Löpning Avancerad träning 27 inlägg 7144 visningar

The Cool Impossible

Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#1
21 januari 2014 - 13:44
Gilla
Jag har läst boken the Cool Impossible av Eric Orton.
Han lovar stora förbättringar om man följer hans ider och träningsprogram.

Han har många styrkeövningar med pilatesboll. och även med egen tillverkade balansplattor (säljes av born2run).
En vanlig balansplatta i miniatyr som man ska stå på med framfoten och en platta som är stabil men lutar 15-17 grader som man också ska balansera på med framfoten lutandes åt olika håll.
Plus ett ganska hårt träningsprogram med löpning 5-6 dagar i veckan.

Är det någon som har erfarenhet av Eric Ortons träningsprogram?
Funderar på att prova, så det vore intressant att höra från någon som redan provat.
< < < 1 2 > > >
HR
1972 • Stockholm
#2
21 januari 2014 kl 14:15 Redigerad 21 januari 2014 kl 14:16
Gilla
Han har vettiga tankar och lite helhetstänkande och verkar sympatisk. Samtidigt ska man inte glömma bort att han säljer en produkt.

Det finns i mitt tycke klart bättre (och billigare) varianter av hans balansplattor. Man kan t ex köpa en balans-dyna som jag tycker är överlägsen för rehab/prehab. Den jag använt för att behandla stukad fot heter Balance Beam och finns att köpa relativit billigt lite varstans. Har en på utlån till Jogg.are.

Ingen av de balansplattor/brädor som jag sett/provat genom åren fungerar lika bra tycker jag. Dynan jobbar mycket bättre med småmuskulaturen i fötterna.

Ta till dig det positiva och handfasta i boken och lägg pengarna på annat än "slant boards" för överpriser. Vi i Sverige som springer i snömodd och snö får all den fotledsträningen gratis dessutom. :)

Nu kommenterar jag inte den övriga träningen som han förespråkar - det vet jag för lite om. Jag vet heller inte om det är relevanta övningar för löpning eller om de faller under "allmänt välmående" vilket i slutändan trots allt hör ihop. Pilatesboll borde alla ha hemma. :) Hemma hos oss används den lite för sällan bara.
Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#3
21 januari 2014 kl 15:10
Gilla
Jo,
Deras balansplattor ihop med övningsvideo kostar $165 plus frakt.
Det går ju att bygga egna plattor ganska enkelt om det skulle vara ett effektivt träningsredskap. Övningarna finns beskrivna i boken.
Har en mjuk balansplatta/kudde hemma man den står man med hela foten på.
Balance beam verkar intressant. Laddar upp en bild. Är det en sådan här?
Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#4
21 januari 2014 kl 15:13
Gilla
Hm,
fungerade visst inte att lägga upp en bild.
Här är en länk istället. http://www.medema.se/airex-balance-beam-mini-p-1462-c-579.aspx
#5
21 januari 2014 kl 15:13 Redigerad 21 januari 2014 kl 15:12
Detta inlägg har raderats
Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#6
21 januari 2014 kl 15:13 Redigerad 21 januari 2014 kl 15:13
Gilla
-
HR
1972 • Stockholm
#7
21 januari 2014 kl 19:08 Redigerad 21 januari 2014 kl 19:08
Gilla
Å fy fan, 165 dollar!
Nä du, det känns lite väl mycket. Skulle tycka att hälften av det vore för dyrt.

Utan en screening (funktionellt muskel/styrketest) så kan de ju ändå inte garantera dig skadefrihet oavsett hur många leksaker de skickar med. De kan heller inte bedöma din teknik på avstånd. Det finns säkert någon friskrivningsklausul med i paketet typ "consult your physician before starting any exercise regimen".

Det finns så mycket bra och gratis kunskap att ta del av att jag skulle avstå.
Det är inte direkt komplicerat att ta upp löpning och har man inte skadehistorik så kan man ju följa ett program som är anpassat för nybörjare eller för folk med träningsvana. HAR man skadehistorik så får man ju anpassa sin träning och kanske söka praktisk hjälp med upplägg.

I vår ålderskategori så har vi ju växt upp i den aktiva generationen med gympa i skolan och så har vi förhoppningsvis tagit för oss av aktiviteter under våran uppväxt på eget bevåg och har man någon som helst idrottslig aktivitet på senare år - och inte bara stillasittande på jobb och i bil till jobbet.

Har man varit passiv sista tio åren så är det klart att man är mer benägen att råka ut för löpskada när man ska dra igång musklerna igen och kanske är lite ivrig att komma igång. Det brukar ju gå bra tills det tar stopp. ;)

Jag tror du kan fokusera mer på löpbiten än balansplattebiten. Det känns som "merförsäljning" och lite typiskt amerikanskt att försöka göra ett "system" av något så enkelt som löpning. Du kan ju alltid revidera din löpträning i realtid och det gör att du kan prova dig fram även om du kör försiktighetsprincipen. :)
1975 • Göteborg
#8
22 januari 2014 kl 10:57
1 Gilla
Från en recension av boken:

"From the beginning, Eric challenges us to think big. He tells us that by following his methods we can take our running to a totally new level. This is The Cool Impossible. Eric asks us to imagine ourselves taking on big goals and achieving them. Not just in running, but in life. He encourages readers to go beyond what they thought possible. Stop trying to nail down exactly what you think you can do, and let you body and mind take you to a new level by listening to your inner strengths."

Så unikt. Har aldrig hört någon förespråka något så omvälvande och klokt förr.

Jag anar osökt att hela boken är författad med hjälp av en floskelgenerator.
HR
1972 • Stockholm
#9
22 januari 2014 kl 17:36
Gilla
Stephan #8:

Ja, jag ville själv inte nämna det men en del verkar tycka att det är en del "utfyllnad" i boken som man kunde varit utan. En lättläst och praktisk löparbok hade ju varit betydligt tunnare men en del kanske hade tänkt "is that it?".

Kokar man bort flosklet så blir det ju bara den praktiska märgen kvar och för en del är det för torftigt att knapra på. Löpning kan ju rent praktiskt sett verka rätt tråkigt vid första anblicken. Det säljer mer om man säljer en känsla av uppfyllnad dvs ett "koncept" och inte en "guide".

Jag har svårt för när något så enkelt/naturligt som löpning ska omhöljas i ett magiskt sken med en "hemlighet" som författaren skall förmedla som öppnar en "portal till en helt ny värld" när det egentligen räcker med att öppna ytterdörren och ge sig ut. Men det låter inte lika karismatiskt förstås. Boken känns vid första anblicken väldigt amerikansk till sättet. Självsäker och ofelbar på samma gång.

Kan man se igenom det och undvika merförsäljningsfällan med onödiga attribut så finns det en del tänkvärt som t ex helhetstanke med träning och så vidare som man absolut kan ta till sig.

Så jag vill inte helt såga boken men jag tycker den följer den lättköpta mallen och inget jag själv skulle ha i hyllan. Den hamnar i samma genre som "Born to Run" - även om TCI säkert är mer praktisk.

Roland Söderström
1962 • Onsala
#10
23 januari 2014 kl 03:34
Gilla
Henrik,
Den dar Balance Beam ser intressant ut!
Hur gor man ovningar pa den?
Forsokte googla men hitta inga ovningar, bara salj-siter.
HR
1972 • Stockholm
#11
23 januari 2014 kl 07:59 Redigerad 23 januari 2014 kl 08:00
Gilla
Det finns en del: den är till att börja med svår att bara stå!

Försöker man stå still på den så känner man hur foten får jobba i alla riktningar för att hålla balansen. På de flesta plattor känner man inte hur småmusklerna jobbar och man kan oftast stå "bekvämt" ganska länge.

Sedan kan man göra rörelser med andra foten i luften medan man står - vilket gör den ännu mer "instabil".

Sedan kan man göra "draken" eller liknande.

Jag har två balance beam av den här varianten: http://www.medema.se/airex-balance-beam-mini-p-1462-c-579.aspx
En är på utlån till rehabbande Jogg.are. :)

Den finns i upp till 160cm längd. På den kan man gå "på lina" eller göra "hunden" eller andra mer renodlade viktövningar med hantlar/stång.

Här finns en del varianter, den ovala är "billig" och är en nyare modell, samma funktion dock.
http://www.medicalfitness.se/produkter.php?view=productListPage&category=103

1963 • Stockholm
#12
24 januari 2014 kl 10:00
1 Gilla
Christian #1

Jag läste boken tidigt i höstas och testar nu lite av hans idéer. Det går ju att själv göra en lutande träplatta om man är lite händig, (eller har en närstående som är det, vilket jag har … tack E!), med en träbit och en halv rundstav.
Sen har jag anpassat hans veckoprogram efter mina förutsättningar och jag blir långsamt bättre, sprang t ex Xtremen i Ursvik i söndags och var förstås lite stel på kvällen men nästa dag var jag fit for fight igen. Och jag har bara sprungit regelbundet, 3-4 ggr/veckan, de senaste två åren. Och är inte direkt ung, om man säger så ;).
Kan ju inte med säkerhet säga att mina relativa framsteg beror på Ortons idéer - verkligen inte - men bokens upplägg inspirerade mig och hjälpte till att ta mig till nästa nivå helt klart. Han fick mig att drömma om att springa länge på de där stigarna, uppleva naturen och lugnet i skogen, förmågan och styrkan i min egen kropp.

#8 och #9: För er som inte har läst boken - varför dissar man förresten något som man inte har läst? - det är klart att det kan låta som floskler när man bara återger ett citat utanför sitt sammanhang, som #8 här ovan, vilken bok som helst om idrott eller hur man förbättrar sina prestationer kommer låta fånig och floskelrik om man inte ser helheten. Fråga vilken toppidrottare som helst, den som inte jobbar med den mentala biten eller tycker det är fånigt kommer inte särskilt långt.
Att det inte är direkt komplicerat att ta upp löpning betyder inte att det är lätt att göra det och sen ta sig vidare och bli bättre utan skador. Vore det lätt skulle väl alla springa runt som galningar ;).

Orton gör det som måste göras i en sån här bok, han försöker inspirera och han gör det på ett litet annorlunda, och som jag tycker, lyckat sätt.

Om ni vill kan jag försöka lägga upp en bild på min hemmagjorda balansplatta :)
1976 • Solna
#13
24 januari 2014 kl 10:49
Gilla
Jag har själv läst delar av boken och har funderat på att bygga en egen platta. Så Agnete lägg gärna upp en bild så jag kan se hur du löste det.
1965 • Eksjö
#14
24 januari 2014 kl 11:15 Redigerad 24 januari 2014 kl 11:17
Gilla
Jag håller på att läsa boken nu men jag har redan lagt ifrån mig den tre gånger. Man kan ju hoppas att den blir bättre men hittills är det bara att han berättar om vad man skall få lära sig längre fram i boken. Jag har oerhört svårt för den sortens selfhelpupplägg, IMHO är det en stor röd varningssignal om första fjärdedelen är "filler lines" för att få boken att se tjockare ut än vad den behöver vara. Råkade ut för en riktigt hemsk förra året, som jag lyckligtvis har förträngt vad den hette men den var skriven av någon triathlet som åkt iväg och levt med någon indianstam någonstans (ni fattar var den iden var stulen ifrån) och efter 80 sidor av kanske 250 så var det fortfarande "du kommer att få lära dig hur..." bla bla bla utan att det ännu kommit något handfast av intresse alls och då gick den till pappersinsamlingen. Enda anledningen att jag ännu inte slängt Ortons bok är förmodligen att han hyllas av just Chris McDougall i Born To Run.
1975 • Göteborg
#15
24 januari 2014 kl 12:33
Gilla
Kanske för att det går tretton på dussinet av löparböcker, hjälp till självhjälp och annat onödigt författat av diverse självutnämnda gurus som påstår sig ha hittat den ultimata lösningen för precis alla, allt förpackat i kommersiellt omslagspapper med anspråk som går långt utöver vad dom har faktiskt har täckning för?

En betydligt billigare och förmodligen klart mycket bättre lösning är att bara vara ute och springa, och inte vara så ängslig över att "göra rätt" eller träna "suboptimalt". Hur många böcker i den genren tror ni Tadese och Farah har läst, t ex?

Diverse balansplattor och lister för att träna ankelstyrka är inte direkt något nytt påhitt. Kvarstår alltså att fylla ut en redan rätt självklar text med diverse floskler och lösrykta anekdoter om hur bra allting blir om man bara gör just den författaren förespråkar, samt sätta ett klatschigt namn på alltihop - t ex The Cool Impossible.
1963 • Stockholm
#16
24 januari 2014 kl 13:46
1 Gilla
Bild uppladdad av Agnete
Och rejäl floskelvarning på #15, Stephan! Har man liksom också hört förut. Men slappna av, det är väl helt okej, vi rör oss ju på väl upptrampade stigar här. Inget nytt under solen, jadajada.

Men till de som är intresserade av ett tydligen supergammalt påhitt ;), så här löste Edward, min medlöpare, det i en enkel och billig men fungerande konstruktion, från sidan och underifrån:

Och vi tar förstås inget ansvar för ev skador etc etc
Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#17
24 januari 2014 kl 21:53
Gilla
Agnete
Jo, det är nog så att man får ta till sig det som man tycker passar.
Tack för de fina bilderna, jag ska nog prova att bygga något liknande.
HR
1972 • Stockholm
#18
24 januari 2014 kl 22:04
Gilla
Agnete: det beror på hur mycket man läst i sina dagar av träningslitteratur.

Det är rätt tröttsamt när någon ska vinkla det till som Orton verkar göra och när man sållat russinen ur kakan så står det till sist samma sak som i andra böcker - ibland till och med mindre trots mer text! Det finns otroligt många liknande "budskapsböcker".

Lägg märke till att jag uttalade mig positivt om budskapet i sig. ;)

Jag håller med #14 i synsättet.

Det finns även någon svensk som skriver om kost/träning (Jonas någonting? Lade inte namnet på minnet då boken är ren skit) som också skriver i "selfhelp-anda" där varje stycke är en "cliffhanger" som inte leder någonstans än vidare till nästa stycke.

Varje mening är ett löfte om något stort som ska komma - men aldrig kommer...

För en van läsare så inser man snabbt att personen _inte_ har mycket att säga i form av budskap - men försöker på ett klumpigt sätt fylla ut sidorna. Det känns billigt och underskattar läsaren. För mig är det rent slöseri med tiden att läsa sådan böcker - då läser jag hellre antingen ren fakta eller science fiction.

För övrigt så tycker jag din fotbräda ser ändamålsenlig ut - jag hade hellre gjort en efter din ritning än köpt en. :)
1963 • Stockholm
#19
25 januari 2014 kl 10:15
Gilla
Nu är jag nyfiken: Vilka dåliga och liknande "budskapsböcker" om löpning tänker du främst på? Av de som finns ute på marknaden nu alltså.
HR
1972 • Stockholm
#20
25 januari 2014 kl 18:39 Redigerad 25 januari 2014 kl 18:41
1 Gilla
"Born to Run" t ex, den inspirerade inte mig och den lärde mig ingenting - fick anstränga mig för att läsa den och det slutade med att jag ångrade att jag läste ut den. En riktig skitbok enligt mig - men den inspirerar andra.

"Finding Ultra" är en annan. Fin historia i sig - men en mycket narcissistisk bok och lite "medelålders man krisar och blir Ultralöpare". Tyckte inte att han var intressant som person överhuvudtaget men gläder mig åt att han ryckte upp sig i sitt liv.
https://www.goodreads.com/book/show/13152949-finding-ultra



"To be a Runner" läste hos bekant som hade den i hyllan. Löpningen och livet avhandlas lite på rutin utan att inspirera men ska förmedla "hur man blir en bättre person av att bli en löpare".
https://www.goodreads.com/book/show/10814907-to-be-a-runner

Han har skrivit andra bra böcker dock.

Fler än så kommer jag inte på.

Senast jag var i Kanada (i somras) så bläddrade jag i hyllorna där (mycket större utbud än här hemma) i jakten på något intressant men det finns inte mycket kul på marknaden överhuvudtaget i form av "budskapsböcker".

Jag nappar nog inte på "budskapsböcker" över huvud taget. Jag nappar mer på "kunskapsböcker" och där finns det ju ett flertal fina titlar. Där finns det många böcker som är bra läsning för löpare på alla nivåer och JAG tycker de är mycket mer inspirerande än klyschiga "budskapsböcker" som (jag tycker) är både sämre skrivna och innehållsfattigare.

Men min smak är ju min egen personliga smak.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.