Löpning Träning 4 inlägg 4332 visningar

Kan man aktivt jobba ner sin puls, eller är det kondisen som avgör?

Tomas Ankarcrona
1977 • Bankeryd
#1
21 augusti 2014 - 23:01
Gilla
Ja alltså man kan ju vila så klart, men kan man aktivt öka påskyndande av att få ner sin puls efter en ansträngning genom att exempelvis lära sig rätt teknik, tänker på andning och rörelse?

Frågan uppstod som sagt då vi körde snabba intervaller, vi kutade allt vad vi hade uppför en backe, direkt när intervallen var över skulle vi vända och jogga ner till start och sedan direkt på nästa intervall osv. helt utan vila…

Den enda stunden man hade att återhämta sig var när man joggade ner till start. Man han knappt få ner pulsen alls innan det var dags för nästa intervall.

Senare i pausen var det en i teamet som frågade hur skidskyttar gör, de borde ju ha samma problem när det kommer in på skjutstadion. Kan man öva upp en viss andningsteknik för att snabbt syresätta musklerna och återhämta sig eller hur gör man för att få ner flåset? Eller är det bara som så att den fysiska formen avgör, alltså hur bra kondis man har?

Såg en intervju med Sarah Sjöström nu under EM i Berlin, hon vann guld i 100m fristil och bara 10 minuter senare skulle hon simma 50m fjäril, även där vann hon guld. Reportern frågade hur hon kunde återhämta sig så snabbt mellan passen, svaret var att hon försökte röra på sig för att jobba bort mjölksyran och sedan aktivt försöka få ner pulsen, men vad menade hon?

Kanske är det då bättre att exempelvis jogga tillbaka efter en intervall än att gå, just för att jobba bort slaggprodukter?

Ja frågorna är många och jag har försökt att scanna av nätet, men har inte funnit något tydligt svar, så om du är kunnig inom den fysiologiska världen, tveka inte att svara! :-)
1982 • Älvsjö
#2
21 augusti 2014 kl 23:21
Gilla
http://fysiopodden.se/avsnitt-37-aterhamtning-del-2/

Den handlar till viss del om aktiv återhämtning iaf, i övrigt kring andningstekniker vet jag inte utan överlåter till andra!
1977 • Fluberg
#3
22 augusti 2014 kl 12:43
Gilla
Pulsen er forsåvidt påverkbar. Vid stress og ångest hoppar hjertet i veg, og det er en kobling mellom det fysiologiske og det psykologiske, og det er antageligvis fint mulig å påvirke pulsen med tankene.

Men jeg tror ikke det er det det handler om i skiskyting m.m. Pulsen er styrt av blant annet syrgasnivået og CO2-nivået i blodet. VEd muskelarbeid forbrukes syrgas, noe som gir lavere syrgaskonsentrasjon i blodet som igjen gjør at pust og puls øker. Jo større muskelarbeid, jo høyere syrgasforbruk og høyere puls.

Ved høy intensitet vil musklene etterhvert arbeide anaerobt og utvikle melkesyre/laktat. Dette er da et underskudd av syrgas i musklene, og hjertet må jobbe ekstra mye etter endt arbeid for å gjenopprette balansen. Dette kalles oksygengjeld. Jo mer melkesyre man løper på seg, jo saktere vil pulsen falle. Skiskyttere ønsker å unngå å gå over denne melkeyretrøskelen for å unngå "flåset" ved standplass.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#4
22 augusti 2014 kl 13:15 Redigerad 22 augusti 2014 kl 13:15
Gilla
Det kanske går med en pacemaker om man ska komma med ett halvt oseriöst svar.

Men det jag undrar är vill man få ner pulsen egentligen eller är det bättre att låta hjärtat göra sitt jobb obehindrat. Alltså om man låter pulsen få vara hög en stund så kroppen får "göra sitt" så går den väl ner snabbare sedan än om man på något sätt tvingar ner pulsen i förtid? Blir ju lite som att hålla andan för att man inte vill vara andfådd, man får ta igen det senare istället.

Jag minns när vi på gymnasiet hade idrottslektion (eller om det var biologi eller något annat ämne, minns inte) då fick vi testa oss på motionscyklar. Det kopplades en slang till munnen och pulsen mättes upp. En kille hade jättelåg puls i förhållande till ansträngningen (han såg helt slut ut) och läraren kollade resultaten förbryllat. Efter en stund så log han som cyklade och sade "jo det är en grej jag inte talat om, jag har pacemaker"... Tydligen kunde pacemakern justera pulsen en aning men inte särskilt mycket (detta var på 1980-talet så tekniken har nog utvecklats sedan dess).

I hans fall var det inte särskilt optimalt att pulsen hölls nere, han var ju totalt slut trots relativt låg aktivitetsnivå jämfört med oss andra.

Så med detta i tanke tror jag inte det är säkert att det är någon fördel att aktivt sänka pulsen (såvida man inte ska skjuta skidskytte möjligen), för jag tvivlar på att det snabbar på återhämtningen. Jag är inte alls någon expert men det är den spontana känslan jag får.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.