Löpning Avancerad träning 59 inlägg 12749 visningar

Landa på hälen är mer löpekonomiskt.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#1
6 september 2013 - 09:23
Gilla
http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/publishahead/Rearfoot_Striking_Runners_Are_More_Economical_than.98251.aspx?utm_content=buffere6816&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaign=Buffer

Det här är väl egentligen inget nytt, väldigt många duktiga marathonlöpare (speciellt på motionärsnivå) springer med "glid-stilen", dvs mycket markkontakt, långa steg och landar på hälen. Inte så snyggt kanske. Tänkte på det senast i damernas VM-mara där Valeria Straneo krossade alla (utom en) de gasell-löpande, framfotslandande östafrikanskorna, med sin effektiva glid-stil med kraftig hällandning.

Det som är intressant är ju just att så många jobbar med att springa mer åt "flyg-stil"-hållet, inklusive jag själv, med ett snyggt steg osv. Men den här studien visar tydligt att glid-stilen är mer ekonomisk.

Så för marathon tror jag nog nästan att de flesta skulle springa fortare om dom sprang "fulare".

Mindre löpskolning och mer "spring ungefär som de som tävlar i gång"?

Synpunkter på det?
< < < 1 2 3 > > >
1977 • Morgongåva
#2
6 september 2013 kl 09:32
Gilla
Jag är ju inte sådär jätteinsatt, men jag tycker mig ha fått uppfattningen om att de flesta som försöker lämna häl-löpningen gör det för att minska påfrestningen och skaderisken mer än att vinna i effektivitet?

Alltså bland motionärer då menar jag, där kanske inte ett helt effektivt löpsteg är det viktigaste, utan snarare att må bra och inte bli skadad.

Annars kan jag tänka mig att med moderna skor så kan det nog finnas en effekt-fördel att liksom rulla på foten när det gäller plan asfalt. Människan är ju inte evolutionärt specialiserad att springa på bana direkt.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
6 september 2013 kl 09:37
2 Gilla
Jag försöker springa så tyst som möjligt
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
6 september 2013 kl 09:45
Gilla
Johan, jag tror kanske att de flesta som försöker lämna häl-landningen pga skadeproblem, springer med "flyg-stilen" OCH landar på hälen. Det är nog en riktigt dålig kombination.

Men om man liksom glider fram, så som många rutinerade marathonlöpare gör, så är nog inte häl-landningen så värst skadeframkallande.

Det är väldigt påfrestande för vaderna att "springa snyggt" i ett helt marathon.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
6 september 2013 kl 09:45
Gilla
Staffan, ja det kommer man nog långt på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
6 september 2013 kl 09:49
Gilla
Det är en intressant fråga. Notera att stegfrekvensen var lika enligt abstractet och var man landar med foten är den faktor som är viktigast för löpekonomin. Att EN löpare är riktigt snabb med "fel" löpsteg bevisar ingenting.
Mellanfotslandning ger dock en fördel som jag inte tror finns med i studien (inget nämnt i abstract): man kan springa med lättare skor utan den stora skaderisk hällöpare skulle få. Jag kan springa en mara i skor på 100g (nåja, 120 i US13) men skulle inte våga hällöpa ett marathon på asfalt i nåt under 250g ungefär.
Haile Gebrselassie sa i en intervju att han löpte på framfoten på 10000m men på mellanfoten på marathon för att framfotslandningen var för krävande på de riktigt långa sträckorna.
Det har tidigare visats att barfotalöpare har sämre löpekonomi än löpare i lätta skor men att tunga skor gav sämre ekonomi. Det är klart värt att utreda vidare.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
6 september 2013 kl 09:56
Gilla
Oldboy,

Jag har testat lite själv att springa ungefär som en "gångare". Jag tror att det är rätt skonsamt även fast man landar på hälen. Man lyfter inte fötterna så högt och det blir en mjuk landning även om man landar mer på hälen. Jag tror det går att springa så även med lätta skor. Eller rättare sagt, jag vet flera som gör det.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#8
6 september 2013 kl 10:05
Gilla
Det måste ju finnas en gräns neråt där. Försök landa på hälen barfota.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#9
6 september 2013 kl 10:07
Gilla
Nej det går ju inte, men med t ex ett par Adios eller liknande så funkar det nog.
1971 • Nykvarn
#10
6 september 2013 kl 10:15
Gilla
den visar väl inte TYDLIGT att glidstilen är mer ekonomisk,

Liten studie och det centrala är väl inte fotens landning utan var i förhållande till kroppen center of mass som landning sker där en landning framför tyngdpunkten (som i princip alltid sker vid hällandning/RF) bromsar mer än en landning som sker mera centralt under tyngdpunkten, MF), lite oklart om man tagit hänsyn till detta, "step length" nämns men inte hur långt fram landning sker.

"though the difference was not significant at 15 km[middle dot]h-1, p=0.07" 15 km/h är ju mycket lägre än marathonfart för både manliga och kvinnliga elitlöpare och frågan är vad som hänt om de t ex inkluderat även 17 km/h i testet?

Sedan är jag också lite inne på Oldboys och Johans resonemang, en mera mittfota landning tillåter mer löpning i lättare skor och ger inte samma belastning/skadeverkan på knä och höft.

Men visst går det utmärkt att springa fort även med en rullande hälisättning, vår egen Musse är ett exempel på en marathonlöpare med ett ganska långt steg/låg stegfrekvens, i jämförelse med andra elitlöpare.
1967 • www.sapiens.se
#11
6 september 2013 kl 10:30
Gilla
Det går ju inte att posta bilder här så jag bloggade lite om landning idag och där har jag lagt in två bilder tagna under Folksam GP där det sprangs riktigt d**a snabbt.

Kolla in fotisättningarna!
http://maramackan.wordpress.com/2013/09/06/landning/
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
6 september 2013 kl 12:01
Gilla
"den visar väl inte TYDLIGT att glidstilen är mer ekonomisk, "

Staffan, med tydlig menade jag att resultatet var signifikant, 5% bättre löpekonomi, i a f upp till farter på 15 km/h. Utöver det var det inte signifikant. Så jag tror att dom sprang fortare, men man kunde inte se att löpekonomin var bättre över 15 km/h.

Det som jag tycker är intressant i det här är väl mest att många motionärer jobbar hårt för att landa på framfoten, men vi kanske skulle vara snabbare på hälen när vi springer marathon?

Jan, intressant inlägg från dig.

1971 • Nykvarn
#13
6 september 2013 kl 12:28
Gilla
Ah, OK Gabriel.

Jag tror vi är överens om att den fokuseringen på "framfotalöpning" inte är alltigenom lyckad och också att det inte finns en löpstil/ett löpsteg som passar alla. Utan att mixtra alltför mycket med sin egen löpstil genom att springa runt och spänna sig finns det ändå detaljer vi motionärer kan slipa på för att bli mindre skadebenägna och effektivisera vår löpning men gissningsvis är rden eventuella esultatförbättringen av marginell betydelse, i alla fall i jämförelse mot att träna mera.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#14
6 september 2013 kl 12:48
Gilla
Samtidigt finns studier som tyder på motsatsen, så vad ska man tro?

Vet inte riktigt vad "glidstilen" innebär. Man kan säkert löpa hyffsat effektivt även med förfinad hällöpningsteknik. Ändå är det självklart så att med de tunga hälisättningar man ser hos många motionärer ute i spåren försvinner en betydande mängd energi som deformation av underlag (och tjock skosula).
Rent löptekniskt borde det vara lättare att löpa mer ekonomiskt med fram/mittfotsisättning (och därtill lämpliga skor).
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
6 september 2013 kl 13:23
1 Gilla
Sverker,

Här är en video som förklarar "glid-stilen" och "flyg-stilen" eller "gazelle-stilen":
http://youtu.be/tJWPwVF30yo

Jag tror att "glid-stilen" är mer kompatibel med häl-landning och att man kan nå en väldigt bra löpekonomi på det viset.

Om man är kenyan och springer marathon i 3-minutersfart, ja då är det naturligtvis något annat. Men för personer som mig själv kanske det är bättre att springa mindre som en kenyan och mer som en glidare? Det är något att fundera på i a f tycker jag :)
1975 • Göteborg
#16
6 september 2013 kl 13:34 Redigerad 6 september 2013 kl 13:34
Gilla
Tittar och tittar, men jag tycker det ni kallar "glid-stil" mer liknar mellanfotslandning. Det är möjligt att hälen tar i en bråkdel före, men när belastningen kommer ser det i nästan samtliga fall ut som om kroppen är rakt ovanför fötterna.

Springer man långsammare blir nog effekten av häl-löpning mer påtaglig eftersom steget är stolpigare och belastningen på knäna kommer tidigare.

Men det är bara min femma.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#17
6 september 2013 kl 13:47
Gilla
Stephan, fast det är egentligen 2 olika saker.

Man kan landa på hälen med både glidstilen och med flygstilen.

Grejen är väl just att med glidstilen så blir inte smällen så hård när man landar eftersom man är så när marken hela tiden och då kan man ta sig fram med ett längre steg och hög kadens och då kan det gå fort och samtidigt vara ekonomiskt.

Det som många motionärer gör är att dom springer med långa steg, låg kadens och landar på hälen och är man inte grymt stark i leder och ligament så blir man skadad fort.

Men använder man häl-landningen tillsammans med glid-stilen så kanske man får en fördel istället?

Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#18
6 september 2013 kl 13:53
Gilla
Har tittat och håller med Stephan. Vad jag kan se på videon (och ser på löpare i min omgivning) är att gazellerna som älgar fram med stora kliv landar mer på hälen än glidarna.

Försöker själv "glida" fram utan vertikal rörelse och det känns mer naturligt med mitt/framfotslandning.
1974 • ÖREBRO
#19
6 september 2013 kl 14:33
Gilla
Mycket spännande diskussion! Och tack för den där länken Gabriel.
1965 • Täby
#20
6 september 2013 kl 15:13
2 Gilla
Ett problem, tycker jag, är att man blandar ihop två saker.

A: Hur långt framför kroppen slår foten ner. Många verkar överens om att "overstride" (översteg?) ska man nog undvika.

B: Vad tar i först i landningen.

Många verkar fokusera på A men ändå använda begrepp som "hällandning", tåspringa etc.

Men egentligen kan man ju med litet översteg landa lite hursomhelst. Dom flesta tenderar nog att få mer "tå" ju snabbare dom springer.

Och, man kan även med stort översteg landa hursomhelst. Men där är det nog mer naturligt att landa häl. Och en del som vill springa "naturligare" kanske hamnar med stort översteg och mitt/tå (vilket jag gjorde innan jag piskade upp kadensen).
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.