Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 6129 visningar

Inre fotknöl, smärta.

#1
1 oktober 2018 - 08:36
Gilla 
Hej, efter att jag sprang ultravasan(18 aug) fick jag nog de flesta överbelastningsskadorna i mindre mängd.
Redan på kvällen hade jag svårt att stödja mig på fötterna. På måndagen kunde jag dock börja gå med kryckor. De skador jag kände då har gått över. Dock har jag problem med en fot.

Om jag trycker på fotknölen(insidan av foten) har jag en stark smärta, känner även den smärtan om jag sträcker vristen eller vrider foten mer än normalt.

Har nu testat att springa på foten, 4km löpning, två gånger.
Det har funkat bra, men smärtar vid kurvtagning samt vid branta backar. Kan få riktigt ont i foten om jag trampar snett eller belastar den fel.

Någon som har tips på åtgärd/rehab. Fortsätta ta lugna löpturer va 3 dag så länge det inte förvärras?

Tack så länge.
1981 • Väsby
#2
8 oktober 2018 - 17:20
Gilla 
Kolla upp tibialis posterior. Det är en muskel som vid överansträngning kan resultera i smärta vid och runt inre fotknölen.
Har själv haft problem med dessa under en längre tid men efter ett besök hos naprapat så tror jag äntligen att jag kan va lösningen på spåren.
Om jag vore du skulle jag kolla upp detta med en person som är kunnig på området. Lycka till och hoppas det löser sig!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
8 oktober 2018 - 18:09
Gilla 
För 8-9 år sedan fick jag en smärtande skada vid insidan av fotknölen som inte rehabades tillräckligt bra. Jag har fortfarande svårt att inåtrotera i den fotleden om jag inte samtidigt kniper dvs böjer t ex stortån vilket tyder på en varaktig mekanisk defekt som vid löpning sannolikt begränsar löpekonomin i form av spänst och effektiv stötdämpning.
Jag tror att bl a just tibialis posterior har fått sämre funktion, typ hävstångsförhållanden pga den initiala skadan. Fortfarande när jag går på tå med den foten svajar/gungar den extra i höjdled och tåhävningar är alltid svårare med den foten.

Så det är nog fördelaktigt att låta en expert föreslå ett bra rehabprogram efter en undersökning av skadan så att risken för kvarstående anatomiska svagheter minskas.
1981 • Väsby
#4
9 oktober 2018 - 22:02
Gilla 
Aj då, Bo. Det lät allvarligt. Jag ska verkligen ta denna skada på allvar.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#5
10 oktober 2018 - 08:54
Gilla 
Har haft flera kortare perioder med besvär från tibialis posterior, senans väg från ankel och vidare mot foten. En ordentlig vrickning vid skogsarbete finns också i bakgrunden.
Tåhävningar och terränglöpning har tidigare ökat styrkan så jag kunnat springa vidare, men det senaste året vill det inte släppa.
Martin; jag är nyfiken på vad du och din naprapat är på spåren.
1965 • kålltorp
#6
10 oktober 2018 - 16:32
Gilla 
Ang smärta i foten, jag har fått smärta under foten, på utsidan och fram mot trampdynan. Står jag still och gör en tåhävning upp på tårna så gör det ganska ont, alltså. Bakom stortån på höger fot och ut längs högersidan. Bekant?
1981 • Väsby
#7
10 oktober 2018 - 17:53
Gilla 
Peter: Mest av allt kändes det bra att få en förklaring till mina problem. Naprapaten testade styrka och balans på olika delar av kroppen och kom fram till att jag är svagare på den högra sidan av höften vilket tillsammans med svaga tibialis muskler, eller iaf för svaga för den belastning dom utsätts för, har lett till att min högerfot landar snett och skapar problem runt höger insida fotknöl samt även under vänster utsida fotknöl som en slags kompression.
Jag fick övningar med elastiskt band där jag övar tibialis-muskeln samt övningar för höftstyrka. Nu återstår det att se om jag kommer bli kvitt mina problem men naprapaten kändes väldigt kunnig och jag gick därifrån med en positiv känsla.
Har varit hos en annan naprapat tidigare som inte kom med samma analys alls..
Napralogica heter stället och ligger vid odenplan här i stockohlm.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.