Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 28390 visningar

Ont nedanför inre fotknöl och under fot

KML
1975 • Luleå
#1
25 augusti 2014 - 11:20
Gilla 
Smärtan kom smygande och sitter i senan som går från inre fotknölen nedåt (och lite bakåt) in under foten. Som sagt bara i denna sena till att börja med. Lite svullen och lite röd. Det är nog inte senan som styr stortån utan den andra som man vinklar foten ut och in med. Det är ömt vid beröring men går hjälpligt att springa. Sen blånade det till lite på utsidan av foten, nedanför/lite framför yttre fotknölen, men det har gått över. Först nämnda sena är numer mindre känslig för beröring, och inte lika definierat svullen utan svullnaden är mindre i själva senan, men något mer spridd runt den. Ser ut så iaf, kanske en synvilla.

Problemet är nu att det smärtar under foten ungefär där senan går ner mot fotsulan och in mitt under foten, dvs långt bak under fotsulan. Det känns obra...

Är det en överansträningning som tagit skruv månne? Har lyckats hålla mig frisk under ca 12 veckor under sommaren och har tränat hårt i 3 veckor för att sen vila ordentligt 1 och kört på så under 3 månader. Mängden per bra träningsvecka är inte extremt mot tidigare, däremot är väl kontinuiteten det. Dessutom börjar väl dojjorna vara lite slitna, så det var väl en dålig kombination...

Nåväl, har någon varit med om liknande eller vet vad som hänt mer specifikt, speciellt detta under foten..

Irene
1968 • Åstorp
#2
25 augusti 2014 - 11:50
Gilla 
Låter som hälsporre/plantar fasciit.
KML
1975 • Luleå
#3
25 augusti 2014 - 15:57
Gilla 
Möjligt, men långt ifrån klockrent symptommässigt. Smärtan sitter från området direkt under inre fotknölen ner snett bakåt utefter den sena som går där. Ingen morgonstelhet och mest beröringssmärta. Har gått ok att springa första två veckorna :-)

Sen nu när jag också fått ont under foten kompliceras ju läget och bara med den smärtan så skulle man ju kunna anta hälsporre. Ont båda till höger och vänster under bakre delen av hälen. Speciellt då jag springer NEDFÖR. Kanske den första saken (senan) gett hälsporre tillslut ?
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#4
25 augusti 2014 - 16:17
Gilla 
Tarsaltunnelsyndrom låter det som. Haft det och plantar fasciit. Dock inte samtidigt. Tarsaltunnelsyndrom var betydligt enklare att bli fri från - åtminstone för mig. Slutade springa en kort period och ägnade mig åt alternativ träning. Var besvärsfri på någon månad. Efter det successiv återgång till löpning.
Magnus
Stockholm
#5
25 augusti 2014 - 18:20 Redigerad 25 augusti 2014 - 18:22
Gilla 
Det låter inte som PF, utan jag skulle tippa på att det handlar om vadmuskeln M. Tibialis Posterior. Ta en titt på denna sida; längst ner finns en bild på en massageövning man kan göra genom att lägga vaden på knäet: http://www.triggerpointbook.com/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=13&Itemid=161
KML
1975 • Luleå
#6
26 augusti 2014 - 23:33
Gilla 
Tvivlar på det också. Jag är svår :-)
Magnus
Stockholm
#7
27 augusti 2014 - 19:23 Redigerad 27 augusti 2014 - 19:24
Gilla 
Nähä, men har du gjort den övningen i länken? Det tar typ 5 sekunder. Har du inte ont just där i vaden så är det inte det problemet. Men det finns ingen tvekan här, antingen har du ont där eller inte.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#8
28 augusti 2014 - 07:06
Gilla 
Tarsaltunnelsyndrom...
KML
1975 • Luleå
#9
29 augusti 2014 - 14:47
Gilla 
Magnus N/

Jag får inte alls upp länken. Ska kolla det sen.

Rickard/

Kanske.

Var hos läkare igår på en idrottsskademottagning. Han såg inget som liknar hälsporre eller något annat han känner igen. Ja, överansträngning på senan tror vi bägge två, men det som händer under foten är ett frågetecken. Ska till sjukgymnast till veckan.
KML
1975 • Luleå
#10
29 augusti 2014 - 15:21
Gilla 
Fan kan vara bägge dessa två, det flyter liksom ihop. Magnus N, har du en annan länk med övningen så ska jag testa denna.
Magnus
Stockholm
#11
29 augusti 2014 - 18:12
Gilla 
Ah skumt fel på den länken..lägger in bilden här:

Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#12
29 augusti 2014 - 21:28
Gilla 
De gula linjerna visar hur smärtan kan fortplanta sig från problemområdet som har sitt ursprung i tarsaltunneln.
KML
1975 • Luleå
#13
1 september 2014 - 17:43
Gilla 
Magnus N/
Nej inte ont där hur än jag provocerar. Hoppas jag gjort rätt.

Rickard/
Från röda området och snett nedåt bakåt foten utefter ledbandet började smärtan. Ända ner till där det fäster nära hälen och kanske lite till. Senare tillkom det "vandrande" smärta under fotsulan när jag springer. Ibland under hälen, ibland längre fram. Båda mitt på och till höger och vänster. Diffust. När jag kniper ihop foten får jag ont mitt under fotsulan. Ibland.

Har även pratat med sjukgymnasten nu på telefon. Han tror liksom läkaren på överansträngning av ledband och att det påverkar det som finns under foten antingen via inflammation eller att någon/några nerver spelar mig aprillo pga detta.

Glömde ju säga att jag från i vintras ganska snabbt övergick från Asics GT-2000 (hög drop, kraftigt dämpad och kraftigt överpronationsstöd) till Saucony Mirage 3 (låg drop, mindre kraftigt dämpad och betydligt mindre pronationsstöd) som mängdträningssko. Hade tidigare diverse åkommor med återkommande tendens till löparknä, problem med ihopklämda tår (mortons?) mm. Vid bytet till Saucony kändes det så oerhört bra med allt detta att jag bara körde på idiotiskt nog. Tillslut fick träningsmängden det nog att haverera. Jag BEHÖVER enligt gängse teori kraftigt överpronationsstöd. Det gick länge, länge väldigt bra utan. Jag undrar dock om det inte är så att ovan nämnda sena (den på bild) tillslut inte orkade hålla emot....speciellt som jag nog dröjde för länge med att byta mina nuvarande Saucony (andra paret ca 80 mil nu...) Fan vad korkad jag är, skulle varvat 50-50 mellan skorna.

Nu pratas det om gjutna sulor hos sjukgymnasten. Jag är lite skeptisk. Hellre varva in 50% GT 2000. Svårt.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#14
1 september 2014 - 21:08
Gilla 
Din beskrivning liknar min egen upplevelse. När jag hade plantar fascia så använda jag platta neutrala skor till vardags och växlade flitigt med foppatofflor och utslitna löparskor (där jag la in en stödsula för hålfoten) som jag använde när jag kände mig "trött" under foten. Gick barfota när jag kunde och började göra tåhävningar när tillfälle gavs - t ex vid tandborstning. Fötterna blev starkare och kunde klara av belastning och löpning igen. Långa pass gav dock en ordentlig trötthetskänsla i fotsulan. Blev bra och åkte sen så småningom på tarsaltunnelsyndrom i samband med ökad träningsdos. Tog till ungefär samma metod, men inga iläggssulor. Och sen successiv upptrappning på löpningen. Försöker växla skor både till träning och i vardagen för att musklerna i foten ska belastas olika och förhoppningsvis stärkas. Tror du får lägga ner löpningen ett tag och ägna dig åt rehab samt alternativ träning. Hoppas du får ordning på det. Det är skittråkigt. Men det blir förhoppningsvis bra snart igen. Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.