Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 37936 visningar

Vilovärk i knä men känns inget under löpning, fortsätta träna?

Sanna
1990 • Lund
#1
12 mars 2013 - 15:04
Gilla
Har sen någon vecka diffus vilovärk i knät. Kommer inte direkt efter träning utan antingen några timmar efter eller dagen efter. Brukar gå över under natten.
Har dock ingen smärta alls under löpning och ingen smärta vid belastning. Skulle ni fortsätta träna vid dessa symtom? Med tanke på att det inte känns ngt vid aktivitet. Vad kan det vara? inflammation?
Leonard
1981 • Hovet
#2
12 mars 2013 kl 15:36
Gilla
Har du gjort någon förändring i din träning på sistone eller har smärtan bara kommit "från ingenstans" så att säga?
Sanna
1990 • Lund
#3
12 mars 2013 kl 16:09
Gilla
Den har kommit från ingenstans kan man säga. Har inte gjort någon förändring alls senaste veckorna
Leonard
1981 • Hovet
#4
12 mars 2013 kl 21:05
Gilla
Låter skumt... Om det fortsätter / blir värre kanske du borde ta ett kortare träningsuppehåll eller kontakta en läkare.
1986 • Enköping
#5
12 mars 2013 kl 21:12
Gilla
Jag hade i princip exakt samma problem för några månader sedan. Kraftigt smärtande värk i knäna smög sig fram på kvällarna, men på dagarna samt under träningspassen upplevde jag absolut ingen smärta över huvud taget.

Ofta blev det bättre om jag la mig ner och sträckte ut benen maximalt i några minuter, kanske något du kan pröva? Jag minns en gång när jag var på bio och värken inträffade, höll på att avlida i smärtblandad panik. Kunde halvt om halvt sträcka ut benen över min sambo och på så sätt överleva filmen.

Jag förändrade hursomhelst ingenting i min träning, och efter 3-4 veckor försvann det och problemen har inte återkommit sedan dess.
1967 • Uppsala
#6
13 mars 2013 kl 08:12
Gilla
Har en liknande grej. Böjt ben under längre tid (45 minuter), t ex när jag sitter och jobbar, gör att det börjar göra ont. Blir snabbt bättre om jag reser mig. Kan vakna på natten av smärta om jag sovit med böjt ben. Tror att det började med en vridning av knäet i samband med bowling före jul.

Men, det gör inte särskilt ont när jag springer. Känns inte värre efteråt heller. Kan inte säga att det blivit bättre heller. Surt. (Någonstans läste jag om artros(?) men det lät så deppigt så det vill jag inte veta av.)
1952 • Varberg
#7
13 mars 2013 kl 09:45
Gilla
Intressant. Det Tomas och Jonas beskriver med att det kommer vid böjd knäled för tankarna till att det är något som kläms åt i knävecket. Det är ett känsligt ställe där stora kärl och nerver passerar.
Sanna
1990 • Lund
#8
13 mars 2013 kl 20:17
Gilla
Tomas: skönt att höra att det försvann! Hoppas det gör det för mig också!
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#9
13 mars 2013 kl 20:54
Gilla
Smärta i knä vid vila med böjt ben är ganska typiskt för patellarsenetendinos (hopparknä). Typiskt är att man får ont exempelvis på bio eller vid bilkörning.

Det är också vanligt att det i början inte känns under träning utan endast efter, och möjligen i början av en aktivitet. Du kan läsa mer om detta på massa ställen på nätet.

Det finns dock många andra saker det också kan vara...
1952 • Varberg
#10
14 mars 2013 kl 08:18
Gilla
@Karl: Ett bra förslag och en vanlig orsak - vid böjning belastas ju senan, men man bör väl kunna lokalisera smärta/ömhet framtill och då speciellt i patellarspetsen eller patellarsenan och om man belastar med t ex att gå ned i nigsittande. Tycker smärtan beskrivs så intensiv från Tomas.
@Jonas: Kan du springa utan smärta är det knappast artros och började det vid en skada så är det en sannolik orsak.
Det kan vara olika orsaker för Tomas och Jonas och för att komma vidare krävs förstås undersökning. Tomas är ju besvärsfri och det fortsätter förhoppningsvis så.
Jonas
1971 • Veberöd
#11
14 mars 2013 kl 14:29
Gilla
Haft och har liknande problem med knäna. Känner inget vid löpning men ett par timmar efter löpning kommer smärtan i knäna krypande. Smärtan uppträder vid belastning, t ex trappor eller om jag skall gå ner på knä. Sitter jag still med knäna böjda kommer smärtan efter ca 15 minuter och det hjälper då att sträcka på benen eller gå på plan mark.
Smärtan kan mycket väl sitta i mellan löppass men försvinner helt efter ca 1,5 - 2 km löpning (springer strikt på framfot). Nu till det som kan ses som lite tråkigt, jag har haft det så i 4 år med en viss tendens till försämring dvs smärtan blir starkare, att sitta i en bilkö i trekvart kan bli en pina.
Jag har själv avskrivit det som artros och paracetamol får ner smärtan till en acceptabel nivå.

Smärtan accentueras ordentligt om jag trycket rakt på knäskålen. Skulle varit kul om det inte är artros utan något som faktiskt kan avhjälpas.
1967 • Uppsala
#12
14 mars 2013 kl 18:36
Gilla
Hmm. Min tanke är att köra på mot maran 1:a juni, men åtminstone tillsvidare undvika hårdare pass. Känns helt klart hanterbart. Så kan jag undersöka sen tänker jag. Får se hur det utvecklas de närmsta veckorna.
1968 • luleå
#13
14 mars 2013 kl 23:00
Gilla
Jag har hittat en fantastisk kräm som jag inte skulle kunna vara utan.
Den heter hajkräm + ledverksolja jag fick löparknä och jag använde dessa och massera in i ca 2 veckors tid nu är jag hel igen och det har inte kommit tillbaka och kör för fullt även min kompis som fick problem med hälsenan gick det bra med.
du kan även använda mot artros, soriasis, reumatism, diskbråck
Dom är gjorda helt på naturlig väg och kan användas så ofta du vill utan biverkningar.
Nicklas Malmberg
1970 • Saltsjö-Boo
#14
15 mars 2013 kl 06:16
Gilla
Tror också att det är hopparknä! Jag har exakt samma känningar som du Sanna och Jonas !Är du säker på att det är artro Jonas?Hade likadant med höger knä och det opererade jag med artroskopi! Var i full träning eftet 8 veckor! Kommer nog inte undan operation på vänster heller fast jag kört styrka länge! Sitter smärtan precis nedanför knäskålen på ett område av bara en centimeter så är det nog det?
Sanna
1990 • Lund
#15
15 mars 2013 kl 14:45
Gilla
Kan möjligen vara hopparknä. Men jag har inga symtom om jag sitter länge med böjt ben. Och jag har ingen som helst ömhet vid knäskålsspetsen. Jag har heller ingen instabilietskänsla. men antar att alla symtom inte måste finnas där.
Ska avvakta och se hur det utvecklar sig och eventuellt söka hjälp om det inte går åt rätt håll!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.