle ha tacklat liknande problem. Alla synpunkter eller tips mottages tacksamt! :) Tror inte det är hållbart för mina fötter att fortsätta gå utan hälisättning barfota/utan stöd iallfall, för det verkar dom inte klara, iallafall inte i nuläget. Och utan stöd kan jag inte gå på hälarna.

Tack på förhand! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.