Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 75385 visningar

Sträckt ljumsken, finns det något jag kan göra?

Jesper
1987 • Stockholm
#1
21 december 2012 - 14:45
Gilla 
Hej, jag känner mig som världens äldsta 25-åring då jag har en tendens att göra illa mig ofta. Senast var idag då jag tänkte trotsa snön och springa några kilometer, detta var första gången sen snön kom som jag har sprungit utomhus. Jag har dock sprungit i inomhushall och på löpband (just för att inte skada mig).

Tyvärr lyckades jag ramla och sträckte ljumsken. Det är nog inte jättefarligt för jag kan gå normalt även om det gör ont.

Min fråga är om det finns någonting jag kan göra nu (denna hände för ca en timme sedan) för att det ska läka så fort som möjligt? Jag tänker i banorna om jag ska hålla benet högt/lågt eller kanske värma/kyla?

Jag är jättetacksam för svar då jag behöver bli hel så fort som bara möjligt.
1952 • Varberg
#2
21 december 2012 - 15:01
Gilla 
Ljumskar är lurigt och svårt att lokalisera var skadan sitter. Om det gör ont när du hostar eller nyser så talar det för att den sitter i en bukmuskel. Man kan även känna efter om det sitter på lårsidan. Hursomhelst ska du verkligen se till att inte belasta skadan. Minsta ont vid en övning så låt bli.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
21 december 2012 - 15:04
Gilla 
Kyla 15-20 min åt gången ett par tre ggr med en timmes mellanrum kan göra viss nytta om det är en blödning.
Annars gäller att ta det lugnt med rörelser som ger smärta så kan det gå över på några dagar eller så, även om ingen garanti finns för det.
Grundtips dock att denna typ av olycksskada borde gå fort över.
Jesper
1987 • Stockholm
#4
22 december 2012 - 00:10
Gilla 
Ok. Tack, det borde nog inte vara en blödning för jag tror att det skulle vara värre då? Låter som att det bara är att vila.

Lät ju uppmuntrande det där med ett par dagar, hoppas på det. Tack igen.

1977 • Göteborg
#5
22 december 2012 - 11:59
Gilla 
Hej!

Jag har haft o har lite känningar i min ljumske (inte för att jag ramlat) utan för överansträngning o min sjukgymnast gav mig bra övningar som gjort att smärtan har avtagit! Vet inte om det är bra för dej eftersom det kanske inte är samma? Min smärta sitter på vänster sida djupt in lite ovanför insdian låret. Jag lägger mig plant på golvet med benen raka precis brevis varann o så "tvättar jag fönstren" med fötterna! Alltså vinkar med fötterna från sida till sida vilket gör att smärtan försvinner! Jätte skönt! Du kan ju prova o se om det fungerar?

Skador e så tråkigt! Lycka till o hoppas du blir bra snabbt!
1952 • Varberg
#6
22 december 2012 - 12:09
Gilla 
@Jesper: Mitt bestämda råd är att ta det lugnt och vara försiktig så att skadan inte förvärras. Det är skillnad på en akut sträckning/bristning och kronisk överansträngning. Vi hoppas förstås att det går över snabbt, men bli inte alltför besviken om det tar längre tid.

God Jul
1977 • Göteborg
#7
22 december 2012 - 13:42
Gilla 
Då skall du definitivt INTE prova på den metoden jag gör!! SORRY!
Jesper
1987 • Stockholm
#8
29 december 2012 - 19:07
Gilla 
Tack igen för svar. Jag provade att springa en knapp km i torsdags, det gjorde inte ont under tiden men efteråt gjorde det ungefär lika ont som första dagen.

I panik gick jag till en naprapat/ackupunktör som ligger vid mitt gym och som många tycker är bra. Han sade att det inte var konstigt att jag sträckt mig då jag var sned i kroppen. Detta vet jag stämmer för när jag tränar rygg och ben på gymmet kan det ta väldigt snett och jag kommer på mig själv att ibland också stå helt snett. Jag vet också att det ena benet är betydligt mer "stretchat" än det andra.

I vilket fall så knäckte han ryggen och stack in lite nålar i rygg/ljumske och sätesmuskel. Efteråt var jag bevisligen plötsligt mycket vigare i höger ben.

Just nu har jag rätt ont i ryggen, någonting jag hoppas är pga att saker och ting hamnat rätt där (har någon likande erfarenhet av just detta?). Ljusken har jag inte vågor prova ännu, tänkte prova lite innan onsdag då jag har en tid bokad hos "muskelbristningsspecialisterna".
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
29 december 2012 - 19:15 Redigerad 29 december 2012 - 19:16
Gilla 
Ljumsksmärta kan helt klart även bero på korsrygg (låsning i sacro-ilicaleden)eller ländrygg-problem och de fallen brukar kiropraktor/naprapat/sjukgymnast-besök ibland kunna åtgärda orsaken till. Möjligen kan sådana problem om de blir långdragna bidra till att även en regelrätt ljumskmuskelskada uppkommer.
1978 • Handen
#10
30 december 2012 - 08:37
Gilla 
Hej Jesper!
Jag har tyvärr dålig erfarenhet av sträckt ljumske. Det var några år sedan och jag sprang på halt underlag. Jag tappade fästet med ena foten och sträckte till ljumsken. Fortsatte tyvärr att springa direkt, men efter några km så var jag tvungen att börja gå då smärtan blev för svår.
Det här blev tydligen en rejäl skada och det tog månader innan jag kunde springa normalt igen. Jag sökte inte professionell hjälp utan slutade bara springa/träna tills skadan hade läkt.
Så mitt tips är att ta det lugnt tills du känner dig helt 100% igen. Ljumskarna kan vara besvärliga har jag förstått....
Hoppas du blir bra snart!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.