3 september 2014 kl 12:33
Redigerad 3 september 2014 kl 12:34
Michael: Det är intressant men samtidigt måste man vara medveten om att det är mycket personligt. Beror en jäkla massa på hur bra och van backlöpare man är. Kroppsvikt/bmi spelar sannolikt också ännu större roll när det är backigt vs flackt. Varje kg extra att släpa på uppför kostar.
Backar ställer flåset/konditionen på oehört stora prov. Ju bättre kondition du har ju enklare bör du rimligtvis klippa backarna. Många som tror sig ha bra kondition har nog fått omvärdera sin status efter ett kuperat terrängpass. ;-) Kan nästan upplevas som två olika sporter, löpning i kuperad banprofil vs platt profil, skillnaden kan vara som natt och dag.
Upplever det dock som att skillnaderna är något mindre i eliten mellan kuperad och icke kuperad terräng, kanske beroende på att de har så sjukt bra kondition så att de klipper backarna med mindre bekymmer än oss motionärer.
Om du orkar läsa tråden Lidingöloppet 30km 2014 tråden så har jag spekulerat i detta en del, Lidingö är ju kuperat med en hel del backar. Jag försökte bland annat få reda på vilken tid på halvmaran folk gjorde som grejat strax under silvertid på LL (2:15), av ren nyfikenhet.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=37856&sida=9För många i de tiderna som jag siktar på i LL (ca 2:15-2:20) så verkar det skilja
ca 30 sek / km i tider (!) på tex ett Halvmarathon vs Lidingöloppet vilket är hur mycket som helst egentligen. MEN... det finns en hel del undantag också. Är man en bra stark backuplöpare behöver det inte alls skilja så mycket i halvmara fart vs LL fart.
Studenternas omvandlingstabell är mycket intressant eftersom Lidingöloppet finns med här, jag tycker att tabellen stämmer ganska bra på vanliga motionärer:
http://web.archive.org/web/20050218085329/http://www.studenterna.nu/TRANING/OmvandTab.aspTex: En person som springer halvmaran på 1:30:30, dvs i 4:17/km tempo antas klara av att springa LL 30km på 2:26, dvs i 4:52 tempo.
En skillnad i km tempo på inte mindre än 35 sek (!) vilket både beror på längre distans samt sist men inte minst backarna/terrängen. Ju bättre terräng/back tränad man är ju mindre bör dock skillnaden bli.