Löpning Träning 2 inlägg 2806 visningar

Frågor om puls och runkeeper

Niklas L
1973 • Malmö
#1
8 augusti 2013 - 14:42
Gilla 
Hej. Jag har kommit igång med träning nu och undrar lite om pulszonerna.

Första gången jag sprang i år låg jag i puls zon 80-90 och 90-100% i 6 km trots att jag är ganska otränad och något överviktig. Har räknat min maxpuls enligt schablon 220-ålder(40)

Bör jag göra ett maxpulstest?

När jag som nu kommit igång med runkeepers running 4 fatloss program i appen vill den att jag håller 70% av maxpuls. Det är ett power walk tempo för mig. Så fort jag börjar jogga sticker pulsen upp i c:a 80% eller mer av schablonuträkningen men jag blir inte speciellt trött...

Hur ska jag tolka kroppens signaler?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
8 augusti 2013 - 20:24
Gilla 
Om du vill veta maxpulsen måste du göra en maxpulstest. Formeln 220-ålder är värdelös på individnivå och inte ens optimal på gruppnivå.

Spring, jogga i stället i ett tempo du nätt och jämt kan konversera i. Det är VÄLDIGT individuellt var det hamnar relativt maxpuls, men säger desto mer om lämplig lågintensiv träning som man kan lära sig orka relativt länge och därigenom förbränna en hel del fett och hög andel fett.

Orsakerna till att lämplig puls/maxpuls är olika för olika är bl a att hjärtats slagvolym ökar lite olika för olika löpare och i synnerhet relativa nybörjare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.