16 oktober 2014 kl 15:14
Aaah, då är jag med. Att det sjönk men sedan steg igen kan ha några olika förklaringar. Om vi bortser från eventuella felvärden pga mätaren i sig eller omständigheter runt mätningarna så kan det vara:
1 - Glukagonfördröjning. Hormonet glukagon är "the boss" för att låta levern släppa ut glukos. Glukagon frisätts från granncellerna till de celler som frisätter insulin i bukspottkörteln (insulin från betaceller, glukagon från alphaceller). Dessa hormoner samspelar väldigt väl men när det plötsligt kommer in en ny faktor såsom träning så påverkas balansen lite. Vid träning så släpps nämligen en del glukos genom cellmembranen in i arbetande celler utan att insulin behövs. Detta kallas för träningsinducerad icke-insulinberoende glukostransport och är en anledning till att typ 2 diabetiker bör träna mer.
Men när detta sker så kommer insulinnivåerna i blodbanan bli väldigt låga, och glukagon skickas ut när blodsockret är lågt samtidigt som det finns en viss mängd insulin i blodet. Här kan det uppstå en liten fördröjning helt enkelt då systemet är lite lite satt ur balans (på ett positivt vis förvisso).
2 - Adrenalin. När ditt blodsocker sjunker tillräckligt lågt kommer adrenalin skickas ut, jag är inte helt säker på vilka nivåer som gäller här så ta det med en nypa salt. Men för mig som diabetiker så är adrenalin sista räddningen från kroppen för att få liv i kroppen när blodsockret är väldigt lågt. Det kickar igång dig en sista gång, tömmer ut det sista leverglykogenet och ger dig liksom en sista chans till att finna mer glukos och överleva. Men hur detta ser ut för en frisk individ är jag lite osäker på, principerna är säkerligen desamma men effekterna troligtvis mycket mindre dramatiska. Så det kan ha varit lite adrenalin som fick upp ditt blodsocker i det läget.
Du kanske känner igen begreppet runners high? Där är det egentligen en större dos endorfiner som sänds ut, men även adrenalin är med på ett hörn för att du ska bli extra pigg i det läget. Känslan är ju att du kan springa forever men verkligheten kommer komma ikapp :)
Två hormonteorier helt enkelt. Troligtvis är det inte A eller B som påverkar utan en kombination av A-J eller nåt sånt som får upp ditt blodsocker igen i det fallet.
Haha, jaså det var därför du trodde det. Jag skrev i mitt allra första inlägg på forumet att jag driver Umara och tycker om detta. Vi sticker ut på väldigt många vis, och öppenhet och vår "no bullshit" approach är två av sätten. Det är givetvis min artikel, det trodde jag framgick redan i mitt första inlägg.
Men som tillverkare så kan du inte bara förlita dig på forskning, eller jo, du kan och det är ett måste i mina ögon. Men du bör även ta med passionerade idrottares tankar, ideér och tidigare upplevelser i företaget och dess produktutveckling. Så att inte ni löpare behöver anpassa er utefter en sportdryck utan sportdrycken anpassas utefter er löpare.
Jag håller med om att det varit ett trick om jag gått som anonym och inte agerat öppet som Umara-skribent. Men när jag alltid är väldigt öppen med vem jag är så ser jag det inte som ett trick någonstans. Då får du som person läsa mitt inlägg med öppna ögon. Faktan är alltid rättvis och sann, det är ett akademiskt grundtänk som alltid finns med. Och artiklarna är inte säljartiklar, de flesta av dessa skickas som nyhetsbrev där bara redan befintliga kunder får mer info om orsak till kramp, saltbalans, tips och trick m.m.
Artiklarna på hemsidan kan du mer se som lite allmän folknytta som informerar om saker som folk kanske inte alltid har koll på :)