Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 10066 visningar

Stel fot och fotled

Susann J
1964 • Växjö
#1
14 september 2014 - 09:29
Gilla
Jag är en kvinna på 50 år, började träna mer kontinuerligt för ca 5-6 år sedan, tog det väldigt lugnt i början då jag kanske joggade 2-4 km en gång per vecka och gick på ett Friskispass en gång per vecka. Nu har jag blivit en mer flitig motionär tränar Easy Line ( styrketräning på maskiner byggd på tryckluft, alltså ju mer jag tar i, desto tyngre övning). Idag tränar jag 3-4 gånger per vecka, allt från stavgång, Easy Line, Bodypump eller något danspass. Men ju mer jag tränar desto ondare och stelare blir jag runt mitt vänstra skenben och i fotleden. Jag skulle vilja kunna jogga men efter bara ett par minuter på löpbandet är jag så stel dagen efter att jag knappt kan gå upp ur sängen. Jag stretchar noga efter varje pass, men jag tycker inte att det hjälper. Finns det något annat som hjälper mot stela leder och muskler än stretch? Ser på reklamen om Vita Pro eller skulle Laser hjälpa? Ska jag pumpa i mig Ipren? Voltaren? Zon? Önskar lite tips.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
14 september 2014 kl 18:57
Gilla
Tyvärr kommer stelhet med ålder :-( Mina första steg på morgonen efter ett löppass (särskilt om det är lite längre) är ganska stapplande. Har på äldre dar börjat med att stretcha vilket hjälper ganska bra.

Det som gör mig lite förvånad är dock att det bara verkar gälla vänster ben. Kan vara överansträngning av underbenens muskler tillhörande senor - som går bakom och under fotknölen (malleolen)
Om det är detta är ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fotlederna INNAN man stiger upp ur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Stretcha även underbenens muskler inte bara vaden och hälsenan - här kan du hitta en hel del övningar genom att googla. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor - de flesta sportaffärer hjälper till med detta (löpstegsanalys) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärk fötternas/underbenens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.
Susann J
1964 • Växjö
#3
15 september 2014 kl 06:52
Gilla
Anledningen till att det bara är vänster fot, beror på en tumöroperation i lårbenet när jag var 14 år samt att jag har brutit skenbenet i en skidolycka. Men nu gäller det inte bara "vanlig" morgonstelhet, utan det påverkar stora delar av mitt liv. Jag vågar/kan inte småspela fotboll med eleverna, då jag är rädd att jag ska tappa balansen och det skär som knivar i knylar och skenben om jag stiger det minsta snett. Om jag går väldigt mycket på ojämna underlag, ex sandstränder och ojämna trottoarer som i Turkiet, så få jag så ont att jag knappt kan gå. Jag mjukar upp varje morgon, jag stretchar lite smått under dagen samt tar ett långt strechpass där jag sakta går igenom hela kroppen efter träning. Men jag känner att det här blir bara värre och värre. Tråkigt om jh måste sluta träna nu när jag börjar tycka det är kul.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
15 september 2014 kl 07:39
Gilla
Med tanke på din senaste kommentar tycker du skall gå till vårdcentralen och be om en röntgen av benet - kan ju faktiskt vara något som gått sönder. Börja inte att "självmedicinera" dig med ex Voltaren. Ta reda på orsaken till dina besvär. Sen kan läkare eller en sjukgymnast hjälpa dig med rätt behandling.
Susann J
1964 • Växjö
#5
15 september 2014 kl 22:44
Gilla
Känns inte som om vården tar mig på allvar. Är man 50 år, så ska man bara "gilla läget och sätta mig i min gungstol och inte motionera. Jag vill röra på mig men jag vill inte bli mer stel än så här. Så tillslut så vänder man sig till andra för att få lite tips.

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
16 september 2014 kl 07:50
Gilla
När bröt du skenbenet? Har du något "järnskrot" kvar i frakturområdet? När du sökte vård och kände att de inte tog dig på allvar - berättade du att du gjort en tumöroperation samt brutit skenbenet i benet du har problem med?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.