Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 15900 visningar

Väldigt ont i hela undersidan av foten. Vart vända sig i Göteborg?

Göteborg
#1
8 maj 2015 - 17:35
1 Gilla
Hej!

Har ett jobb där jag står upp i princip hela dagarna, och det är inget jag kan ändra på i dagsläget tyvärr.

Började få ont i fötterna för ungefär tre år sedan. Blev värre och värre och efter någon månad gjorde det så ont att jag fick sjukanmäla mig en dag för att jag inte kunde stå på fötterna. Åkte då till ett ställe och fick gjutna inlägg, vilket gjorde att smärtan avtog rejält, och från och till har det nästan varit bra.

Nu har det börjat göra extremt ont igen och jag tänkte gå tillbaks till samma ställe och fixa nya inlägg. Jag har dock läst runt massa på nätet och förstått att många anser att inlägg inte är bra då man i stort sett "förslappar" foten - att inlägget gör så att musklerna i foten inte får arbeta och att foten blir väldigt svag.

Jag var hos Kevin på Ortorehab för en månad sedan ungefär. Hört att han skall vara väldigt duktig.
Han tyckte jag skulle skaffa nya gjutna inlägg, och att jag skulle använda dessa inlägg hela tiden, även använda i skor inomhus, så att jag aldrig går barfota.
Och han tyckte att jag skulle köpa stabila löparskor med lätt pronation att använda till vardags, och så gav han mig en övning där man står på en kant och lyfter upp kroppen med hjälp av vaderna, ungefär som vadpress på gymmet.

Nu en månad senare har jag gjort det Kevin sa, förutom att jag inte fixat nya inlägg än, men fötterna känns värre än på väldigt länge.
På Kevin lät det i princip som att jag alltid kommer behöva inlägg, men jag tycker inte det låter vettigt. Man måste väl kunna styrka upp foten så att den blir frisk någon gång, och så att man slipper ha inlägg?

Är det någon som sitter på mycket kunskap inom ämnet eller som kan rekommendera någon riktigt duktig fotspecialist i Göteborg?
Det är alltså i princip hela undersidan av fötterna jag har ont i, i hälarna (hälsporre), i fotvalven och i trampdynorna.

Mvh Matthias
PerNygren KeneNisa
1968 • Säter
#2
9 maj 2015 kl 10:24
Gilla
Fråga de vad du har haft på dig på arbetet?
Mjuk matta du går på etc.?
Göteborg
#3
9 maj 2015 kl 11:13
Gilla
Ja, han tyckte inte de arbetsskorna bar så bra, så jag skall skaffa nya nu.
Tänkte skaffa två par så att jag kan variera lite.
Och jag går väl blandat på mjuk matta och betong.

Det jag funderar mest över är det här med gjutna inlägg eller inte. Om det skadar mer än det hjälper egentligen.
PerNygren KeneNisa
1968 • Säter
#4
9 maj 2015 kl 13:37
Gilla
Gjutna inlägg kan nog skada mer än göra nytta om åkoman
ej är bestående, enligt min uppfattning.
Arbetsskorna är de man har på sig mest och därför de viktigaste.
Hade själv skor som glappade och försökte kompensera med
fler sulor, till följd av smärta under foten (i 1,5 år).
Och förtås påverkade löpningen, i form av anspänningar.
Fick senare bristning i inre vadmuskeln till följd av det.
Har bytt skor, och problemet har successivt försvunnit helt.
Rörliga eller tunna skor som Nike free, Five fingers och Merrell
skulle jag rekomendera om man nu ej behöver stålhätta i arbetet.
Annika
1979 • Mölndal
#5
9 maj 2015 kl 15:00
Gilla
Om man bara står, rakt upp och ner, då är Crocs det bästa som finns. Om man går omkring lite mer, ja då är Crocs också bra :) men då funkar det även bra med barfotaskor. Ju mer stillastående du är, desto mjukare och mer uppbyggd sula behövs för att tryckavlasta foten; ju mer du rör dig desto viktigare att foten får röra sig också.
Jag är frisör och också på fötterna hela dagarna, men väljer skor beroende på hurdana behandlingar jag ska göra den dagen, dvs om jag ska stå mer stilla eller gå omkring mycket.
Göteborg
#6
9 maj 2015 kl 22:26
Gilla
Glömde tack första gången Per, så gör det nu ist. Och även Annika :)

Per: Måste ha hättar, så de skorna går tyvärr bort. Är så himla svårt att hitta bra arbetsskor tror jag. Känns som de flesta som säljer arbetsskor superkunniga på fötter. Skulle behöva hitta någon som är duktig på både fötter och på arbetsskor.

Annika: Crocs har inga med hättar va? Inte vad jag hittade iaf.
Annika
1979 • Mölndal
#7
10 maj 2015 kl 08:22
Gilla
Ajdå, du måste ha stålhätta... nej, då går Crocs bort. Men poängen är att skorna helst ska vara hyfsat rymliga och framför allt mjuka och dämpade i sulan. Det finns gelsulor som är tryckavlastande som kan stoppas i vilka skor som helst, det är skönt för fettkuddarna i häl och trampdyna :) Hålfotsstöd är absolut bra om man står stilla, det är skillnad på det och att vara ute och springa. När man springer är det bra om fötternas muskler får arbeta, men när man står stilla på hårt underlag behöver de stöd.
1963 • Bromma
#8
10 maj 2015 kl 09:03
Gilla
Du blev alltså bättre av dina gjutna inlägg, men litade mer på det du hittade på nätet än på dina egna fötter? Det om något låter inte "vettigt" tycker jag. Lita på din expert och följ alla råd han ger. Om de sedan inte visar sig fungera, får du väl prova annat.
Göteborg
#9
10 maj 2015 kl 09:28
Gilla
Annika: Tack för dina tips :)

Gunnar: Du har absolut en poäng. Det är bara det att jag tycker det är väldigt konstigt att man ska behöva inlägg resten av livet i princip. Det är ju inte fötterna skapade för direkt. Jag tycker man borde kunna träna upp fötterna så att barfotaskor räcker i slutändan tom.
1963 • Bromma
#10
10 maj 2015 kl 12:46
1 Gilla
"Borde" hjälper inte dina fötter eller hur? ;-) Jag hade mina inlägg i 3 år innan jag droppade dem. Åk med strömmen. Gör det som behövs för att slippa smärta och må bra.
1966 • Karlstad
#11
10 maj 2015 kl 13:05
1 Gilla
Matte:
Troligen är inte fötterna skapade för det du gör hela dagarna heller, så lyssna på Gunnar ;-)
Göteborg
#12
10 maj 2015 kl 13:42
Gilla
Gunnar: Jaså ok. Kanske är lika bra att satsa på nya inlägg då. När du slutade med dina, hur bar du dig åt då? Slutade du tvärt eller fasade du ut det mer? Körde du styrkeövningar för att bygga upp fötterna samtidigt?

Peter: Det är ju sant också.
1963 • Bromma
#13
10 maj 2015 kl 14:24
Gilla
Jag sprang så småningom med olika skor, några lättare. Mot slutet lät jag bli att flytta iläggssulorna mellan skorna. Men ffa fortsatte jag springa. Det tar tid för kroppen och fötterna att vänja sig vid belastning. För dig måste du nog ta med i beräkningen att du anstränger fötterna även i jobbet. Var pragmatisk. Gör det som funkar för dig.
Ellie
1964 • Lindome
#14
11 maj 2015 kl 20:28
Gilla
Har fått mycket bra hjälp på Citysjukhuset +7 och Sten Björnum...där finns också en fotspecialist, Jonas Weidow, som skall vara mycket duktig. Har dock inte varit själv hos honom, bara hört från andra...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.