Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4568 visningar

Problem med hälsenor

#1
3 juni 2014 - 11:46
Gilla
Hej,
Jag är nu inne i vända två av hälseneinflammation.
Jag hade som målsättning att springa Göteborgsvarvet i år, och hittade ett träningsprogram som verkade vettigt för min form (2.10)
Dock hann jag bara köra i drygt två veckor innan min allra första löparskada dök upp - hälseneinflammation!
Det blev 12 veckors rehab i form av excentriska tåhävningar.
Jag blev bra och kände mig lycklig och hoppfull - bestämde mig för att köra på Stockholm halvmarathon istället. Hinner springa ett tiotal gånger och sen åker jag på samma skada i andra hälsenan. När jag vaknar upp dagen efter skadan uppenbarat sig märker jag dessutom att jag inte bara har ont i ena hälsenan - utan bådatvå!
Nu sitter jag här och klarar knappt av att gå och undrar om någon har ett gott råd? Sjukgymnast säger att det är excentriska tåhävningar som gäller - vilket jag såklart tänker göra även denna gång även om det inte funkade första gången. Någon vårdcentral får jag inte komma till då dom säger att detta problem endast kan lösas av sjukgymnastik.
Någon som har tankar eller råd angående rehaben?
Någon som har goda råd om skoval när jag är ihoplappad igen? Ska jag köpa skor med inlägg och två meters dämpning? Eller ska jag skola om mig helt och hållet och bli en barfotalöpare?
Springer för närvarande med nike lunarglide och har gjort det i många år utan problem!
1970 • Fagersta
#2
3 juni 2014 kl 12:55
Gilla
Tåhävningar
Annika
1973 • Sköndal
#3
4 juni 2014 kl 08:37
Gilla
Det är bara tåhävningar som gäller. Är du säker på att du gör rätt? (Eftersom det inte hjälpte). Jag har haft hälseneinflammation 2 gånger. Första gången sluta jag träna helt, inga tåhävningar, ingenting. Tog ett år innan det var bra. Förra gången, i dec, gjorde jag tåhävningar och i feb kunde jag börja springa igen men tog det då extremt lugnt. Idag känner jag av det hela tiden men har inga problem att springa iallafall 15km. Det gör lite ont men blir inte värre. Sammanfattningsvis vill jag väl egentligen bara komma fram till att det är tåhävningar som gäller :-)
Jamen
1981 • Lidingö
#4
4 juni 2014 kl 08:52
Gilla
- Excentriska tåhävningar med gradvis ökande belastning. 12-16 veckor (2 ggr per dag, 3 x 15 varje gång.)
- Sko med stort dropp häl-tå. Jag har Brooks Adrenaline.

Jag har även stelhet i stortå och fotleden samt mkt spänd plantarfascia. Sjgymnasten hjälper mig med att töja fotled och massera senan, sen kör jag med tennisboll/bandyboll/golfboll för att massera under foten. Min sjg menar att symtomen från hälsenan kan fortplanta sig och att man behöver lösgöra på flera ställen för att skapa normal rörlighet igen. Det verkar fungera på mig iaf.

Jo, jag har sprungit max 2 gånger i veckan med 2 dagars vila emellan och alt träning övriga dagar. Nu ska jag precis börja med tre ggr/v men alltid ha en eller två dagars vila emellan.
Förresten, en sak till. Asfaltslöpning fungerar inte för mig, springer numer bara i skogen, mycket skonsammare.

Lycka till!
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#5
4 juni 2014 kl 20:37
Gilla
Här har du en artikel med ett program som jag följde förra året när mina hälsenor krånglade. Hittade det i en tråd här på Jogg och det funkade väldigt bra för mig:
http://www.gih.se/Documents/CIF/Tidningen/2006/3_2006/SVIF063%20s23-27.pdf
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.