Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 19166 visningar

Kramp eller nerv i kläm?

Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#1
19 januari 2013 - 13:20
Gilla
Fick nyss avbryta mitt andra löppass på två dagar. Hela mitt vänstra ben från knät och neråt stumnar helt och hållet, så fortsatt löpning är nästintill omöjlig.
Har försökt läsa på i gamla trådar men hittar inte riktigt det jag är ute efter.
Kände av detta första gången i höstas, det kom smygande efter några km. Ev började det nere i foten och gick uppåt. Detta försvann oftast efter ytterligare några km. Vissa pass kändes det ingenting. Under maran jag sprang i november förstörde detta en hel del...De efterföljande veckorna stumnade benet på nästan alla pass, men släppte igen efter ett tag. Under december och fram tills förra veckan har jag inte känt ett dugg. Nu har det alltså kommit tillbaka, och igår och idag har jag varit tvungen att avbryta helt. Nu känns det mer än det gjort tidigare. Totalt stum, typ kramp.
Ska tillägga att jag aldrig känner något mellan passen, utan det går över på nån minut från att jag stannat. För övrigt är det inte varje pass det känns heller, i onsdags kändes det ingenting.
Jag varierar mellan ett flertal olika skor.

Någon som känner igen sig eller har nån idé hur jag ska göra för att slippa detta? Vad kan orsaken vara?
1962 • Laholm
#2
19 januari 2013 kl 18:02
Gilla
Kolla vad du tror om detta; http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=3390
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#3
20 januari 2013 kl 09:05
Gilla
Tack för länken! Har läst lite om kompartmentsyndrom nu, men tror inte det är det jag har. Jag känner ju ingenting mellan passen, utan det går över på ett par minuter efter att jag stannat.

En tanke jag funderat lite på är att min rörlighet inte är lika bra i vänster ben som höger. Ligger jag tex på mage och böjer benet bakåt kan jag böja höger ben mer. Detta tror jag beror på att jag opererat mitt vänstra knä två ggr. Har förvisso opererat mitt högra knä oxå, men bara en gång.
En annan sak jag tänkt lite på är att när jag kom hem efter mitt avbrutna pass i fredags vid ca -10 grader är att vänster stortå var rejält nedkyld, nästan ingen känsel, medan högerfoten var hur varm som helst...
1962 • Laholm
#4
20 januari 2013 kl 10:30
Gilla
Cirkulationen är i så fall påvekad i alla fall. Jag skulle nog rekommendera ett besök hos en idrottsinriktad sjukgymnast. Om du ej har någon i åtanke så kolla vilka de lokala idrottsklubbarna i ditt område använder. Lycka till.
1976 • Skarpnäck
#5
20 januari 2013 kl 20:18
1 Gilla
Ichiasnerven går ju hela vägen från ryggen, genom piriformis och ned baksida lår och utsida smalben ned i foten. Det låter ju som om att det är den som är påverkad? Kanske pga kotkläm, eller för att piriformis trycker på den. Googla på ichias och falsk ichias. Men det låter ju helt klart som det är värt att kolla upp det hela hos en specialist.
1970 • Sala
#6
20 januari 2013 kl 20:25
Gilla
Låter som mina problem med ischias faktiskt. Det kan vara piniformismuskeln som ställer till det. Annars ett ryggproblem, men hoppas på piniformis tycker jag.
1952 • Varberg
#7
21 januari 2013 kl 10:57
Gilla
@Christofer: Redan på första beskrivningen gick mina tankar till att orsaken sitter i cirkulationen. Sedan beskriver du ju tydliga tecken på nedsatt cirkulation.
Knävecket är ett känsligt ställe där artären kan påverkas av olika saker. Detta ska absolut läkarundersökas och du har ju redan frågeställningen klar. Under tiden kan du själv känna på pulsarna i foten (ovansidan och bakom inre fotknölen) och jämföra sidorna med lite olika vinklar i knät.
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#8
21 januari 2013 kl 19:00
Gilla
Tack för input! Är väl lika bra o kolla upp detta ordentligt. Fick tid imorrn, jag återkommer.
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#9
22 januari 2013 kl 11:42
Gilla
Nu har jag varit och fått hjälp me mina bekymmer.
Jag hade en låsning i högra bäckenet. Detta är nu fixat. Pga detta har jag belastat mitt vänstra ben mer än det högra och därför fått de symptom jag har fått. Ska vila från löpning idag, men får prova redan imorrn, så nu håller jag tummarna och hoppas att problemen är borta...
1976 • Skarpnäck
#10
22 januari 2013 kl 13:37
Gilla
Har du varit hos kiropraktor?
1952 • Varberg
#11
22 januari 2013 kl 13:42
Gilla
@Christofer: Hoppas det. Kan du springa utan besvär så är ju allt bra, men annars tycker jag man ska kolla cirkulationen.
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#12
22 januari 2013 kl 19:18
Gilla
Jag var till Johan Holmström, som bl a jobbar som fystränare för Gefle IF i Allsvenskan. Har några kompisar som varit till honom och alla har varit nöjda. Jag vet dock inte vilken utbildning han har, tror inte han är leg kiropraktor.
Timmy
1992 • Västra frölunda
#13
22 januari 2013 kl 23:21 Redigerad 22 januari 2013 kl 23:21
Gilla

Jag har exakt samma problem, fast det pendlar mellan båda benen.

Brukar uppkomma efter cirka 30min, kommer smygandes i foten och uppåt, tills slut är hela framsida ben under knät avdomnat och ja springer haltandes. Foten är oftast helt orörlig.

Och precis som du säger så går det över så fort man har stannat tills en stund.


Kanske låter knäppt men jag har tyckt att det har hjälpt att släppa på snörningen på skorna.

Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#14
23 januari 2013 kl 19:06
Gilla
Blev drygt 5,5 km idag. Kändes betydligt bättre än i helgen, men inte helt bra. Kunde springa hela vägen utan problem dock och mot slutet avtog det mer och mer. Det känns som ett steg i rätt riktning iaf.

@Timmy
Sök i forumet efter trådar på hur man snörar skorna, så kommer du få lite olika uppslag du kan prova när det gäller den biten. I mitt fall vet jag att det inte beror på snörningen. Lycka till!
Christofer Larsson
1979 • Älvkarleby
#15
7 februari 2013 kl 19:50
Gilla
Här kommer en liten uppdatering.
Nu tror jag att jag vet orsaken till mina problem, magnesiumbrist. Jag började läsa lite om detta och tyckte symtomen stämde rätt bra på mig. Jag köpte en burk magnesiumtillskott på apoteket och började äta dessa i lördags.
Optimistisk som man är provade jag springa redan i söndags, det gick inte. Jag gjorde ett nytt försök i tisdags, samma problem, fick stanna efter knappa 2 km för att försöka stretcha lite för att kunna springa hem. Men när jag sen skulle vända hemåt, var problemen helt borta, så då blev det drygt 7 km, längsta passet på nästan tre veckor.
Igår blev det knappa 9 km helt utan besvär och samma sak nu ikväll. Grym känsla att kunna springa normalt igen.

Jag tänker fortsätta med tillskotten ett tag nu, samtidigt som jag måste tänka mer aktivt på att få i mig mer magnesium genom kosten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.