Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4261 visningar

Skor kontra vadproblem

1971 • Vagnhärad
#1
1 april 2014 - 13:52
Gilla
Har en fundering på om skorna kan påverka så att jag får en massa bristningar i vaden. Tycker att det har blivit fler sen jag bytte från Asics GT till Asics Kayano 19. Nån som vet om det kan spela in??? Jag blir galen av att inte kunna springa frekvent.
1967 • Västra Frölunda
#2
2 april 2014 kl 08:57
Gilla
Du har min medkänsla! Jag har också haft vadproblem under flera år. Men de har gått över med tiden. Sjukt frustrerande att vilja springa men inte kunna.

1# Bästa tipset är koncentriska tåhävningar. Raka och böjda ben. Kör varje dag om du kan. En del kör t o m 2 ggr. Du hittar instruktioner i trådarna här på jogg.

2# Jag började även med kompressionsstrumpor men om effekten är placebo eller inte kan jag inte avgöra.

3# Jag mixade in löpning i skor med lägre dropp. 4mm i mitt fall. Det kan slita på vaderna men också stärka dem så kör med måtta. Jag sprang i Saucony Mirage och tycker att det hjälpte mig att utveckla löpsteget på ett bättre sätt än mina GT 2170. Kayano är om jag förstår det rätt t o m mer dämpade än GT.

4# Sist men inte minst. Det är farten som dödar. Skador får jag när jag springer för fort på träning. Var sparsam med att pressa på och spring inte distans och långpass över prattempo.

Om det är någon tröst så har mina muskler anpassat sig nu efter ett par år och det är sällan gubbvaden ställer till det för mig.

Lycka till med tåhävningarna!

Thomas Ytterström
1977 • Habo
#3
2 april 2014 kl 10:20
Gilla
Jag har kört med kompressions-sleves på vaderna, och excentriska tåhävningar. Men det som jag tycker har gjort verklig skillnad är att köra med foamroller (alternativt brödkavel eller vattenfylld petflaska) på vaderna när det är spända efter löpturen. Det gör riktigt riktig ont, men mjukar upp muskeln, och det inbillar jag mig förebygger bristningar.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#4
2 april 2014 kl 13:19
Gilla
Christian, du menar excentriska tåhävningar va?

Kayano är ju en tämligen uppbyggd sko så jag har svårt att tänka mig att det beror på skon per se. Ofta är det ju en övergång till mer minimalistiska skor som kan leda till problem med bristningar i vader och hälsenebesvär, vilket hände för mig förra året. Finns det några andra skillnader i din träning utöver skobytet? Hårdare träning? Mer löpning i uppförsbackar? Mer löpning i kallt väder?
1967 • Västra Frölunda
#5
2 april 2014 kl 13:53
Gilla
Robert, just det menade jag! Det gick lite fort när jag knappade på telefonen och pysslade med annat samtidigt.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.