Löpning Kost & Näring 8 inlägg 5596 visningar

Blodsockerexperiment vid jogging

1985 • Pussen
#1
14 oktober 2014 - 14:03
Gilla
Tjenis! Några av er kanske redan har läst mitt senaste inlägg om blodsocker vid löpning men för er som inte gjort det så postar jag det här. - http://umarasports.com/sjunker-ditt-blodsocker-nar-du-springer/

Jag skulle jättegärna vilja skapa en liten diskussion kring det här faktumet. Är det någon mer här som gjort liknande mätningar (friskt eller diabetiker)? Hur upplever ni skillnaden i trötthet under så pass korta lopp som upp till 10km med eller utan energitillförsel?

Det finns absolut inget akut behov av att tillföra energi på kortare distanser eller lugnare tempojogging. Men energi går ju åt iaf (om du nu inte har motorer i skorna), så min fråga är också om ni upplevt några större skillnader då ni kört kolhydratlöst ett tag för att öka användningen av fett som bränsle? Eller om ni på något annat vis fått någon häftig effekt värd att diskutera? :)

/ Tommy
1985 • Pussen
#2
15 oktober 2014 kl 14:06
Gilla
Damn it, är det bara jag som springer sträckor kortare än 10km här? Det fick mig hux flux att känna mig som en riktig latmask. :D
.
.
#3
15 oktober 2014 kl 14:15
1 Gilla
För ett par år sedan gjorde jag några experiment där jag mätte blodsockret innan samt efter varje 30 minuter under tre stycken långpass vid skilda tillfällen. Vid de tre tillfällena drack jag antingen endast vatten, 25gr/timme dextrosolspetsat vatten och i sista fallet 50 gr/timme dextrosolspetsat vatten. Ena dextrosolpasset blev värdena galna då jag hade söt dryck på fingrarna. Vid det andra så lång sockret runt ca 6 hela tiden (om jag nu minns rätt).

Det intressanta, som jag än idag inte vet varför, är vid "enbart vatten"-passet så sjönk sockret linjärt från ca 5 innan passet till 2,5 efter två och en halvt timme. För att senare vid tre timmar åter ligga omkring 5 hela passets längd (ca 4 timmar).

För övrigt tycker jag inläggets syfte verkar vara ett billigt marknadsföringstrick.
1965 • Täby
#4
15 oktober 2014 kl 14:33
Gilla
Som icke-diabetiker så är det nog får som har utrustning för att mäta blodsockret. Jag skulle vara lite nyfiken, framförallt är jag fundersam om huruvida det är smart att dricka "sockervatten" vid långpass på träning - men även i allmänhet. Men, som sagt, jag gissar att smaka på blodet inte är en speciellt precis metod... :-)
1972 • Ljungby (Älmhult)
#5
15 oktober 2014 kl 21:49
Gilla
Dricker inte när jag springer under 2 mil och har aldrig behövt. Däremot behöver jag träna på att tillgodagöra mig vätska och energi om jag skulle spinga ett långlopp där det behövs, typ marathon.

Länk för information om behovet av sportdryck: http://traningslara.se/sportdryck-fore-och-under-kortare-tavlingartester/
1985 • Pussen
#6
16 oktober 2014 kl 09:37
Gilla
Mikael - Kul att du testat, att ha socker på fingrarna är ett klassiskt misstag :)
Jag hängde inte riktigt med på din förklaring, menar du att ditt blodsocker gick från 5-2,5 under ett lopp på 2,5h då du drack enbart vatten? Och att det sedan då efter ytterligare 30 min, dvs efter 3h så låg det på 5,0 igen och låg på 5 fram tills passet slutade (efter 4h alltså)?

Om det nu är som jag uppfattade det så finns det några olika förklaringar men jag vill bara vara säker på att jag uppfattat dig rätt först.

Att du tror att det är billigt att skriva inlägg sårar mig faktiskt lite. Men för att vara den större människan i det hela skulle jag jättegärna vilja veta vad i inlägget som fick dig att tänka så? Det är nämligen skrivet med väldigt öppna kort, precis som det mesta jag gör. Att du då tror att det är något fuffens eller bara billig marknadsföring gör mig lite berörd och jag vill gärna reda ut detta ordentligt.

Tibor - Ja du har säkerligen helt rätt i det, men jag vet ändå personligen en del människor som gått till apoteket och köpt utrustningen (den är inte speciellt dyr) för att kolla upp sådana här saker. Läs gärna Jörgens länk nedanför, jag tar själv mycket info från just Träningslära. Men att smaka på blodet är kanske inte riktigt det mest validerade verktyget ;) Då tycker jag personligen att antalet myggbett är ett bättre verktyg för att se om man har högt blodsocker.

Jörgen - Nej är du frisk så ska du även kunna springa ett maraton utan energitillförsel. Frågan är bara hur snabbt du vill springa det. Kolla t.ex Yiannis löpningar, han är riktigt awesome - https://www.youtube.com/watch?v=l7UzmKxe3Xk

Bra länk btw, jag är även extremt tydlig i mina texter om att behovet på lopp under 60 min är minimalt om du är en frisk person. Rent vetenskapligt så fungerar nämligen munsköljning med söt dryck lika bra vid så korta distanser (om du inte är världsrekordshållare/superelit)
.
.
#7
16 oktober 2014 kl 13:05
Gilla
Tommy - Ja, jag tror att du fattat mig rätt om hur mina värden betedde sig under det passet då jag enbart drack vatten. Har frågat och sökt runt efter förklaring och fått olika förslag. Är nyfiken på dina ideér kring det.

Du har själv startat en tråd om energiintag där du länkar till ett företags sida i Halmstad som säljer sportdryck. Din profilbild verkar vara loggan för detta företag och din profils hemvist är Halmstad. En av krafterna bakom detta företag har samma förnamn som du. Summan av detta får mig att uppfatta (ej med säkerhet veta) det som ett marknadsföringstrick.
1985 • Pussen
#8
16 oktober 2014 kl 15:14
Gilla
Aaah, då är jag med. Att det sjönk men sedan steg igen kan ha några olika förklaringar. Om vi bortser från eventuella felvärden pga mätaren i sig eller omständigheter runt mätningarna så kan det vara:
1 - Glukagonfördröjning. Hormonet glukagon är "the boss" för att låta levern släppa ut glukos. Glukagon frisätts från granncellerna till de celler som frisätter insulin i bukspottkörteln (insulin från betaceller, glukagon från alphaceller). Dessa hormoner samspelar väldigt väl men när det plötsligt kommer in en ny faktor såsom träning så påverkas balansen lite. Vid träning så släpps nämligen en del glukos genom cellmembranen in i arbetande celler utan att insulin behövs. Detta kallas för träningsinducerad icke-insulinberoende glukostransport och är en anledning till att typ 2 diabetiker bör träna mer.
Men när detta sker så kommer insulinnivåerna i blodbanan bli väldigt låga, och glukagon skickas ut när blodsockret är lågt samtidigt som det finns en viss mängd insulin i blodet. Här kan det uppstå en liten fördröjning helt enkelt då systemet är lite lite satt ur balans (på ett positivt vis förvisso).
2 - Adrenalin. När ditt blodsocker sjunker tillräckligt lågt kommer adrenalin skickas ut, jag är inte helt säker på vilka nivåer som gäller här så ta det med en nypa salt. Men för mig som diabetiker så är adrenalin sista räddningen från kroppen för att få liv i kroppen när blodsockret är väldigt lågt. Det kickar igång dig en sista gång, tömmer ut det sista leverglykogenet och ger dig liksom en sista chans till att finna mer glukos och överleva. Men hur detta ser ut för en frisk individ är jag lite osäker på, principerna är säkerligen desamma men effekterna troligtvis mycket mindre dramatiska. Så det kan ha varit lite adrenalin som fick upp ditt blodsocker i det läget.
Du kanske känner igen begreppet runners high? Där är det egentligen en större dos endorfiner som sänds ut, men även adrenalin är med på ett hörn för att du ska bli extra pigg i det läget. Känslan är ju att du kan springa forever men verkligheten kommer komma ikapp :)

Två hormonteorier helt enkelt. Troligtvis är det inte A eller B som påverkar utan en kombination av A-J eller nåt sånt som får upp ditt blodsocker igen i det fallet.


Haha, jaså det var därför du trodde det. Jag skrev i mitt allra första inlägg på forumet att jag driver Umara och tycker om detta. Vi sticker ut på väldigt många vis, och öppenhet och vår "no bullshit" approach är två av sätten. Det är givetvis min artikel, det trodde jag framgick redan i mitt första inlägg.
Men som tillverkare så kan du inte bara förlita dig på forskning, eller jo, du kan och det är ett måste i mina ögon. Men du bör även ta med passionerade idrottares tankar, ideér och tidigare upplevelser i företaget och dess produktutveckling. Så att inte ni löpare behöver anpassa er utefter en sportdryck utan sportdrycken anpassas utefter er löpare.

Jag håller med om att det varit ett trick om jag gått som anonym och inte agerat öppet som Umara-skribent. Men när jag alltid är väldigt öppen med vem jag är så ser jag det inte som ett trick någonstans. Då får du som person läsa mitt inlägg med öppna ögon. Faktan är alltid rättvis och sann, det är ett akademiskt grundtänk som alltid finns med. Och artiklarna är inte säljartiklar, de flesta av dessa skickas som nyhetsbrev där bara redan befintliga kunder får mer info om orsak till kramp, saltbalans, tips och trick m.m.
Artiklarna på hemsidan kan du mer se som lite allmän folknytta som informerar om saker som folk kanske inte alltid har koll på :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.