Löpning Tävlingar & Motionslopp 8 inlägg 4575 visningar

Realistiskt att träna till marathon på 10 månader?

1970 • Grums
#1
3 augusti 2014 - 02:40
Gilla 
Har nu efter en lång sjukdomstid kommit upp på banan igen och tänkte återuppta den träning jag höll på med innan jag blev sjuk.
Har under min sjukdomstid tyvärr dragit på mig 20 kg extra vikt som jag planerar att bli av med under detta året. Vill också börja jogga igen och nu när jag är motiverad och mår bra igen vill jag börja träna inför en mara igen. Min fråga är bara om det är realistiskt tills nästa sommar? Har en bakgrund som elitidrottare där jag slutade vid 27 års ålder. Har senare sprungit Sthlm Marathon 2010 så viss träningsbakgrund har jag med mig.
1966 • Karlstad
#2
3 augusti 2014 - 08:58
Gilla 
Svårt att säga. Jag gick från noll, dock en rörlig aktiv vardag och ingen övervikt, till maran på tio månader. Det var inte skönt sista milen men det gick.

Det som talar emot är väl 20 kg övervikt. Det känns för kroppen i löpningen. Det som talar för är din ambition.
Mitt tips är ändå att med din bakgrund och träningsvilja fixar du det om du slipper skador på vägen. Och går det inte vägen så är det bara en tidsfråga innan du är där. Ge järnet!
anders bengtsson
1966 • sibbhult
#3
3 augusti 2014 - 10:57
Gilla 
jag svarar ja,den mentala biten verkar du ju ha och den är ju viktig att man har sen är det ju viktigt att man inte ställer stora krav på sig själv med tider utan bara har som mål att just komma i mål ,det fixar du lycka till...
Mikael
1986 • Borås
#4
3 augusti 2014 - 11:08
Gilla 
Med din bakgrund så är det absolut möjligt. Faran är, kanske särskilt för en fd elitidrottare, att du fokusera för mycket på ett tidsbestämt mål och dra på dig skador. Jag
Mr. B
1963 • Hemma
#5
3 augusti 2014 - 11:51 Redigerad 3 augusti 2014 - 11:59
Gilla 
I många fall är dålig motivation ett problem, Jag gissar att i ditt fall är stark motivation en fara. Det gäller att hålla igen när kroppen börjar signalera problem.

Ta det försiktigt med dina knän. 20kg extra i varje steg frestar nog på.

Annars går det nog bra, skulle jag tro.

EDIT: Ett test med soffliggare och nio månaders träning: https://www.youtube.com/watch?v=HH8nQiILe1Q Du har klart bättre utgångsläge!
1981 • Vegan Runners
#6
3 augusti 2014 - 13:43
Gilla 
Jag tror som övriga att du har kropp och psyke för att klara det, så länge du tränar smart och är förskonad från skador. Gärna mycket "prehab" för att förhoppningsvis slippa "rehab", fokus på promenader och viktminskning innan du ens börjar fundera på intervallträning. Lycka till!
1973 • Järfälla
#7
3 augusti 2014 - 15:33
1 Gilla 
Eftersom de flesta verkar tro på din satsning, så även jag, och även varnar för farorna med t ex överträning så vill jag ge en annan vinkling.

Om du anmäler dig till ett marathon, tränar på ett smart sätt och sen inte skulle klara utmaningen, bryter, blir sjuk etc så kommer du i sämsta fall ha genomfört tio månader strukturerad träning som garanterat fått dig att dels tappa en hel del vikt och dels gett dig en ordentligt bra grund för att sätta ett nytt mål.

Det hela låter som en win-win så det är bara att gå all in :)
HR
1972 • Stockholm
#8
3 augusti 2014 - 17:18
Gilla 
Har du en Mara på senare år i kroppen så kommer det säkert att gå bra.

Om målet är att genomföra Maran så har jag inga större tvivel - men pejla av kroppen så att du inte manglar den för hårt innan Maran. Med din idrottsliga bakgrund har du säkert muskelminne och kroppskännedom som hjälper dig på traven. Lyssna på kroppen och kör en gradvis ökning av träningsmängden i början.

Tio månader är "rätt lång tid" om man gör det rätt, inte har skador i bagaget och en stark vilja. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.