Löpning Avancerad träning 6 inlägg 3602 visningar

Lite frågor om puls, ålder och snusning

Andreas Josefsson
1976 • Torsby
#1
24 augusti 2009 - 20:31
Gilla 
Hejsan.. Tänkte höra om någon annan har samma erfarenheter som jag. Köpte en polar pulsklocka 2001. Var då i 25-års åldern. Vid tävling 5-10km brukade jag snitta över 180/min. Jag slutade under denna period snusa ett tag och märkte att jag kunde pressa pulsen några slag till. Jag tränade med klockan något år, sedan slutade jag använda den. nu har jag återupptagit pulsklockan igen. Jag är minst lika vältränad som då, tiderna är faktiskt bättre, men jag kommer inte alls upp i puls som innan. Typ 10-15 slag lägre.. Även vilopulsen är lägre. Är det endast åldersökningen? Vet ju att man tappar ca 1 slag per år, men känns lite väl långsökt..
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
24 augusti 2009 - 20:37
Gilla 
Ja nu är du 33... alltså tio år åldre... tio slag lägre maxpuls. Det låter väl rimligt? Men sedan tror jag man sällan kommer upp riktigt i maxpuls på träning. Sprang mitt första lopp i helgen och slog pulsrekord (202) utan att egentligen känna att jag tagit ut mig helt. Pröva springa ett lopp om du inte redan har gjort det. Dessutom behöver väl inte en lägre maxpuls vara några problem... om du känner sig lika vältränad alltså... bara andra pulszoner.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
24 augusti 2009 - 20:55
Gilla 
Om maxpulsen är hög eller låg är i stort sett helt ointressant. Det viktiga är hur mycket blod hjärtat kan pumpa. Dvs [kapacitet per slag] * [antalet slag]. Folk med hög maxpuls brukar ha litet hjärta, och tvärtom.
Frida
1986 • Sollentuna
#4
24 augusti 2009 - 21:02
Gilla 
Wow! Mitt specialämne.

Andreas:
1) "slutade under denna period snusa ett tag"
- hur långt är "ett tag"?
- började du snusa sen igen?
- snusar du fortfarande?

I dagsläget håller vi på med en liten kartläggning av olika fysiologiska parametrar och påverkan av snus, studieupplägget bygger på testning av "vanesnusare" som snusar - sedan slutar snusa under 6 veckor - och gör om testerna i snusfritt tillstånd.

Vad jag läst hittills har man inte funnit att snus har någon påverkan för maximal hjärtfrekvens.
Den sänkning som du ser nu kan nog, som tidigare nämnts i tråden, vara beroende på åldern. Detta under förutsättning att allt annat är lika: uppladdning inför "maxpulsmätningen", hur själva maxpulsmätningen går till, osv...
Andreas Josefsson
1976 • Torsby
#5
24 augusti 2009 - 21:58
Gilla 
Hej Frida! Jag slutade snusa helt några månader. Jag märkte ganska snart att vilopulsen på morgonen sjönk. Jag snusar regelbundet för tillfället, har gjort uppehåll några veckor i stöten emellanåt. Jag har inte noterat några sämre tävlingsresultat de perioder jag använt snus. Men då jag vet att snus bidrar till kärlsammandragning undviker jag alltid snus på tävlingsdagen. Tack för alla svar!!
1972 • Västerås
#6
23 november 2009 - 00:00
Gilla 
Snus... Jag är själv en notorisk missbrukare. Började sova med snus för tio år sen och har verkligen svårt att se hur jag ska kunna ta mig ur den ovanan. Det bästa med min nyfunna passion löpningen är att mina rundor faktiskt är de längsta tider jag går utan snus på hela dygnet. Jag lägger typiskt ur senast 10 minuter före uppvärmning, och handlar det sen om ett långpass kan det bli 1 1/2 - 2 timmar utan snus. Sen åker prillan snabbt in, oftast innan duschen. Den väntande burken kan fungera som en extra morot som får mig att spurta ordentlig, men allt som oftast är suget efter snus obefintligt när jag springer.

Springer aldrig med snus inne, det skulle kännas konstigt. Kan heller inte rekommendera löpning med snusburk i fickan. Jag snusar löst = pappburkar. Kan bli riktigt geggigt tillsammans med svett och regn.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.