Löpning Tävlingar & Motionslopp 9 inlägg 5236 visningar

Tips inför maran

#1
22 december 2014 - 07:56
Gilla
Är nu anmäld till Helsingborg marathon vilker gör mig jätte nervös men samtidigt förväntansfull. Springer idag ett pass i veckan som är mellan 20-30km och funderar mycket på hur jag ska lägga upp min träning framöver. Jag är en tjej som bara springer utan att tänka så mycket och blir lite stressad över alla siffror och intervallpass som man kan läsa om i forum och trådar. Hur långt i förväg bör man börja träna? Vad kan en tjej som springer 30km på 2:54 (en hel del backar) ha för målsättning på maran? Vad har vätskeintag för betydelse för mig som aldrig dricker på mina pass? Trots att det finns mängder med trådar och forum med samlade tips inför första maran så skulle jag vilja starta en till! Vad behöver man tänka på när det kommer till pass, kläder, kost, nedtrappning osv? Kom igen, nu samlar vi våra bästa tips!:)
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#2
22 december 2014 kl 08:55 Redigerad 22 december 2014 kl 08:55
1 Gilla
Så här gör jag:
Fokuserar på långpassen. ( Jag nästan aldrig intervaller),
Försöker få in ett långpass i veckan.
Tar med dricka och något lät att äta på långpassen ex. Lite nötter, el några vindruvor, el russin el nåt.
Börja träningen omg, dra inte ut på det.
Jag sprang Hbg förra året på 3.58.

Mr. B
1963 • Hemma
#3
22 december 2014 kl 11:07
Gilla
Eftersom du redan springer rätt mycket och rätt fort, så tror jag att du egentligen inte behöver några speciella råd alls.

Rune Larssons gamla råd kan verka löjligt vid en första anblick, men ju mer man tänker desto bättre är det: "Man ska träna så att man längtar till nästa träning". (Den tankegången tog Rune till 2:18 på maran).

Jag tror att det viktigaste är den totala mängden träning. Fortsätt som du gör, och öka längden på "månadens långpass" tills du känner att 42km skulle kännas helt OK. Då kommer du att vara lugn på startlinjen. Allra lugnast blir du om du har sprungit ett marathon förr, och det hinner du ju göra under sommaren. Ställ upp i en tävling bara för att se hur det känns.

Dryck och energi: Kroppen har stora reserver, och man klarar sig rätt hyfsat tills det tar tvärslut. Men för att prestera maximalt i 42km behöver du tillföra energi. Vänj kroppen vid det i förväg, så att inte t.ex. magen pajar av otestad sportdryck på tävlingen.

Tempo: Många löpare har ungefär samma medeltempo på Lidingöloppet och ett platt marathon.
1963 • Örebro
#4
22 december 2014 kl 13:05
1 Gilla
Grattis! Genom din anmälan har du börjat en lång och härlig resa :)

Håller med Magnus, fokusera på långpassen. I juli-augusti är det bra med några pass 30-35 km. Förutom ett riktigt långpass i veckan tycker jag att det ger bra resultat att köra ett kort långpass/längre distanspass en gång per vecka. Övriga träningar blandar jag lite efter hur kroppen känns med fart- och vanliga distanspass.

Testa alla kläder och allt du ska förtära under loppet på dina långpass. Testa även frukost med tider och innehåll samt annat du äter eller dricker före loppet. Det ger trygghet och förhoppningsvis slipper du bajamajorna i onödan.

Vänj dig med att dricka under långpassen, testa med sportdrycken de använder under loppet. Vätskebrist försämrar din prestation (överdrivet vätskeintag innan loppet för att kompensera innebär kisspaus).

Målsättning? Jag skulle aldrig palla 30 km i maratontempo på träning, varför inte sätta ribban på 4 timmar?

Det viktigaste rådet: Håll dig skadefri. Känn efter, öka veckovolym och fart med förstånd och anpassa träningen när du får känningar.

Lycka till!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
22 december 2014 kl 13:47
Gilla
Ett tips jag kan bjuda på är att inte springa jättelångt varje helg månaderna inför loppet. Varannan helg långlöpa är nog en mer "lagom" nivå.

Även om man känner sig pigg som en lärka och helt skadefri innan, så kan en 32 kilometare varje helg ställa till med allt möjligt elände.

Sorry Zsalkai om jag dissar ditt köpeprogram! :-)
hxman
1976 • Skåne
#6
22 december 2014 kl 23:00
Gilla
"Tempo: Många löpare har ungefär samma medeltempo på Lidingöloppet och ett platt marathon. "

Det där kan jag fortfarande inte riktigt förstå (men backträning sägs vara nyckeln). För mig går det typ 20-25sek snabbare /km på mara . Men jag springer mest asfalt och har nog optimerat mina suboptimala förutsättningar för det

Jag skulle också skippa superlångpass varje helg om du inte redan är van.
25-20-27-21-29-22-31-22-33-22-35-22-33-23 är ett godtyckligt förslag på längd på veckans långpass under 14veckor. Jag tänker försöka köra nåt liknande inför min nästa mara
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
22 december 2014 kl 23:59
Gilla
Sätt inget tidsmål utan försök att löpa maran rakt igenom med en kontrollerad fart. Det tempo du har när du kör dina långpass idag kan vara ett bra riktvärde. Nyckelpasset i träningen är långpasset.
Rasmus Rönnberg
1986 • Bromma
#8
23 december 2014 kl 09:15
Gilla
Jag håller med Lars, sätt inte upp något tidsmål att stressa efter om det är din första mara. Fokusera på att springa mycket, strunta i intervaller och sådant.
En bra mara gör du om du är sugen på att göra en bra mara, dvs. träna inte bort glöden, det gjorde jag sist. Slutade med att jag klev av halvvägs utan att fatta att jag hade klivit av. Det var inte kul längre.
1985 • Göteborg
#9
23 december 2014 kl 10:00
1 Gilla
Första maran sprang jag utan klocka och tänkte bara på att hålla ett behagligt mys-tempo hela vägen.

Långpass är bra. Jag tror på ett par pass >30 km (35-38 km tex) innan maran, då många tendarar att möta väggen vid just 30 km
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.