Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 7025 visningar

Skoval, första maran

Petersson
1980 • Linköping
#1
19 juni 2014 - 08:51
Gilla
Jag ska springa min första mara om drygt två veckor (trail). Handen på hjärtat så känner jag mig inte riktigt förberedd, bl a så har jag inte fått till några långpass. Har legat på 3-5 mil i veckan under våren, varav en handfull pass på 20-22 km. Inget att göra åt nu, ska ta tretimmarsrunda i morgon för att testa utrustningen, resten av träningen fram till loppet får bli lugna distanspass på max en mil. Längsta passet någonsin var 31km förra sommaren (i New Balance MT110). Nu till min fråga:

Jag vet inte vilka skor jag ska välja, har tre kandidater:

Nike Wildhorse
Dessa är ganska nya, men jag har verkligen fastnat för dem. Har som längst sprungit omkring 15 km teknisk single track med dem. Har väl sprungit totalt ca ett tiotal pass i dem, mellan 7 och 15 km. Inga hot spots och de känns väldigt skonsamma mot ben och fötter. Vid mycket nedförslöpning så klämmer de en liten aning fram på stortån. En möjlig nackdel är att droppet på 4 mm kan slita lite väl mycket på vaderna eftersom jag är ovan vid längre distanser.

Nike Terra Kiger
Dessa är något längre än Wildhorse så inget tåkläm, men de har lägre tåbox, vet inte hur det påverkar när man är igång i många timmar. Dessa är också väldigt sköna, men inte riktigt lika skyddande som Wildhorse. Sprang ett halvmaralopp i dessa i mitten på maj utan bekymmer.

New Balance MT1210 Leadville
Lite tyngre och klumpigare sko med rymlig passform (foten glider lite i teknisk terräng). Fördelen med dessa är att de med sina 8 mm drop är skonsamma mot vaderna. Dämpningen är tjockare men lite fastare än i Nike, men det kanske är bra vid längre distanser? Har sprungit ett par pass på 20+km i dessa de senaste veckorna och de känns skonsamma mot kroppen, men jag får lite skav eftersom de inte sitter helt tight. Jag var helt säker på att jag skulle springa maran i dessa fram till förra helgen, då jag fick väldigt ont i metatarsal-regionen på kvällen dagen efter 22 km i dem. Ingen aning om det berodde på skorna dock.

Hur skulle ni tänka/göra? ...springer oftast i Saucony Kinvara på asfalt och bana förresten, om det har någon betydelse.
1973 • www.swedentrails.com
#2
19 juni 2014 kl 09:11
Gilla
Tunna strumpor och Wildehorse.

Tycker inte du behöver vara rädd för distansen. Har du klarat 31K i MT110 så funkar nog en mara i de skorna också. Skor med känsla är ALLTID roligare än tjockdojor även om det kanske är skönare för kroppen.. I terräng tycker jag det är enklare att fokusera på känsla än att köra på pannben när det går trögt..

En mara klarar du i lite tighta dojor. Det är inte så ovanligt att man får ont i mellanfoten när man går från flexibla skor till styva. Sån smärta kan bli outhärdlig på några mil.. Jag tycker du ska köra dina lite tighta Wildehorse. Får du ont i tår så kolla efter större efter maran..
1985 • Malmö
#3
19 juni 2014 kl 09:16
Gilla
Eftersom du sprungit 21,1 med dina Nike Terra Kiger utan problem så hade jag satsat på dessa om det känns rätt på dagen för tävling. Du kommer säkert ha gott om andra saker att fokusera på när det blir tungt efter 30km.

Jag brukar köra vart annat pass med träningsskorna (Asics Kayano) och de tänkta tävlingsskorna (DS trainer) de sista två veckorna innan tävling för att känna av.
Det händer nämligen att jag får ont om jag springer för mycket med de ena eller de andra.

Jag tar alltid med mig båda skorna och väljer på plats. Har dock bara blivit DS trainer detta året eftersom de är betydligt lättare och det känns psykiskt bättre.

Lycka till!
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
19 juni 2014 kl 09:20
Gilla
31km i MT110 inger respekt. Kan du springa så långt med den skon så lär du ju kunna springa med i princip vad som helst.
Petersson
1980 • Linköping
#5
19 juni 2014 kl 10:53
Gilla
Tack för goda råd!

Nåja, hade ont ett tag efter den turen i MT110. Det var väldigt kuperat och svårsprunget bitvis, dessutom sprang vi lite fel och fick vända. Det tog längre tid än väntat så vattnet tog slut. Hade med mig vattenfilter, men det dröjde till sista halvmilen innan vi hittade ner till en sjö. Allt som allt drygt fem timmar varav de sista 90 min inte rymde särskilt mycket löparglädje.
Erik Högkvist
1989 • Karlstad
#6
19 juni 2014 kl 11:24
Gilla
Jag ska också springa min första mara om två veckor, Vansbro Marathon för min del, och har även jag funderingar angående skovalet. Jag var länge inställd på att springa i just New Balance MT110, men har börjat få lite problem med vänstra hälsenan och anar att det kan vara p.g.a. ovana att springa längre distanser i så pass minimalistiska skor som MT110. Just nu lutar det åt att jag springer i Salomon Sense Mantra. Det känns inte som ett klockrent val, men jag tror det är de enda skorna jag har som kommer funka bra på en terrängmara för mig.

Med tanke på de lätta hälseneproblemen är jag dock osäker på om jag ens kommer att kunna springa ett marathon om två veckor, men jag får nog helt enkelt vila helt från löpning tills dess och köra cykling och excentriska tåhävningar istället.
1973 • www.swedentrails.com
#7
19 juni 2014 kl 15:47
Gilla
Jag tycker MT110 är en utmärkt sko för längre pass. Har själv tagit mig 45K+ i den utan problem. Greppet på blöt sten är dock uselt och jag tycker mig känna av att skon lutar inåt. Annars är den luftig, dränerar bra, lagom dämpad mellansula och för långpass bekväm passform..
Petersson
1980 • Linköping
#8
19 juni 2014 kl 22:15
Gilla
Tror det var just den lilla lutningen som lämnade lite känningar efter sig.
Icke-greppet på blöt sten har jag erfarit, det höll på att gå illa en gång, nu tar jag det nästan överdrivet försiktigt på sten om jag inte är säker på att den är torr.

Nikes båda däremot, det är som om någon smetat handbollsklister under sulorna. Har bara halkat på lös sten, antagligen för att sulan greppade så bra att stenen lossnade.
Petersson
1980 • Linköping
#9
20 juni 2014 kl 19:12
Gilla
Testade 3 mil med Wildhorse nyss. Funkade hur bra som helst! Lite öm bakom ena hälsenan, men det beror nog på lite för snabbt distanspass i förrgår snarare än skorna idag.

Däremot konstaterade jag att shorts i merinoull ger rejält svid efter 20km om man har tjocka lår. Blir till att smeta glidmedel mellan låren, eller bära tights istället.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
20 juni 2014 kl 19:27
Gilla
Sportslick rekommenderas mot alla skav. Finns hos OL Specialisten.
Krzysztof
1959 • Huddinge
#11
20 juni 2014 kl 23:19
Gilla
Hade liknande problem inför Stockholm Marathon för 3 veckor sedan. Testade mina Brooks Pure Connect med 4mm drop på en 3 mil runda och det funkade bra. Så jag bestämde mig för att springa hela maran i dem och det ångrar jag inte för jag gjorde PB med många minuter. Så jag tycker du ska köra med Nike Wildhorse. Stabila och tyngre skor är säkert bra på året runt träning men inte på en tävling.
1963 • Bromma
#12
23 juni 2014 kl 14:46
Gilla
Vansbro marathon är min största utmaning 2014 och för den har jag inhandlat ett par Inov8 Trailroc 255 som jag tror blir lagom för mej: Ganska lätta men ändå inte så tunna att dobbarna känns igenom vilket brukar bli ett problem för mej på längre sträckor när löpsteget blir sämre. Sen är 43 km trail VÄLDIGT långt för mej så jag kommer att gå mycket, i princip varje uppförsbacke. Och jag har upptäckt att jag vill ha större häldropp vid gång. Dom här har 6mm.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
23 juni 2014 kl 22:18
Gilla
De tyngsta går bort eftersom du just fått ont av ett pass i dem. För små skor brukar ge blånaglar som faller av, men inte för alla. Vet inte om låga eller korta är värst men jag skulle inhandla ett par tåsockor (injinji t ex) för att motverka den risken. Torde minska risken för skavsår också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.