Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 15292 visningar

Konstigt fotproblem

1985 • Nyköping
#1
8 april 2013 - 12:42
Gilla 
Sedan i torsdags så har jag haft ont ifoten.
Jag kände mig riktigt seg efter förra helgensa kanska tuffa träning och avbröt tisdagens pass och vilade istället. Vila vara fresh till intervallerna på torsdagen.

Under uppvärmningen kände jag mig seg även då men tänkte att jag kanske kommer igång efter några kordinationslopp. Så var fallet oxå och jag tyckte första tusingen gick bra, kanske lite seg.

Sen blev det bara värre och värre och de 6 planerade intervallerna blev bara 3 och en halv. Jag var bara helt slut och orkade inte springa mer, både mentalt och benen var som bly.

Lite senare på kvällen så började det ömma lite på ovansidan av foten. Svårt att då säga riktigt vart men någonstans mitt på, på längden och på innsidan. Typ om man följer senan från stortån upp till mittemellen stortån och benet.

Smärtan har nu suttit i sedan dess och det är värre på förmiddagen. Jag kan trycka böja och dra hur mycket jag vill utan att det gör ont men när jag går och tyngden skjuts över till den foten gör det ont. Det gör även ont när jag försöker stå på tå.

Idag känns det bättre men det knäpper och knakar varje gång jag tar ett steg och då smärtar det till lite. nånstans i skarven mellan fot och ben.

Min första tanke var att jag knutit skorna för hårt men jag tycker det har suttit i bra länge för något så lite?

Är det någon som kan ha en fundering? Jag kan tillägga oxå att det inte är någon olidlig smärta utan "ondheten" kan liknas med kraftig träningsvärk.
1952 • Varberg
#2
8 april 2013 - 13:35
Gilla 
Om det knastrar när du känner på senorna i rörelse är det en inflammation som kallas peritendinitis crepitans. När det gäller fotryggen är det framför allt tryck som måste undvikas. Kan vara för hård snörning eller att det bildas en kant på skons ovansida.
1985 • Nyköping
#3
8 april 2013 - 13:43
Gilla 
njae, det knastrar inte när jag trycker runt på foten och framför allt så gör det inte ont. Det knakar mer som när man knäcker fingrarna när jag gör rörelsen då hälen lämnar golvet och jag påbörjar steget. När tyngden då förflyttar sig till trampdynorna bakom tårna så uppkommer smärtan på ovansidan av foten
1952 • Varberg
#4
8 april 2013 - 13:53
Gilla 
Verkar ändå som en inflammation i sena/senor på fotens ovansida. Knastret kan man känna om man lägger handen på fotryggen och rör senorna samtidigt.
1985 • Nyköping
#5
8 april 2013 - 14:18
Gilla 
Ja, kanske lite grann. Fast jag tycker inte att det är någon större skillnad mellan fötterna.

Om det skulle vara det, vad är då den rätta medecisnen? Är det löparförbud på det eller kan man köra så länge det inte gör ont när man springer?
1952 • Varberg
#6
8 april 2013 - 15:20
Gilla 
Om du har en inflammation i senorna så ska man inte belasta dem. NSAID är effektivt i så fall, men döljer symptomen så det är bättre utan tycker jag. Kolla också så att det inte blir något lokaliserat tryck av skorna.
1985 • Nyköping
#7
8 april 2013 - 15:22
Gilla 
Ok, då får jag kanske vila ett tag till då.

Hur lång tid brukar en infalamtation vara om man vilar och låter den läka av sig själv?
1952 • Varberg
#8
8 april 2013 - 15:26
Gilla 
Svårt att säga. Nog ganska stor spridning. Gäller som sagt framför allt att orsaken är eliminerad och sedan får du vara försiktig när du startar.
1985 • Nyköping
#9
8 april 2013 - 15:43
Gilla 
Ok, tack så mycket för svar.
1985 • Nyköping
#10
9 april 2013 - 19:03
Gilla 
Det är så konstigt för det kan helt plötsligt sluta göra ont. Jag provsprang lite idag bara för att kolla om det blev värre eller inte. Körde lite lågpuls och kom ungefär 1,5 km innan det började ömma och då slutade jag direkt.

Sen gjorde det lite ont precis som det har gjort under hela tiden. Men nu känns det ingenting igen. Och om jag väntar en stund så kommer det säkert att ömma igen.

Är det typiskt för inflamation?
#11
22 december 2015 - 11:14
Gilla 
Hej! Hittade denna tråd idag och kände igen mig otroligt mycket i det du beskrev. Det är som en ilande smärta i stortåleden när man går upp på tå/springer men känns INGENTING när man trycker och klämmer. Den "klickar till" varje steg man tar (främst barfota) och gör allra ondast om man lutar sig inåt på foten, mot stortån. Har hållit i sig ca 2 veckor för mig och blev värre efter jag sprungit ett lopp där jag redan hade lite ont före start.
Hur gick det för dig? Gick det över av sig själv? Rekommenderas det några övningar? Tacksam för svar!!!
1952 • Varberg
#12
22 december 2015 - 13:06
Gilla 
@Emma: Det du beskriver låter mer som lokaliserat till just stortåleden eller i närheten och har sannolikt helt andra orsaker.
1987 • Malmo
#13
14 februari 2020 - 15:01
Gilla 
Hej Aleksandar Malmström har samma problem som du beskriver .Hur gick det för dig har du låst det problemet och hur tacksam för svar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.