Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 15646 visningar

Smärta under inre fotknöl - vad är det för fel?

Stefan
1983 • Karlskrona
#1
4 maj 2017 - 10:09
Gilla 
Hej,
Har nyligen försökt ta tag i motionen då jag är överviktig och otränad. efter ett par små joggrundor så försökte jag få upp pulsen genom att trycka ifrån max i några uppförsbackar och det gick ganska bra med tanke på omständigheterna - efter 1,5 dygn fick jag dock mycket ont i ena foten under/bakom inre fotknöl och det gör ont att sträcka vristen och vinkla upp foten.

Kan en överbelastning komma så sent efter övningen?
Vad kan vara trasigt och vad kan jag göra åt det?
Tacksam för tips!

PS - inser själv klantigheten i mitt tilltag..

Irene
1968 • Åstorp
#2
4 maj 2017 - 10:33
Gilla 
Kan vara en sena som överbelastats. Har man nyligen börjat springa kan det också vara så att du pronerar och "klämmer" senan, Massera rejält i området och upp på underbenet. Stretcha området försiktigt och backa träningen igen. Om du bara vill ha upp pulsen kan du köra som fan på cykel eller ev. crosstrainer.
Irene
1968 • Åstorp
#3
4 maj 2017 - 10:41
Gilla 
Inte klämmer senan, utan man sträcker senan i varje steg eftersom inte fotknölen trillar inåt.
1993 • Kungsbacka
#4
5 maj 2017 - 10:27 Redigerad 5 maj 2017 - 10:56
Gilla 
Bild uppladdad av Dennis Westerberg
Jag har också nyligen börjat springa och har samma problem. Det verkar kunna bero på antingen vår "Tibialis Posterior" sena eller eventuellt "Flexor Digitorum longus".

Jag har läst runt lite och vissa verkar antyda att det beror på plattfot, som även Irene ovan antyder, något jag kanske har en släng av men inte alls överdrivet. Däremot kompenserar mina fötter åt andra hållet. De landar alltså mer på utsidan av foten. Jag har märkt att om jag inte landar på utsidan av foten utan mer "inåt" så gör det inte ont, men har smärtan redan startat då hjälper det inte i längden.

Barfotalöpning är något jag har börjat experimentera med både helt barfota och med barfotaskor. Samma problem uppkommer men något mindre smärta än vad jag exempelvis kände idag med mina "riktiga" löparskor. Jag känner det inte alls när jag är helt barfota. En anledning kan vara att smärtan börjar kännas av vid 3km. Så långt kommer jag inte helt barfota än då huden inte vant sig.

Jag har, till skillnad från dig, inte ont av att flexa eller vinkla, än så länge... Det kommer endast efter 3km löpning och kan även kännas smått efter ett tag vid vanlig gång men är inte alls störande på något sätt.

Jag har via andra sajter fått tips om att stretcha vaderna, kanske massera dem och fötterna lätt. Att även jobba med att stå på tå, viktigt att inte låta hälarna vinklas utåt vid topp-positionen. Hålla där ett tag eller långsamt lyfta upp eller ner. Statiska eller mjuka rörelser. Min egna erfarenhet av annan sportutövning är att det är skillnad på ont och ONT. Vid ONT skall man vila tills det bara gör ont och då träna saker som inte gör ONT. Denna träning håller då även borta det som gör ont. Hoppas du förstod det där... Haha!

Ett korrekt löpsteg verkar även avgörande. Att landa på hälen funkar helt enkelt inte nånsin och gör allting bara värre. Landa på främre eller eventuellt mitten av foten. Något man lär sig vid barfotalöpning då det helt enkelt gör för ont att springa med fel teknik. Sedan kan det säkerligen ta tid att lära sig och sina fötter tekniken.

Sammanfattningsvis:

Smärtan kan bero på någon av "Tibialis Posterior" eller "Flexor Digitorum longus" senorna. Troligtvis den första. För mig verkar det som att det startar eftersom jag landar på utsidan av foten och känns istället mindre då jag landar "rätt på" istället. Vid barfotalöpning existerar inte denna smärta, troligtvis beroende på att träningsvolymen för tillfället är liten. Barfotaskor låter mig öka träningsvolymen och då uppkommer även smärtan vid samma tillfälle som med "riktiga" skor, ca. 3km. Dock gör det mindre ont med barfotaskorna. Stretching eller lättare träning kan hjälpa. Ett korrekt löpsteg är att föredra.
1993 • Kungsbacka
#5
15 maj 2017 - 22:27
Gilla 
Ojdå, detta forum var extremt dött...

Iallafall! Jag sprang 3,7km idag utan det onda som vanligtvis startar efter ganska så exakt 3km. Glad Dennis :)

Det jag gjorde var att springa vid sidan av vägen på gräset istället. Hade barfotaskor och tänkte på att våga låta hälen "dunsa" i marken mer än innan. Vet inte vad som gjorde det men bra är det iallafall! Det blir att testa längre sträckor nästa gång.

Hoppas det går bra för dig med!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
16 maj 2017 - 00:00
Gilla 
Det kan vara idé att testa med skumgummiinlägg i hälen så att foten vinklas lite (lite mer hällandning blir det väl också). Bara tillfälligt, medan kroppen läker.
Annars är det bra att köra lite kortare än att det börjar göra ont. Men försöka göra det rätt ofta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.