Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 6360 visningar

Höjdskillnad GPS-klockor

Sara
1982 • Göteborg
#1
24 augusti 2014 - 10:54
Gilla
Sprang Midnattsloppet i Göteborg igår och även förra året.

Enligt min gps-klocka var höjdstigning/höjdförlust i år 100m/87 m jämfört med förra året 175m/167m. Bansträckningen var väl med något undantag samma som förra året. Jag hade samma klocka, en Garmin forerunner 10.

Tolkar detta som att jag inte alls kan lita på min klocka gällande höjdstigning överhuvudtaget? Någon som har några tankar/förklaringa på detta? Samt överlag kan förklara det här med höjdskillnader?
1967 • www.sapiens.se
#2
24 augusti 2014 kl 10:58
Gilla
Här är en tråd som avhandlade frågan lite kort för inte så länge sen. Men nej, det är svårt att lita på klockor utan barometrisk mätning.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40487
1965 • Täby
#3
24 augusti 2014 kl 11:38
Gilla
Det kan vara svårt att lite på klockor även med barometrisk mätning. Beroende på var jag tittar efter ett träningspass (funbeat, jogg, garmin connect (med respektive utan korrigering), sporttracks) så kan det diffa med en faktor 2-3 (allt från 150 meter till 450 meter) - baserat data från samma klocka och samma pass.

Jag tror att man ska vara en smula intresserad och sätta sig in lite i ämnet för att kunna titta på loggade höjdmetrar och tro att det finns någon relevans. Själv så händer det att jag tittar på det, men då olika rundor *loggat till samma ställe* och mer som jämförelse mellan varandra än att ta en exakt siffra för att exempelvis kunna jämföra med angivelserna för ett lopp.

Och angivelser med bara GPS mätning anser jag vara mer eller mindre tagna helt ut luften (pun intended ;-) ). Överväg i så fall en site/programvara som justerar utifrån en karta i efterhand - dvs inte använder GPS för höjd.
1967 • www.sapiens.se
#4
24 augusti 2014 kl 11:51
Gilla
Ja det man får ta hänsyn till med barometrisk mätning är t.ex. om det sker plötsliga väderomslag och att man bör kalibrera klockan innan man sticker ut. Plus att om banan ser ut som en "tvättbräda" med en massa småstigningar så kan mätaren missa en hel del. Mest av allt litar jag på orienteringskartor med rejäl skala. Och jag tittar aldrig på överförd data till några sajter utan läser av direkt på klockan. Då får man bara klockans värde utan att någon programvara blandar sig i det.

Fast min klocka med barometer har funkat väldigt bra för bergsorientering. Kalibrerar jag den bara vid start och slipper rejäla väderomslag stämmer den väldigt bra med höjdangivelserna på kontrollpunkterna.
1965 • Täby
#5
24 augusti 2014 kl 11:57
Gilla
Jag tror också att sajters programvara kan messa upp det, inklusive en inkonsekvens mellan dom, så att man blir helt snurrig. De gånger jag tittar (i efterhand) så är det på en sajt som kan visa datat obearbetat (unadjusted, typ).
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
24 augusti 2014 kl 12:33
Gilla
Håller med föregående talare, det enda som kommer i närheten är barometermätning. När jag tittat på höjdmetrar på gamla lopp där jag loggat med min 305:a finns en del väldigt roliga resultat. Överlag blir det åt helsike för många höjdmetrar, med eller utan kartkorrigering.
1967 • www.sapiens.se
#7
24 augusti 2014 kl 12:43
Gilla
Det lustiga är att det kan gå åt andra hållet också. En av mina adepter hade i träningsskissen att han skulle springa tills han klarat av X höjdmeter eller maximalt en viss tid. Det skulle ske i en slalombacke och jag hade kollat på kartan hur hög den var.

När han var klar hade han sprungit backen så länge han skulle men inte alls kommit upp i så många höjdmeter som han borde. Eftersom jag visste hur många gånger han hade sprungit upp och ner kunde jag direkt se att han hade bara cirka hälften så mycket höjd noterat som det borde varit. Nästa gång sprang han med barometerklocka och då stämde det med kartan!
Sara
1982 • Göteborg
#8
27 augusti 2014 kl 07:33
Gilla
Tack så mycket!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.