Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 10069 visningar

ont i ryggen vid långpass

1966 • Humlarp
#1
6 april 2013 - 12:52
Gilla
Hej
Har börjat springa en del långpass nu. Är ganska ny i löpningen.
Efter 20 km-pass får jag så himla ont i säte och svankmuskler.
Kan man härföra det till träningsvärk eller är det första man tänker på en snedbelastning eller svaga ryggmuskler.

jag har såklart träningsvärk överallt men det känns mer som typ ischiasvärk med början i svanken.

någon reflektion på detta?
HR
1972 • Stockholm
#2
6 april 2013 kl 13:01
Gilla
Ja, på ett sätt är jag snarast lättad över att du känner av ett 20km pass någonstans som ny i löpningen. De flesta får ju ont överallt. ;)

Det kan absolut vara att musklerna inte vant in sig ännu. Om du inte har fått vadproblem vilket är väldigt vanligt så kan du ju vara nöjd med att det känns i rumpan - då driver du antagligen på pinnarna hyfsat korrekt. :)

Snedbelastning? Nja, menar du fram/baksida så kanske, men har du inte ont på någon speciell sida och känner att du tappar höften på ena sidan eller blir markant tröttare på ena sidan så skulle jag nog lugna ner dig med att säga att det är fullt normalt.

Ischiasliknande känningar är ju en annan femma och det kan bero på flera saker och innan man vet ev. skadehistorik eller andra orsaker är det svårt att peka ut något på rak arm.

Ska se om jag kan trolla fram en enklare rörelsekontroll/träning för att det ska släppa tillsammans med löpningen. Lade upp ett program för en annan kille med ryggbesvär häromdagen. Men där visste jag mer om orsakerna bakom ryggvärken och tog hjälp av min sambo (Naprapat). :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
6 april 2013 kl 16:11
Gilla
Ont i ryggen kan faktiskt bero på svaga magmuskler. Träna bålstabilitet som komplement till löpningen. Det hjälper dig att behålla ett bra löpsteg även på längre distanser.
HR
1972 • Stockholm
#4
6 april 2013 kl 16:35 Redigerad 6 april 2013 kl 16:40
Gilla
Absolut - obalans mellan främre och bakre stabiliserande muskulatur är mycket vanlig.

Det är dock mycket sällan den ytliga magmuskulaturen utan det kan ofta vara som så att höftböjarna är tajta - vilket påverkar ländryggen och då ska man inte köra sit ups eller crunches utan istället stretcha och träna rumpa.

Låter bakvänt? Det beror på att om höftböjaren/iliopsoas är konstant tajt så blir man trött i ländryggen och det kan avlasta om man tränar ländrygg men om man inte mjukar upp höftböjaren (vilket inte sker med situps) så har man dock kvar draget. Har man fått behandling av iliopsoas brukar man aldrig glömma det...

Sedan kan man grotta in sig i förlängningen av bålstabiliteten och kika på kroppsdiagonalen då man jobbar med och emot diagonalt i kroppen när man springer och är ena sidan svagare så blir man ju trött till slut och orkar inte hålla hållningen vilket kan manifestera sig lite varstans i kroppen beroende på var man har problemet.

Det innefattar egentligen allt ifrån topp till tå och höger och vänster men man kan ju börja med minsta motståndets lag och stabilitetsträning.

Och som sagt - du behöver inte känna att det är onormalt att vara trött i kroppen efter ett 20km pass. ;)
1966 • Humlarp
#5
6 april 2013 kl 18:11
Gilla
Tack för feedback!
Henrik låter definitivt relevant att iliopsoas är boven i dramat. Hade varit bra om jag vetat det långt tidigare. Det är bla vid rörelser där man vrider överkropp utan att röra fötterna som man kan få ont i svank och höft dvs iliopsoasmusklerna protesterar. Jag hade samma smärta när jag tränade karate. Denna gång kommer det säkert av arbete med kor. När man strör kastar man ut sågspån medelst spade i ett vridmoment med fötter som inte hänger med i rörelsen.
Klockrent Henrik!
Nu ska jag träna core...
Andersson
1972 • Katrineholm
#6
9 april 2013 kl 20:48
Gilla
Du skriver att du är ny i löpning och då är ju 20km pass långt.
Glöm inte att det tar lång tid för alla sorters fästen och skeletet att lära/bygga upp för att utstå påfrestningen som löpning är på kroppen.
Flåset är det som utvecklas snabbast vilket lurar oss ofta in i fällan att öka både längd och fart alltför snabbt för övriga delar.
1970 • Lerum
#7
9 april 2013 kl 22:01
Gilla
Jag hade problem vid pass över 13 km
Efter 6 mån med träning där bålen var i fokus började problemen försvinna.
Efter ett år ca kunde jag springa 20+ pass utan att få ont

För mig var det självklart att svag bål (lite löpskolning) orsakade problemen. Det var oerhört skönt att kunna genomföra Göteborgsvarvet utan att få ont på slutet och inte heller efter eller tom dagen efter.

Bål bål bål :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.