Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 82602 visningar

Ont i knävecket, sena/muskelfäste

Gustav
1980 • Stockholm
#1
28 april 2013 - 12:03
Gilla
Sprang mitt första lopp förra lördagen. Efter det hare jag ont i yttre senan/muskelfästet i höger knäveck. Gjorde ont i två dagar efter när jag gick och sen försvann det. Har behandlat med Voltaren gel. Har testat att springa försiktigt men det kommer tillbaka ganska direkt. Har testat att simma och det har funkat bra.
Ska springa Kungsholmen runt (halvmaran) nästa helg och vill verkligen klara den. Vad ska jag göra??? Nedan är dagens pass inklippt. Kolla gärna min dagbok den senaste veckan.
Alla tips, erfarenheter och tankar mottages tacksamt!!!

"Klarade 1.5k innan senan/muskelfästet i knävecket började göra ont. Gör inte jätteont men orolig att det ska bli sämre. Måste stretcha och massera mer tor jag.
Alternativen:
Fortsätta kort och lugnt några pass och hoppas på det bästa på KHR.
Vila ev simma fram till KHR och hoppas på det bästa.
Skippa KHR och köra rehab, kolla upp med idrottsläkare etc.
Annat?"
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#2
28 april 2013 kl 13:07 Redigerad 28 april 2013 kl 13:07
Gilla
Jag har nyligen haft liknande besvär men fortsatte springa efter att ha pratat med min naprapat. Baserat på den beskrivning av besvären jag gav honom så tyckte han att vi kunde vänta och se och blev det inte bättre efter ett par veckor så skulle jag höra av mig igen. Nu är jag mer eller mindre besvärsfri och har hela tiden fortsatt springa mer eller mindre som vanligt med undantag för en vecka då jag var sjuk.

Voltaren gel är ingen behandling, det enda den gör är att lindra smärtan och hindra kroppen från att läka sig själv på effektivaste sätt. Innehåller också Diklofenak som är med bland de 10 mest rapporterade läkemedel vad gäller allvarliga biverkningar.

Jag önskar att alla dem som envisas med att använda anti-inflammatoriska läkemedel som Voltaren verkligen läste på vad följden för kroppen kan bli, som försämrad hållfasthet i den skadade vävnaden, till exempel.

Vad gäller KHR så skulle jag ta det lugnt några pass och ändå ställa upp i loppet. Det sagt så skulle jag ändå ta det lugnt och inte satsa på något personbästa utan ta det lite lugnare och lägga fokus på att ha roligt och suga in stämningen under loppet.

Lycka till!
Gustav
1980 • Stockholm
#3
28 april 2013 kl 13:25
Gilla
Klockrent svar, det var typ det jag ville höra! Vad glad jag blir =)
Får helt enkelt köra på lite lugnt och se hur det går. Det gör ju faktiskt inte så ont att jag inte kan springa utan bara lite oroande. Får hoppas att det löser sig med tiden då.

Angående Voltaren, det hade jag ingen aning om! Då åker den rätt i soptunnan. Tack för bra info!
1968 • luleå
#4
28 april 2013 kl 22:19
Gilla
Jag har precis som du beskriver.
Jag har prövat allt. Tills sist gick jag till en sjukgymnast bästa av dom bästa.
Jag hade helt enkelt för svaga rumpmuskler.
Jag fick ett tufft program enbart för rumpan.
Det känns genast bättre. Har kört programmet i 2 veckor. Jag ska snart på återbesök.
Gustav
1980 • Stockholm
#5
28 april 2013 kl 22:43
Gilla
Ok, intressant. Hur tränar man rumpan på bästa sätt?
1968 • luleå
#6
1 maj 2013 kl 21:50
Gilla
Jag fick några övningar den ena var att ligga på sidan vinkla benet 45 grader lyft upp så högt du kan luta kroppen lite framåt hela tiden håll i ca 10-15 sek x10 varje ben
2. lägg dig på rygg böj bena. Ena benet lyfts upp samt hela höften håll i 10 sek x10 på varje ben se till att den är rumpmuskeln som får jobba inte baksida lår då gör du fel.
3. ligg på mage böj ena benet 45 grader lyft upp se till att du gör det rakt upp och håll 10 sek x10 varje ben.
4. stå på alla fyra vinkla upp benet 45 grader
och för upp benet fort och långsamt ner x50
på varje ben
Detta gör du varje dag i 3 veckor lycka till och hoppas det ger resultat.
Skriv gärna hur det gick
Gustav
1980 • Stockholm
#7
5 maj 2013 kl 12:18
Gilla
Kungsholmen runt gick bra i knappa 15k, sen fick jag bryta. Haltade hemåt och hade riktigt ont i knät hela dagen. I dag känns det bättre men fortfarande ont.
Har bokat in mig hos naprapat i morgon, får se hur det går...
Bulletproof
1981 • Stockholm
#8
10 maj 2013 kl 13:02
Gilla
Gustav du får gärna bidra med information om vad du har rekommenderats till. Jag har precis samma sak och hittade till den här sidan när jag googlade på det.

Jag skulle vilja fråga dig Anita Martinell om sambandet mellan sätesmuskeln och värken i knävecket? Fick du veta mer, hur hör det ihop?
Gustav
1980 • Stockholm
#9
10 maj 2013 kl 14:31 Redigerad 10 maj 2013 kl 14:31
Gilla
Husain, jag gick till en naprapat. Tydligen ligger problemet i min rygg. Gör en övning sittande med fötter och knän ihop. Händerna knäppta bakom nacken och armbågarna ihop. Sen böja mig framåt och försöka lyfta armbågarna uppåt för att lösa upp i kotorna och minska trycket på nerverna. Kör även med foam roller över ryggen för att få till kotorna.
Sen kör jag knäböj med andra benet rakt och framåt. Höften rakt över knät som ska vara rakt över fotleden. Ingen vinkel på låret tillåten.
Utöver det kör jag lagom mycket med foam rollern på lår och vader samt lite stretch.
Får heller inte sitta ner med ryggen böjd, typ så som man tenderar att sitta. Alltid rak rygg!

Det verkar dock som att felet kan ligga på olika ställen hos olika personer så ett besök hos naprapat rekommenderas. Jag gick till http://www.accessrehab.se/ och tycker att dom verkar bra.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#10
12 maj 2013 kl 12:17
Gilla
Tack för ditt svar Gustav och för att du delar med dig av de uppgifter du har rekommenderats till. Jag kan tänka mig att det, såsom du säger, kan vara nödvändigt med olika övningar för olika personer beroende på hur deras situation ser ut. Jag hoppas att övningarna hjälper dig. Jag får se hur jag själv gör, man blir lite förvånad av att läsa att problemet kan ligga i lår eller till och med r ygg när man har ont nere i knäna. Jag misstänker att i mitt fall kommer värken också lite av att jag är otränad för tillfället, det kanske blir bättre med tiden och vid mindre stegrande belastning. Hur som, lycka till!

/Husain Bolt
1968 • luleå
#11
12 maj 2013 kl 20:35
Gilla
Husain, sjukgymnasten sa så här till mig.
Jag har ju ont i ena senan som är bakom utsida knä, den du kan känna tydligt. Han kände att jag var öm på utsida när han grävde in i mitt lår det var tydligen någon muskel sena som han hitta och det gjorde jävligt ont! jag försökte hitta den själv men icket sa nicke. Han menade då att eftersom jag har mycket mer starkare muskler på bena, som jag har tränat en hel del så får dom musklerna ta det mesta stötarna när rumpmusklerna är för svaga. Det blir en snedfördelning helt enkelt
Men problemet är inte senan utan muskeln som har blivit överansträngd och det påverkar i sin tur senan eller fästet ? lite osäker där. Jag har nu gjort ett återbesök och var endast lite lite öm(grimaserade inte) så det gav resultat.
Jag kommer att fortsätta med styrketräning på egen hand och det kommer att försvinna helt det känner jag.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#12
16 maj 2013 kl 15:03
Gilla
Tack Anita Martinell för ditt svar. Jag ska försöka öva sätesmusklerna lite mer och se om detta ger resultat. Förhoppningsvis försvinner det helt med tiden som du säger.

/H.Bolt
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.