Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4788 visningar

Olika fotproblem

Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#1
26 maj 2016 - 14:29
Gilla
Hej alla kloka människor där ute! Jag har sprungit i många år och snittar omkring femton mil i månaden, något mer på sommaren och litet mindre på vintern. Har klarat mig bra från allvarliga skador men provat på de flesta av de enklare varianterna :/

De senaste åren är det mest fötterna som krånglar. Springer jag i lätta och mindre dämpade skor - vilket jag gör helst - så får jag ont under foten, plantar fasciit. Och byter jag till mer uppbyggda skor så flyttar problemen upp i vristen och nedre delen av hälsenan i stället. Ingendera stör mig särskilt mycket vid löpning, men morgonen efter kan det vara ganska illa.

Excentriska tåhävningar hjälper till en del. Men senaste året har jag börjat stå mycket på jobbet (kontor) och upplever att problemen har förvärrats. Kan det finnas ett samband? Och är då den enkla lösningen att sätta sig igen på jobbet, eller finns det någon kompletterande form av styrketräning som kan avhjälpa problemen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 maj 2016 kl 16:17
Gilla
Det finns massvis med olika sätt att stärka fötter och underben. Crab walk stärker fötterna allmänt (att dra sig framåt med tårna), balansplatta är bra alternativt stå på ett ben - när det blir för lätt tar man en kudde under foten eller så blundar man...

Springa barfota på sand eller gräs är också bra, liksom att springa i obanad terräng, ut i skog och på äng alltså men se upp ordentligt.

Glöm inte att stretcha vaderna efter pass eller när du kommer hem från jobbet, problemen börjar inte sällan med stela vader.
Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#3
30 maj 2016 kl 07:40
Gilla
Tack Oldboy för tipset om vaderna! Jag är inte mycket för att stretcha i vanliga fall, men jag skall absolut testa och se om det får effekt för mina fötter :) Det låter rimligt att det hänger ihop!
1984 • Stockholm
#4
30 maj 2016 kl 08:29
Gilla
Har liknande problem, iaf PF-delen. Upplever att vardagsskorna och löparskorna påverkar ungefär lika mkt. Håller det i schack genom att slänga ner en iläggssula som stöd för hålfoten i vardagsskorna när jag får känningar. Blir det ändå värre kör jag en del av löppassen med samma sula men där är jag mer tveksam om det har positiv effekt. tycker sulan trycker lite oskönt på faschian vid just löpning. sista steget är att köra skor inomhus även hemma. brukar i det läget också gå ganska hårt åt insida vad med en golfboll. Tycker det här funkar för mig - kunnat springa som jag vill sen jag blev kvitt akut pf för 1,5 år sen. Men det är viktigt att det inte går för långt för då kan du inte springa på flera månader. Om du får ont i vristerna av löpning i stabilare skor så kanske det kan vara värt att testa gå/stå i stabila istället? På lång sikt är nog diverse träning för fötter/vader den bäst vägen men kan ju vara bra att ha ett sätt att hålla överbelastningen i schack under tiden.
1984 • Stockholm
#5
30 maj 2016 kl 08:50
Gilla
Kan tillägga att jag också har ett par "rehab-skor" som jag brukar springa en del pass i när jag har känningar. Det är ett par gamla mizuno rider med 13mm dropp - annars springer jag mestadels med 4-6mm dropp. Upplever att den variationen är skön att kunna slänga in.
1984 • Stockholm
#6
30 maj 2016 kl 09:00
Gilla
Såhär på sommaren så tycker jag att bra sandaler gör stor skillnad också. Har ett par keen-sandaler som jag kör på sommarstället och har sett en extrem stor skillnad på en helg med dom i trädgården mot en helg med flip-flops, sneakers eller barfota.
Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#7
31 maj 2016 kl 07:59
Gilla
Ja det är nog en klok idé att växla skor. Tror på variation i alla former, även sträckor och underlag. Det är märkligt hur lätt det är att fastna i samma runda!

Men vad tror ni om det här med att stå på jobbet? Har nu provat att sitta i två veckor och vips är alla överbelastningsproblem borta! (nåja, nästan) Innan dess har jag stått i åtta månader. Fram till jul gick det utmärkt, men sista två månaderna har jag haft jobbigt att springa, då kroppen känts som om den kört ett pass redan innan jag börjat. Det har kanske hälsoeffekter att stå, för de som inte gör annat. Men är det bra för min löpning? Det känns inte så...
1984 • Stockholm
#8
31 maj 2016 kl 08:09
Gilla
Jag tror att det är bra för din hållning att stå och därigenom din löpning. Men såklart bara på sikt och om det inte leder till överbelastning. Låter väl inte helt orimligt att det är ståendet som får belastningsbägaren att rinna över. Tycker att till synes små saker kan verka ganska avgörande på den fronten för min del. Som att jag går lite mer en vecka, springer en tävling men tränar som vanligt, står en hel dag på jobbet eller två (brukar stå fram till lunch), kör ett tungt styrkepass osv osv. Ofta den typen av grejer som leder till känningar och skador om man inte är försiktig.
hxman
1976 • Skåne
#9
31 maj 2016 kl 09:14
Gilla
Mina fotproblem har blivit mycket bättre sen jag slutade göra tåhävningar. Jag fokuserar på fotstyrka och vadstretch i stället.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
31 maj 2016 kl 12:41
Gilla
Att stå hela dagen är säkert inte optimalt, variation är oftast bättre. Sitt ner fem minuter varje timme eller en timme på förmiddagen och en på eftermiddagen eller nåt sånt.

Variera skor, rundor och underlag är också bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.